onsdag 24 juli 2024

Fem månader till julafton

» Om Företagsekonomi.

Jag tycker alltid det är spännande att läsa åsikter (t.ex. ledare i högertidningar) som jag inte håller med om. Det är spännande att fundera hur f-n dom kunde komma fram till den åsikten som dom för fram. Och när jag kan se att hela kalkylen spretar så känner jag en viss tillfredsställelse.

I Svenska Dagbladet presterar en John Norell en ledarartikel med rubriken: - "Skatten på sommardrinken är för hög". Stackars John tycker att hans vodka är för dyr. Jag som trodde att de dyra dropparna aldrig kunde bli för dyra? Hur som helst konstaterar han att tillverkaren får 22 kronor för flaskan han köper, men han får själv betala 212 kronor. - "Mellanskillnaden tar staten" konstaterar han.

Jag vet inte vilka företagsekonomiska kunskaper som John Norell har. Men jag har faktiskt läst Företagsekonomi och tycker att John Norells resonemang haltar något. Jag förutsätter att den gode John inte har lyckats köpa vodkaflaskan direkt från tillverkaren, och samtidigt betalt svenska skatter för köpet. Vi ska ju få infört det som kallas gårdsförsäljning. Men, det gällde nog inte vodka...

Nu ska jag erkänna att jag har inte läst John Norells hela artikel eftersom den ligger bakom en betalvägg och jag har inte tillräckligt god ekonomi för att betala för Svenska Dagbladet också. Svenska pensioner räcker inte till hur mycket som helst. Jag måste alltså gardera mig mot att det framkommer mer längre ner i artikeln som jag inte kan läsa.

Hur som helst, om Systembolaget betalar 22 kronor till vodkatillverkaren och man sedan säljer vodkaflaskan till John Norell för 212 kronor så tar faktiskt svenska staten inte hela den mellanskillnaden. Personalen på Systembolaget som ska betjäna John Norell när han besöker Systembolaget för att proviantera inför lite sommarsupande ska faktiskt ha löner. Systembolaget håller till i en lokal som man troligtvis betalar hyra för. En kostnad som fördelas på de varor som säljs. Gissningsvis har Systembolaget en övergripande byråkrati för allt från löneutbetalningar till inköpare och VD-lön osv. Det förekommer alltid lite svinn. Det kan vara flaskor som går sönder och mycket annat. Betalar du med kort behåller kortföretaget en del. Det är mycket som ska betalas, säkert mer än de ursprungliga 22 kronorna.

Så kära John Norell, om tillverkaren får 22 kronor och du får betala 212 kronor så innebär det faktiskt inte att farbror staten plockar in 190 kronor i skatt. Jag tycker du ska ta och gå en liten introduktionskurs i Företagsekonomi. Det lönar sig inte att överdriva i argumentationen.

För övrigt så är det fullt befogat att plocka ut rejält med skatt på alkoholen. Alkoholskadorna kostar samhället en hel del och alla metoder som används för att minska konsumtionen förtjänar stöd. Jag tycker du ska dricka något nyttigare än en vodka John! Köp en apelsinjuice!

Läs.
Skatten på sommardrinken är för hög. - John Norell i Svenska Dagbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Nytt rekord.

I söndags satte vår värld ett nytt rekord. Medeltemperaturen på vår planet var i söndags den 21 juli 17,09 grader. Man slog det tidigare rekordet som sattes en dag i juli förra året med 17,08 grader. Vi bor på en planet som blir allt varmare! Vi är lyckliga som bor på en del av planeten som inte har extrema värmerekord. Vi ska vara tacksamma för att vi inte bor där 40 grader börjar bli vana.

Jag föreslår att vi ALLA tar klimatfrågan på allvar!

Läs:
21 juli – kanske världens varmaste dag. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mot bättre vetande.

När jag nu ändå funderar över kunskapsnivån bland Svenska Dagbladets ledarskribenter så fick jag ett gott skratt för några dagar sedan när jag läste inledningen på en annan högerargumentation. - "Fler bibliotek löser inte läskrisen" har en Elias Nilsson kommit fram till med anledning av Skolminister Lotta Edholms (L) utspel om fler bemannade bibliotek. Något han kallar bibliotekspopulism. Det är möjligt att Lotta Edholms utspel har populistiska inslag. Det är naturligtvis också så att fler bemannade bibliotek inte löser den s.k. läskrisen.

Men, om man är så korkad och insnöad att man inte tror att bemannade bibliotek med bibliotekarier som kan inspirera till läsning är effektivare än en bokhylla med några böcker undangömda i en skrubb så tycker jag inte man ska sitta och skriva ledarartiklar i en stor rikstidning.

Nu ska vi naturligtvis tolka Elias Nilssons alster som ett inlägg för att försvara kommersiella friskolors rätt att spara pengar på att inte erbjuda ett riktigt bemannat skolbibliotek till eleverna. Det skulle ju gå ut över vinstutdelningen till ägarna! Men Elias, var ärlig och skriv att det är det som det hela handlar om. Försök inte använda argumentation som inte har med verkligheten att göra. Då gör du dig bara till åtlöje.

Läs:
Fler bibliotek löser inte läskrisen. - Elias Nilsson i Svenska Dagbladet

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: