torsdag 18 juli 2024

Nelson Mandela dagen

» En ockupationsmakt visar sin makt.

Att staten Israel är en militär ockupationsmakt är väl ingen nyhet för så många. Möjligen för Tobias Billström och några till... När staten Israel skapades efter 2:a världskriget i det tidigare brittiska Palestinaprotektoratet var det meningen att det skulle finnas en judisk stat Israel och en palestinsk stat. När den judiska staten Israel bildats fördrevs ungefär 700.000 palestinier från sina hem. Dessa flyktingar och deras anförvanter utgör idag en stor andel av Gazas befolkning. Istället flyttade judar från hela världen till Israel för att skapa sin egen stat. Skapandet av en judisk stat Israel på den palestinska befolkningens bekostnad accepterades inte av de arabiska grannländerna och det första kriget bröt ut. Ett krig som Israel vann.

1948 antog FN en resolution som gav de palestinska flyktingarna rätt att återvända eller få kompensation för den mark dom bestulits på. Så har det inte blivit! 1967 fastslog FN en ny resolution som bestämde att det skulle finnas en stat Israel och en stat Palestina. Palestina skulle bestå av Västbanken och Gaza. Staden Jerusalem som är en helig stad för judar, muslimer och kristna skulle vara en öppen stad för alla religioner, men skulle delas mellan staten Israel och staten Palestina. I dag har en majoritet av FN:s medlemsstater erkänt staten Palestina.

I fred, Israel och Palestina
Men det har inte Israel gjort! Israel har istället ockuperat hela staden Jerusalem och man har ockuperat Västbanken. På Västbanken får den palestinska myndigheten rätt till visst självstyre i små öar av områden medan Israel i brott mot internationella lagar ständigt flyttar in nya israeliska bosättare på mark som man driver bort de palestinier som bor där från. Och dessutom låter man inte den palestinska myndigheten har något självstyre.

1994 fick PLO:s ledare Yassir Arafat, Israels utrikesminister Shimon Peres och Israels premiärminister Yitzhak Rabin Nobels fredspris för ansträngningarna för att skapa fred mellan judar och palestinier och för att kunna skapa en stat Israel och en stat Palestina som skulle kunna leva i fred bredvid varandra. Yitzhak Rabin utpekades omedelbart som en förrädare från högern i Israel med bland annat Benjamin Netanyahu i spetsen. Han beskylldes för att vara nazist och det publicerades bilder på honom iförd nazistuniform osv. Det slutade med att ett år senare mördades han av en högerextrem israel vid namn Yigal Amir. Idag är det istället just Benjamin Netanyahu som styr Israel med stöd av högerextremisterna i Israel.

Igår röstade det israeliska parlamentet igenom en resolution mot upprättandet av en palestinsk stat. - "en palestinsk stat i hjärtat av landet Israel" var inte acceptabelt. Grupper i Israel som förespråkar ett Storisrael som omfattar både staten Israel och staten Palestina styr nu. Vart palestinierna ska ta vägen framgår inte! Dom får väl fördrivas ytterligare bort från det dessa högerextrema ultraortodoxa judar betecknar som staten Israel.

Det är uppenbart att det högerextrema styret i Israel inte accepterar internationella lagar, inte accepterar FN:s resolutioner. Man bedriver istället en rent rasistisk ockupationspolitik. Ett exempel på detta fick vi också igår då Israels högerextrema säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir med våld trängde sig in i den muslimska al-Aqsa-moskén på Tempelberget i det ockuperade (och annekterade) Östra Jerusalem.

Jag väntar på protesterna från Sveriges moderata utrikesminister Tobias Billström mot att ockupationsstaten Israel gjort klart att man inte accepterar FN:s resolutioner om en tvåstatslösning. Men han är nog upptagen av annat. Kanske att arbeta för att Sverige ska flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Israel vill att andra stater ska ha sin ambassad i Jerusalem. Detta medan de flesta stater har sin ambassad i Tel Aviv i protest mot att Israel ockuperat och annekterat östra Jerusalem och inte accepterar en palestinsk stat.

Med hänsyn till Israels agerande så har jag två tankar:
1/ Vi ger militärt bistånd till Palestina för att med militära medel kunna befria sitt territorium från ockupationsmakten Israel. Precis som vi ger militärt bistånd till Ukraina för att dom med militära medel ska kunna befria ockuperat territorium från Ryssland.
2/ Att vi accepterar att det bara finns en stat som omfattar hela territoriet, ett Storisrael. Men att då alla som bor där, judar, palestinier osv alla har samma rättigheter. Fast jag tror inte de styrande i dagens Israel accepterar detta eftersom det riskerar sluta med att palestinierna är i majoritet.

Läs:
Israel: Nej till palestinsk stat. - Aftonbladet
Israels säkerhetsminister har tagit sig in i Al-Aqsa. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Skjutgalna till höger.

I Finland har Sverigedemokraternas kompisar i Sannfinländarna drabbats av en ny skandal. Riksdagsledamoten Timo Vornanen öppnade eld utanför en karaokebar i Helsingfors klockan fyra på natten för några månader sedan. Polisutredningen är nu klar. Timo Vornanen hade licens för pistolen (han har varit polis), men i hemmet hittades ytterligare vapen som det inte fanns licens för. Jag ser att Timo Vornanen hävdar att han agerade i självförsvar, men jag har inte sett någon förklaring till varför han ger sig ut och slår runt på natten med en pistol i byxlinningen. Timo Vornanen är för övrigt inte längre medlem i Sannfinländarna, han är utesluten.

Läs:
Finländsk politiker misstänks för brott efter skottdrama vid karaokebar. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Skjutgalning.

För övrigt har det inte framkommit något nytt motiv till varför Thomas Matthew Crooks försökte skjuta ihjäl Donald Trump. Jag vidhåller vad jag sagt sedan början. Thomas Matthew Crooks var helt enkelt en skjutgalning och att det blev Donald Trump berodde på att han råkade befinna sig närmast. Om skulden ska läggas någonstans så handlar det om de vettlösa amerikaner som kämpar för USA:s vansinniga vapenlagar!

Läs:
Skytten sökte på Trump, Biden och depression. - Aftonbladet
Experten om skytten: «Utanförskapet kan ha väckt hat». - Sveriges Radio
Ökat stöd för politiskt våld i USA. - Aftonbladet
Konspirationsteorier efter mordförsöket på Trump. - Tidningen Syre

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: