tisdag 2 juli 2024

Benjamin Netanyahu har bekymmer

» Dom lyder inte.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har stora inrikesproblem. Det hålls rekordstora demonstrationer i Israel mot Benjamin Netanyahu och hans regering som är helt beroende av högernationalisterna. Demonstranterna demonstrerar bland annat mot de urskiljningslösa israeliska bombningarna av Gaza som man hävdar även dödar den gisslan som Hamas har tagit och gör det svårare att få gisslan frisläppt. Dom vill istället att man ska förhandla för att få loss gisslan.

För några dagar sedan släppte militären fria ett 50-tal palestinier som fängslats. Utan att fråga politikerna först! Det utbröt omedelbart kraftiga protester mot militärens frisläppande. Det är inte det enda exemplet på hur militären inte lyder regeringen under Benjamin Netanyahu. Man får snarast ett intryck av att man från militärledningen tycker att regeringens "hårda tag" mot Gaza är kontraproduktivt. Det är inte så länge sedan man deklarerade en form av paus i bombandet av Gaza under vissa tider. Något som inte var sanktionerat från regeringens håll.

I dagarna kom Israels Högsta Domstol med ett utslag som kan splittra den israeliska regeringen. Högsta Domstolen deklarerade att den lag som gör att ultraortodoxa judiska ungdomar slipper göra värnplikt inte gäller. Tidigare har det gällt att unga killar som tillhör extrema ultraortodoxa judiska grupper är befriade från värnplikt. Dom behöver bara ägna sin tid åt att studera de gamla heliga skrifterna! Nu har Högsta Domstolen deklarerat att ALLA måste göra sin värnplikt. Regeln som befriar dessa grupper från militärtjänst har dock stort stöd bland de ultranationalistiska grupper som Benjamin Netanyahus regering är helt beroende av.

Israel är ett mycket splittrat land med högernationalister och ultraortodoxa judiska grupper som hävdar Israels rätt till ett Storisrael som innefattar även det som enligt FN:s deklaration ska utgöra en palestinsk stat å ena sidan. Och på den andra sidan stora radikala grupper som inser att Israels chans till en framtid i säkerhet är att acceptera att leva granne med en palestinsk stat.

Läs:
Kritikstorm i Israel efter att sjukhuschef släppts från fängelse. - Dagens Nyheter
Kan vara början på slutet för Netanyahu. - Svenska Dagbladet
Israel conscription rule stokes ultra-Orthodox fury. - BBC
Ultraortodoxa slipper inte lumpen i Israel. - Svenska Dagbladet
HD-domen hotar sänka regeringen. - Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Färdiga åsikter - helt gratis i 27 år

/Faktum är att det nu är mer än 27 år med Sven Tycker/

» Sverigedemokraterna...

Jag ser att man är lite oense inom Sverigedemokraterna i Dalarna. Partibidraget har hållits inne av region Dalarna sedan revisorn inte godkänt partiets bokföring. Sverigedemokraterna löste det hela genom att välja en ny revisor som snabbt godkände bokföringen så att den avgående styrelsen kunde beviljas ansvarsfrihet. Nu har den gamla revisorn Margareta Lindgren polisanmält SD:s partidistrikt för att det inte finns kvitton som styrker alla utlägg. Distriktsordförande Rasmus Giertz lägger i sin tur skulden på den gamla revisorn och hänvisar till den nyvalda revisorn som snällt godkänt bokföringen.

Jag för min del säger inget annat än - Sverigedemokraterna...

För övrigt ser jag att sverigedemokraten Dick Erixon funderar över istiden. Hur kunde den ta slut trots att människan inte hade börjat göra en massa utsläpp? Jag tycker att den gode Dick ska ta och läsa på lite i olika vetenskapliga tidskrifter!

För övrigt undrar jag om det är något speciellt SD-sätt att stava Erixon på det viset?

Läs:
Revisorn polisanmäler SD – Giertz: ”«Personlig vendetta». - Sveriges Radio
Dick Erixon: «Man har inte talat om varför istiden försvann». - Tidningen Global
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mer kärnkraft.

Det är visst lite problem i Forsmarks slutförvar av radioaktivt avfall från bland annat kärnkraften. Tusentals tunnor med radioaktivt avfall som slutförvarats för kortlivat radioaktivt avfall kan vara felaktigt klassat. Det kan vara farligare än vad man hävdat. Nu måste man ta upp allt igen och kontrollera. Något som kan vara mycket komplicerat och dyrt. Det rör sig om tusentals tunnor om ca 100 liter flytande radioaktivt avfall som nu måste kontrolleras. Och dom har börjat rosta sönder! Det är ju tur att det bara handlar om kortlivat radioaktivt avfall och inte det verkligen bekymmersamma avfall som ska slutförvaras i tusentals år. Deras tunnor får inte börja rosta!

Visst känner vi oss trygga?

Läs:
Kärnavfall tas upp från slutförvaret – kan vara ännu farligare. - Ny Teknik
Radioaktivt avfall från Studsvik förvarades fel – nu måste bolag göra om. - SVT
Kärnavfall kan ha sorterats fel – tas upp. - Aftonbladet
Kärnavfall tas upp – kan ha sorterats fel. - Svenska Dagbladet

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: