onsdag 3 juli 2024

Ska man tycka synd om dom?

» Stackars miljardärer.

Håkan Sörman har som ordförande för en utredning nu lagt fram sitt förslag till förändrade regler för det s.k. Utjämningsbidraget. Det vill säga det system som för över skattemedel från kommuner (och regioner) vars innevånare har mycket höga inkomster till kommuner (och regioner) vars innevånare har mycket lägre inkomster och som av olika anledningar har större utgifter för att kunna erbjuda en rimlig service till kommuninnevånarna.

Så är det ju naturligtvis mycket dyrare för en liten glesbygdskommun att erbjuda kommunal service (allt från skolor till social service osv) än det är för en storstadskommun med mycket kortare avstånd. En kommun där innevånarna kanske har en genomsnittsinkomst på 2 miljoner får ju mycket mer skattepengar än en kommun där kanske genomsnittsinkomsten ligger på 200.000 kronor även om man har samma skattesats.

Alltså finns det ett system där rika kommuner får bidra för att ge bistånd till fattiga glesbygdskommuner. Håkan Sörmans utredning föreslår en utökning av denna form av utjämning!

Naturligtvis gnäller de rika och privilegierade över systemet. Och blir nu ännu mer gnälliga! Det är ju så synd om de stackars kommunerna som Lomma och Vellinge här i Skåne eller Danderyd och Lidingö i Stockholm som ju varit duktiga på att locka till sig miljardärerna och se till så att inte personer med låga inkomster flyttar in.

Bra tänkt Håkan Sörman!

Läs:
Glesbygden vinnare i nytt utjämningsförslag. - Aftonbladet
Så säkrar vi en likvärdig och god välfärd i hela landet. - Dagens Nyheter debatt
Sörman om ny utjämning: «Man tänker kring var smärtgränsen går». - Dagens Samhälle
Sörmans utredning om utjämningen sågas: «Misslyckats». - Dagens Samhälle
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Obligatorisk bönestund i skolan.

Det finns nog en del som gärna skulle se det här för att få lite hyfs på barnen. Hur som helst ser jag att Skolinspektionen faktiskt har kritiserat en skola i Lund för att man inledde skoldagen med en gemensam obligatorisk bönestund för eleverna. Tänk att dom där muslimska skolorna inte kan hålla religionen borta från undervisningen!

Fast det var visst en kristen skola!

Läs:
Höll obligatorisk bönestund för elever – nu kritiseras skola. - Sveriges Radio
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den dyra kärnkraften.

Jag ser att den franska kärnkraftsjätten EDF (Electricité de France) skrotar sitt SMR-projekt. SMR (Små Modulära Reaktorer) är ju kärnkraftens hopp om billigare kärnkraftsbyggen. Nu skrotar EDF sitt projekt - det blir för dyrt! I slutet på förra året kunde vi notera att Nuscale, som ansågs vara dom som kommit längst i att utveckla SMR, lade ner sitt projekt helt och hållet. Det blev för dyrt!

Men bland kärnkraftsmaffian tror man fortfarande på det här. Det är kärnkraftens framtid säger man. Fast det fortfarande bara finns på ritbordet så gör man vår energiproduktion beroende av att det ska finnas SMR snart.

Det blir som sagt för dyrt!

Läs:
Kärnkraftsjätte skrotar SMR-planer – börjar om från början. - Ny Teknik

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: