lördag 20 juli 2024

Ulf Kristersson ljuger

» Ingen vårdkris?

I samband med Almedalen hävdade vår allvetande statsminister Ulf Kristersson (M) från den styrande Brunblå sörjan att vi har ingen vårdkris i Sverige. Han hävdade då att regionerna får så mycket pengar som dom ska ha. För inte så länge sedan kunde vi läsa att varslen om uppsägningar från kommuner och regioner var de högsta på 15 år. Med jämna mellanrum kan vi här i NV Skåne läsa att Sjukhuset i Helsingborg återigen fått betala vite för att man haft patienter liggande i korridorerna alldeles för länge. Nyligen läste vi om ytterligare minskat antal vårdplater på regionens sjukhus.

Sjuksyrra på språng
Men vi har ingen vårdkris hävdar Ulf Kristersson.

I dag läser jag att antalet svenskar som får vänta för länge på behandling och som väljer att betala för operation i utlandet ökar. Sedan kan dom hoppas på att få ersatt från Försäkringskassan vad det skulle kostat i Sverige. Det rör sig om ca 5.000 svenskar som gjort detta på några år. Det handlar om ca 1.300 resor om året till sjukhus i utlandet som tydligen inte har de svenska köerna. I dag står ungefär 160.000 svenskar i kö och väntar på operation. Hur länge dom får vänta vet vi inte. Antalet patienter som väntar på andra former av behandling är ännu högre. Själv väntar jag sedan snart två månader på en röntgenundersökning. Förhoppningsvis blir det av i år i varje fall. Men jag har inte väntat 2 månader än alltså!

Men vi har ingen vårdkris hävdar alltså Ulf Kristersson (M). Varför står du Ulf Kristersson och ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet?

Läs:
Kristersson (M): Ingen vårdkris i Sverige. - SVT
Ulf Kristersson: »Skulle inte säga att vi har en pågående vårdkris«. - Läkartidningen
Hit åker svenskarna för att undvika vårdköer. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» IT-haveri.

Historiens värsta IT-haveri drabbade tydligen världen igår. Om jag förstått det hela rätt så kom vi tydligen ganska lindrigt undan i Sverige. Av beskrivningen att döma så handlade det om att ett säkerhetspaket från ett säkerhetsföretag som skickades ut inte fungerade som det skulle. Det fick miljoner datorer runt om i världen att stänga ner. Och eftersom dom inte ens kunde startas igen så kunde man ju inte snabbt installera en rättelse. Vi har gjort oss IT-beroende, och när den IT-supporten inte fungerar så sitter vi riktigt på pottkanten. Nu stog tusentals flyg stilla, affärer kunde inte ta betalt, företag kom inte åt sina kundkonton och uppräkningen hade kunnat fortsätta i all oändlighet. I Sverige kunde man tydligen inte boka biljetter till nästa omgång av fotbollsallsvenskan.

Sedan läste jag att det tog inte så många timmar förrän bedragare började ringa runt och skicka epost och erbjuda hjälp. Någon hjälp fick man inte, men kontona tömdes tydligen. Fast hade man tur så låg banken också nere så det gick inte att tömma kontot...

Apropå flyg som står stilla så ser jag att Bromma flygplats ska stänga i 14 dagar. Flygresenärerna i Stockholm får klara sig utan. Och det går nog bra. Man kunde stänga helt! Det är mark som skulle kunna användas vettigare. Och det vore bra för de som bor omkring att slippa en flygplats mitt i bebyggelsen.

Jag tror att jag berättat om det tidigare. Men min morfar Alix bodde de sista åren i Hallonbergen i Sundbyberg. De allra sista åren på Lötsjögården. Från hans fönster kunde man se Bromma flygplats ett par kilometer bort. Och höra! Han berättade att man lovat att flygplatsen skulle försvinna när nu Arlanda hade byggts som ersättning. Det var många år sedan!

Läs:
Stora IT-problem världen över. - Expressen
Scam warning as fake emails and websites target users after outage. - BBC
Bromma flygplats stänger tillfälligt. - Aftonbladet
Bromma flygplats stänger tillfälligt. - Expressen

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: