söndag 7 juli 2024

Det händer att man tycker till

» Tänk om resultatet blir "fel".

Ibland så säger avsaknaden av något nästan mer än det som står. I en debattartikel i Aftonbladet skryter Elisabeth Svantesson, finansminister (M), Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson (SD) och Ingemar Kihlström, migrationspolitisk talesperson (KD) över att man genomfört ett paradigmskifte när det gäller invandringen. Nu ska de tre partierna ge Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera nettoeffekterna av migrationen till Sverige under modern tid. Detta med hjälp av andra myndigheter.

Det ska bli spännande att se hur man räknar. Tänk om man kommer fram till att invandringen faktiskt varit ekonomiskt lönsam. Efter ett antal år så jobbar den stora majoriteten av de invandrare som kommit till Sverige. Dom betalar skatt, dom konsumerar och betalar moms, dom producerar och skapar BNP-utveckling. Dom kostar pengar de första åren. Men å andra sidan kostar svenska barn som föds i Sverige pengar i kanske 20-25 år innan dom börjar producera. Det har ju gjorts flera olika former av beräkningar över vad migrationen kostar och ger. Beroende på vilka kostnader man räknar med och vilka inkomster man räknar med så kommer man fram till helt olika resultat.

Räknar man "fel" så kommer vi nog fram till att det samhällsekonomiskt är en förlust att vi föder barn. Dom kostar bara pengar i 20-25 år, sedan skapar dom förhoppningsvis inkomster i 40 år varefter dom bara kostar pengar igen i kanske 20 år. Det lönar sig inte! Fast om vi lät bli att föda barn skulle det verkligen gå utför.

Det är nämligen det vi gör just nu. Vi föder för lite barn! Fortsätter utvecklingen som den är idag så kommer det verkligen att bli kris när det gäller att hitta arbetskraft. Vi är där redan. I många branscher är vi helt beroende av invandrare för att det ska fungera. Jag tycker, om jag ska vara uppriktig, att Elisabeth, Ludvig och Ingemar i sitt hat mot icke-svenskar ska vara lite försiktiga. Vi behöver dom - invandrarna!

Jag vet inte heller hur vi ska tolka att debattartikeln INTE är undertecknad av någon från Liberalerna?

Färdiga åsikter - helt gratis
Hur som helst, lycka till! Hoppas ni ger Konjunkturinstitutet korrekta förhållningsregler så att dom inte kommer fram till "fel" resultat!

Läs:
Nu ska vi reda ut hur invandringen påverkat svensk ekonomi. - Aftonbladet debatt M+SD+KD
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Stackars Stockholmare.

Svenska Dagbladets ledarskribent Elias Nilsson tycker synd om stockholmarna. Det är ju några kommuner runt Stockholm som får bidra mer till det kommunala utjämningsstöd som finns. Dvs det system som gör att kommuner där genomsnittsinkomsterna ligger mycket högt får bidra till systemet medan kommuner är vinnare där genomsnittsinkomsten ligger mycket lägre och där kanske kostnaderna för att kunna upprätthålla en rimlig service samtidigt är mycket högre än i storstadskommuner. Dvs glesbygdskommuner!

Tänk, jag tycker faktiskt inte alls synd om miljardärerna i Fjollträsk med sina miljoninkomster. Dom har sina enorma inkomster tack vare arbete som utförs runt om i hela landet. Direktör von Fiskfjäll med sin månadslön på 2 miljoner kronor kan tjäna så mycket tack vare att tusentals Svensson, Persson och Johansson runt om i landet producerar produkter som gör att direktör von Fiskfjäll kan plocka ut en rejäl lön från företaget.

Det finns ett annat system också som kan användas för att lösa samma problem. Det är att man helt enkelt avskaffar den kommunala och regionala skatten. Och istället är det bara statlig skatt som tas ut och sedan fördelas ut i kommuner och regioner efter behov. Låt mig säga som så att det hade INTE varit lönsamt för direktörerna och finansvalparna i Danderyd, Täby och Lidingö osv. Dom hade fått bidra ännu mer då!

Jag tycker faktiskt inte det minsta synd om er där uppe i Stockholm! Möjligen för att ni inte får bo nära naturen istället. Fast ni har förmodligen ett sommarboende på annat håll i landet. Men det slipper ni ju skatta för där...

Läs:
Det här kan bli dyrt för stockholmarna. - Elias Nilsson i Svenska Dagbladet

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: