fredag 19 juli 2024

Vem litar på en moderat?

» Om giriga moderater.

Jag ser att moderaterna här i Åstorp nu helt tagit sin hand ifrån sitt f.d. kommunalråd Roger Nielsen. För de som inte hängt med i de här turerna innan så kan jag berätta att efter valet 2022 tog en koalition mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna över makten här i Åstorp (ni vet den där klassiska Brunblå sörjan). M och SD kunde inte komma överens om vilket av partierna som skulle tillsätta ett heltids kommunalråd efter Socialdemokraternas Ronny Sandberg som ju tvingades avgå. Kompromissen blev att både Kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg och KS vice ordförande Roger Nielsen fick heltidstjänst som kommunalråd. Roger hade varit oppositionsråd på halvtid förra mandatperioden.

xxxxx
Det här förfarandet var inte ovanligt när två stora partier skulle samarbeta, att man till slut tillsatte vardera ett kommunalråd som kompromiss. I Jimmie Åkessons eget Sölvesborg hade ju Moderaterna tröttnat på samarbetet med Sverigedemokraterna och Louise Erixon så efter valet 2022 gick Moderaterna och Socialdemokraterna ihop istället. Och tillsatte vardera ett kommunalråd... Då tog det fyr i helsike hos SD i Sölvesborg. Det var ju en direkt skandal. Bland annat samlade man in namn för att kräva en folkomröstning i frågan. Nu lyckades man inte få ihop tillräckligt många namn. Eller ska vi säga att man fick ihop tillräckligt många namn, men inte godkända namn! För att räknas måste man ju ha rösträtt i Sölvesborg, och man får bara skriva under en gång. Nu hade SD:s Louise Erixon lyckats få sitt namn på ett antal ställen och när kommunens granskning var klar så var det inte tillräckligt många namn. Då tog det verkligen fyr i SD ännu mer! Den brasan har inte brunnit ut än.

Hur som helst avslöjade vårt eget Brunblå styre här i Åstorp för ett antal månader sedan att man för att spara pengar i den ansträngda kommunala ekonomin så skulle man avskaffa de två heltidskommunalråden. Roger Nielsen skulle gå ner i tid och istället bli ordförande i Bildningsnämnden. Men även om man räknade in alla de olika arvoden osv som Roger fick så skulle kommunen spara pengar.

Trodde vi! Ända tills det avslöjades att Roger Nielsen (M) hade sökt ett Omställningsstöd från kommunen. Inget fel i det i princip. Detta är en form av A-kassa. Ett kommunalt uppdrag av den här typen är inte A-kassegrundande så om man blir av med ett sådant uppdrag så måste man ju ha rätt till någon form av "omställningsstöd". Problemet är att när man slår samman Roger Nielsens Omställningsstöd med de olika arvoden han fortfarande får så är hans inkomst helt plötsligt högre än det var tidigare när han hade ett heltidsarvode. Till det kommer ju att återgå till sitt gamla arbete för militären som han är tjänstledig från.

Det är uppenbart att Roger Nielsens partikamrater i Moderaterna nu helt har tagit sin hand ifrån honom. Han upplevs uppenbarligen nu som en belastning. Tidigare har det när frågan kommit upp om partiets förtroende poängterats att han ska flytta från kommunen. Nu måste man tillsätta en ny vice ordförande i kommunstyrelsen och en ny ordförande i Bildningsnämnden bland annat. Nu ser jag idag att man tydligen dessutom ska begära omprövning av om beviljandet av "omställningsbidraget" gått rätt till. En god sak av det hela är i varje fall att det med största sannolikhet kommer att skrivas kontrakt i framtiden som ser annorlunda ut. De som används är de som är "standard" från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

Några tips på hur avtalen skulle kunna skrivas är att ersättningen inte ska kunna bli högre än vad man går miste om i arvode. Att man räknar av andra inkomster. Till exempel krav på att man återgår i vanligt arbete om man kan, är aktivt arbetssökande om man inte har ett jobb att gå tillbaka till. Det kan ju kanske skrivas så att reglerna påminner om reglerna för A-kassa? Jag tror inte att sista ordet är sagt. Ska bli spännande att se om Roger Nielsen dyker upp på nästa Kommunstyrelsemöte som är den 7 augusti? Eller han har redan hunnit flytta då? Hur som helst ser jag fram emot att kallas till sammanträde med kommunfullmäktiges valberedning...

För de som har allt redan

Men giriga moderater är inte helt ovanligt. På Gotland har den moderata ordföranden för regionfullmäktige, Inger Harlevi, tvingats lämna sitt uppdrag. Hon har varit ute och rest på regionens bekostnad för dryga 200.000 kronor utan att ha rätt till det. - "Det är oacceptabelt" säger Moderaternas gruppledare på Gotland Andreas Unger. Nu får Inger Harlevi se sig om efter en annan sysselsättning. Regionfullmäktige på Gotland får tills vidare ledas av dess vice ordförande, socialdemokraten Christer Engelhardt!

I Blekinge stod det för några månader sedan klart att utbildningsnämndens ordförande i Ronneby, moderaten Åsa Evaldsson, plockat ut dryga 800.000 kronor för mycket i arvoden som hon inte hade rätt till. Hon har helt enkelt plockat ut extra arvoden för en mängd uppgifter som ingår i det fasta arvodet som ordförande. Nu ska hon betala tillbaka slantarna och utbildningsnämnden i Ronneby får en ny ordförande.

Apropå moderater och pengar så ser jag att man tydligen är missnöjda med förre moderatledaren Fredrik Reinfeldts miljonarvode som ordförande för Fotbollsförbundet och hans krav på en kompis som assistent. Kostnaden för Fotbollsförbundet har ökat kraftigt samtidigt som man har en dålig ekonomi.

Vi glömmer ju inte en annan moderatledare, Anna Kinberg Batra och hennes eskapader som länshövding i Stockholm. Det går inte heller av för hackor.

Och jag kan ju inte annat än påminna om nuvarande moderatledaren Ulf Kristerssons bostadsmygel. Jag skrattar varje gång jag ser filmen.

Och vår moderata finansminister Elisabeth Svantessons egna folkbokföringsfiffel.

Det är något speciellt med moderata politiker och slantar!

Läs:
De vill att partikamratens omställningsstöd prövas i rätten. - Helsingborgs Dagblad
Även vi är upprörda över systemet och kommer åtgärda det. - Helsingborgs Dagblad
Lokala M-toppen Inger Harlevi reste för 200 000 – lät regionen betala. - Expressen
Toppnamn i Region Gotland lämnar efter granskning. - Dagens Samhälle
Politiker tog extra betalt i flera år – experten häpnar. - Sveriges Radio
Klart: Så mycket ska Åsa Evaldsson (M) betala tillbaka till Ronneby kommun. - SVT
TV-profilen Olof Lundh kritisk mot Fredrik Reinfeldts miljonarvode och assistent på Fotbollförbundet. - SVT
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Senaste nytt om ockupationsmakten Israel.

Jag såg att den Internationella Domstolen i Haag (ICJ) fastslagit att Israels ockupation av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza och bosättarpolitiken är brott mot internationella lagar. Fast det struntar naturligtvis Israel i. All kritik beror på antisemitism. Vi har rätt att göra som vi vill med palestinierna argumentar man. Dom är mindre värda än oss verkar man tycka.

EU har dock infört ytterligare sanktioner mot bosättare och bosättarorganisationer som ju med militärmakt stjäl andra människors mark.

Benjamin Netanyahu har satt stopp för försöken att skapa ett provisoriskt sjukhus i Israel som skulle ta hand om barn från Gaza som inte kan få vård där sedan Israel förstört de flesta sjukhusen. Benjamin Netanyahu verkar tycka att även palestinska barn ska straffas för Hamas illdåd.

Enligt FN:s beräkningar kommer det att ta minst 15 år att röja upp de närmare 40 miljoner ton krigsbråte som nu finns i Gaza. Den israeliska arméns bombningar och sprängningar har ju förstört de flesta byggnader i Gaza där det bor ungefär 2 miljoner människor.

Läs:
Israel måste sluta med godtyckliga frihetsberövanden och övergrepp på palestinier från Gaza. - Amnesty
Fler EU-sanktioner mot bosättare. - Aftonbladet
Netanyahu stoppar planer på sjukhus för Gazabarn. - Aftonbladet
FN: Tar 15 år att röja upp i Gaza. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Pinsamt Ebbas Busch.

Såg ni Ebba Busch på TV:n försöka bortförklara varför Sverige inte kommer att kunna uppfylla de klimatmål vi som ordförandeland i EU själva varit med om att sätta upp? Det är inte ofta man får se en politiker uppträda så pinsamt. Skäms du inte Ebba Busch? Hur ska du kunna visa dig offentligt i fortsättningen. Fast du ska ha ett erkännande Ebba. Det var modigt att ställa upp!

Läs:
Sverige ser ut att missa EU:s klimatmål. - SVT

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: