måndag 8 juli 2024

Frankrike sade Nej till rasismen

» Framgång för Vänstern.

Hotet från en rasistisk högerextremism lockade igår fransmännen till valurnorna för att sätta stopp för detta. En rejäl majoritet av fransmännen gjorde klart att man ville inte ha rasistiska högerextremister till makten i Frankrike.

Första omgången av president Emmanuel Macrons hastigt utlysta val till parlamentet ansågs vara en stor framgång för Marine Le Pen och Jordan Bardellas högerextrema parti Nationell Samling. Uppenbarligen såg fransmännen detta som ett stort hot och andra omgången av valet lockade därför igår rekordmånga fransmän till valurnorna. Valdeltagandet hamnade på 67%, vilket är mycket högt för franska förhållandet. Det är det högsta valdeltagandet under 2000-talet! Fransmännen gick man ur huse och till valurnorna för att istället rösta fram Vänsteralliansen till seger i valet. Vänsteralliansen NFP (som består av flera vänster- och gröna partier) fick 182 mandat. Emmanuel Macrons Ensamble kom tvåa med 168 mandat medan högerextrema Nationell Samling fick nöja sig med 143 mandat och en tredje plats. Ett drygt 80-tal ledamöter kommer från andra håll. En enorm missräkning för Marine Le Pen och Jordan Bardellas rasism. En annan som nog drog en svordomsramsa var Putin i Kreml - hur nu en svordom på ryska låter?

Karta över Frankrike
Under valkampanjen framförde bland annat Marine Le Pen att det vore "förödmjukande" om den franska (av afrikanskt ursprung) artisten Aya Nakamura under OS-invigningen skulle inbjudas att sjunga en visa av Edith Piaf. Aya Nakamura har bjudits in av Emmanuel Macron att delta i OS-invigningen och har då framfört att hon vill sjunga en av Edith Piafs klassiska sånger. Aya Nakamura är född i den gamla franska kolonin Malis huvudstad Bamako men kom till Frankrike som spädbarn med sina föräldrar och är uppvuxen i en Parisförort. På musiktjänster som Spotify och Tidal är 29-åringen den mest populära franskspråkiga artisten.

Men, som sagt, den högerextrema rasismen vänder sig där som på annat håll mot allt som inte är genuint franskt (svenskt... osv). Lyckligtvis gick alltså fransmännen man ur huse till valurnorna för att sätta stopp för dessa rasister. Den övervägande majoriteten vill ha någon annat! Bra gjort fransmän!

Apropå rasismen och invandrarhatet så har jag ett tips till Sverigedemokraterna. Dom spred ju för en tid sedan skrämselpropaganda i utlandet för att avskräcka flyktingar från att ta sig till Sverige. Nu såg jag att enligt en undersökning gjord i Storbritannien så är Sverige det näst mest populära landet att flytta till efter Portugal för britter. Kan vi vänta oss en invandrarinvasion från Storbritannien? Något för Sverigedemokraterna att sätta stopp för. Ni får annonsera i brittiska tidningar och avråda de stackars britterna som vill lämna sitt land att i varje fall inte styra kosan till Sverige. Dom är inte välkomna! Tänk om det är någon med sina anor från någon gammal brittisk koloni? Dom kan ju ha alldeles fel hudfärg? Och dom pratar ju verkligen inte svenska!

Hur som, grattis till fransmännen och Vänsteralliansen i Frankrike!

För övrigt såg jag om en undersökning som gjorts och som visade att Centerväljarna pga Moderaternas och Kristdemokraternas anpassning till Sverigedemokraterna nu istället slänger sig i Socialdemokraternas famn. Dom vill inte heller ha med rasismen och högerextremismen att göra - i motsats alltså till moderater, kristdemokrater och även en del liberaler.

Läs:
Bakslag för Nationell samling – vänstern störst i franska valet. - Dagens Nyheter
Världsledare välkomnar valresultatet: «Besvikelse för Moskva». - Dagens Nyheter
Historisk valseger för vänstern i Frankrike. - Arbetaren
Franska högernationalister: Hon är inte tillräckligt fransk. - Dagens Nyheter
Undersökning: C-politiker väljer S för samarbete. - Dagens Samhälle

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: