torsdag 4 juli 2024

Moderater och skandaler

» Vänskapskorruption (M).

Vad är det som gör att moderatpolitiker så ofta hamnar i skandaler? Just nu läser jag om svågerpolitik i moderatfästet Staffanstorp. Upprinnelsen är att visselblåsare anmält att den moderata stadsbyggnadsnämndsordföranden Eric Tabich gått in och beordrat tjänstemän att lägga ner utredningar trots motstånd från tjänstemännen. Ärenden som kunde betecknas som vänskapskorruption eftersom en partikamrat sitter som ordförande i den aktuella verksamheten som granskades. Visselblåsarärenden utreds sedan av experter utanför den egna kommunen, även i Staffanstorp.

- "Kommunens egen expert uppmanar till att omedelbart utreda korruption, svågerpolitik och lagbrott – och om så är fallet polisanmäla." Så lyder rådet från den som fått i uppdrag att utreda visselblåsaranmälan om vänskapskorruption. Vad gör då Staffanstorps moderata kommunalråd? Jo, Christian Sonesson (M) lägger ner utredningen!

Moderaterna är bortkastade
Vi har i färskt minne förre moderatledaren Anna Kinberg Batras upprepade exempel på vänskapskorruption i sitt nya jobb som landshövding i Stockholm. Där hon på olika sätt sett till att kompisar fått välbetalda jobb på Länsstyrelsen.

Vi har nästa moderatledare, Ulf Kristersson, som myglade till sig en lägenhet hos Ersta Diakonisällskap som skulle gå till svårt sjuka hemlösa och utsatta kvinnor men där Ulf Kristersson som socialborgarråd i Stockholm fick en fin lägenhet till sig och sin familj. Den här filmen som visar hur Ulf Kristersson flyr från SVT:s reporter är en klassiker när det gäller politiker som skäms och vägrar ta ansvar. Men han kunde fortsätta sin politiska karriär och är alltså nu statsminister.

Fast skandaler brukar inte vara något problem för moderatpolitiker. Vi har ju en finansminister i moderata Elisabeth Svantesson som jagar folkbokföringsfuskare utan att känna någon egen skuld för sitt eget folkbokföringsfiffel. Som riksdagsledamot var hon själv folkbokförd i familjens fritidshus medan resten av familjen bodde i familjens bostadsrätt i Stockholm. Som av en händelse råkade det innebära att hon fick extra betalt från riksdagen eftersom hon ju tvingades till dubbelt boende. Men det satte inte stopp för hennes politiska karriär att fiffla med folkbokföringen. För de flesta andra riksdagsledamöter som gjort liknande fiffel tog den politiska karriären slut med det. Men inte för Elisabeth Svantesson, hon upphöjdes till finansminister och jagar nu andra folkbokföringsfifflare.

Jag har ju nyligen skrivit om vårt eget moderata kommunalråd Roger Nielsen här i Åstorp som avslutade sitt heltidsjobb som kommunalråd men istället begärde och plockade ut avgångsvederlag som tillsammans med övriga arvoden gav honom en högre inkomst än tidigare. Lägg till att återgå till sitt ursprungliga jobb till detta. Girighet kallar jag det.

Läs:
M-topp anklagas för att köra över tjänstemän – Sonesson lägger locket på. - Sydsvenskan
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Sverigedemokrater.

Jag läser en liten artikel i Dagens Samhälle som efter en enkät till kommunpolitiker visar att Sverigedemokratiska kommunpolitiker är de som har minst möjlighet att lokalt driva egna frågor i motsats till vad partiledningen på riksnivå har beslutat. Eller vi kan uttrycka det som att SD-politiker har hårdast partidisciplin.

- "Det är bra!" Så lyder SD:s partisekreterares kommentar. SD:s politiker är nickedockor kallar jag det.

Läs:
Enkät: SD-politiker har minst utrymme för egen linje lokalt. - Dagens Samhälle

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: