måndag 1 juli 2024

Ett helt nytt halvår

» Högern vann - men....

President Macron utlyste nyval till det franska parlamentet efter EU-valet. Ett beslut som förvånade många och som många också undrade om det var så klokt. Nu har i varje fall den första omgången i valet klarats av och även om det blev en framgång för ytterhögern så tror jag att dom hade hoppats på ännu bättre siffror.

Ytterhögerns parti Nationell Samling fick 29% och blev största parti (33% inklusive allierade ännu längre till höger). Men det är uppenbart att Vänsteralliansen hade varit skickligare på att mobilisera sina väljare, dom låg inte långt efter med 28% av rösterna. Den stora förloraren var istället president Macrons egen mittenkoalition som bara fick 20% av rösterna. Det franska valsystemet handlar om enmansvalkretsar så i de valkretsar där ingen fick en majoritet av rösterna hålls det en andra omgång nästa helg. Det troliga är att vänstern och mitten förenar sig om en gemensam kandidat för att förhindra högerns kandidat från att vinna. Och det många befarade, att den yttersta högern skulle få en egen majoritet i parlamentet verkar då inte så troligt. Vilket är en grov missräkning för Marine Le Pens och Jordan Bardellas högerkoalition.

Frankrikes flagga
Vi får hålla hoppet uppe.

För övrigt såg jag att Le Pens parti trampat lite i klaveret. Ett av kraven från Nationell Samling är att personer med dubbla medborgarskap inte ska få jobba överallt. Dom har ju dubbla lojaliteter och skulle utgöra ett säkerhetsproblem. Nu har det avslöjats att en av partiets rådgivare har just dubbla medborgarskap, ryskt och franskt. En kvinna med starka kopplingar till Vladimir Putin i Ryssland. Kopplingarna mellan Marine Le Pen och hennes Nationell Samling och Ryssland är inga nyheter.

Läs:
Ytterhögern rusade – men vänstern strax bakom i franska valet. - SVT
Nationell samling störst i första valomgången. - Dagens Nyheter
Katastrofal felbedömning av Macron – men det är inte över än. - Erik de la Reguera i Dagens Nyheter
Bardella i blåsväder – anklagas för hyckleri. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den Brunblå sörjans slakt.

En av de myndigheter som utsatts för den Brunblå sörjans slakt är min gamla arbetsgivare Försäkringskassan. Jag har ägnat mer än 30 år av mitt yrkesliv åt Försäkringskassan. Det var på den tiden när man kunde få personlig service av Försäkringskassan. För de som är lite yngre så kanske det låter otroligt, men en gång i tiden hade Försäkringskassan minst ett kontor i varje kommun där man kunde få personlig service av en tjänsteman. Det är många blivande mammor och pappor i Åstorp som jag kallat till personliga informationsträffar för att berätta om hur Föräldraförsäkringen fungerar. Det var den här personliga kontakten med "kunderna" som det heter idag, som var den positiva delen i jobbet. Då kallades dessa "kunder" för "df", vilket betydde "den försäkrade". När IT tog över och lokalkontoren lades ner på löpande band och man förvandlades till en robot som skötte ärendena via en dator så lämnade jag Försäkringskassan åt sitt öde.

Nu läser jag att handläggningstiderna är rekordlånga. Vår Brunblå sörja som styr vårt land har dragit ner på anslagen till de svenska myndigheterna. Arbetsförmedlingen har slaktats och frågan är om Försäkringskassan är i samma situation. Jag har precis skickat in en del kompletterande uppgifter till min sons ansökan om förlängd Aktivitetsersättning. En av frågorna i formuläret var hur han skulle klara ekonomin eftersom handläggningstiden var lång. Det kunde ta 3-4 månader till. Jag läser i en artikel i Helsingborgs Dagblad att handläggningen för Aktivitetsersättning kan vara så lång som 8 månader.

Tycker du att det är en acceptabel handläggningstid Anna Tenje? Jo, hon heter tydligen så vår Äldre- och socialförsäkringsminister och som har ansvar för Försäkringskassan. Det är ju inte direkt ett namn man har lagt på minnet! Vi kan lägga till att hon är Moderat! Tycker du Anna Tenje att 8 månaders väntetid för sjuka och handikappade ungdomar är rimligt? Skäms du inte? Eller det är bara en strategi för att spara pengar?

Jag tycker i varje fall att du ska skämmas!

Försäkringskassan

För övrigt klarar Kimmy ekonomin även om det dröjer. Det är nog många ungdomar som får mycket större problem.

Läs:
Pressat på F-kassan – många utan pengar. - Helsingborgs Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: