torsdag 12 maj 2022

Lite om prioriteringar

» Vadå miljöhänsyn.

Jag tänkte fortsätta på samma tema som igår. Dvs infrastruktursatsningar i vårt snåla land. Allt föranlett av några artiklar som jag hittade i dagens tidning.

Vi börjar med en infrastruktursatsning som ska göras. I grannkommunen Ängelholm ska man nämligen bygga en ny maffig bilinfart så att man kan få in fler bilar i centrum. En infart som ska gå rakt igenom ett centralt grönområde och riva bort den kulturhistoriska s.k. Pyttebron. Det har till och med hållits en folkomröstning i Ängelholm om Pyttebron. En folkomröstning som med klar majoritet sade att bron ska bevaras. Ängelholmarna ville inte ha någon ny maffig bilinfart för att få in fler bilar i Centrum.

Men så'na banaliteter som folkvilja struntar det högerstyrda Ängelholm i. Det ska bli en bilinfart för fler bilar som river bort Pyttebron och som sedan går rakt igenom ett centralt grönområde. Heja politikerna. Ibland finns det energi och pengar för infrastrukturinvesteringar.

För de som inte vet vad Pyttebron är så är det en gammal järnvägsbro över Rönneå som användes av den gamla järnvägen mellan Ängelholm - Klippan och som kallades Pyttebanan. Detta av "pyttorna" (hönsen) som envisades med att springa ivägen för tåget. Idag är bron en gång- och cykelbro för en cykelled. Men det ska alltså ersättas med fler bilar!

Järnvägen och Åstorp

Mitt Åstorp och järnvägarna

Sedan läser jag en annan artikel som handlar om en ny fast förbindelse över Öresund till Danmark. I dag finns Öresundsbron mellan Malmö-København. I dag finns det sedan tre olika önskemål om ny fast förbindelse. Man vill bygga en ny järnvägstunnel Malmö-København som ska kopplas samman med Metron i København. I Landskrona vill man bygga en fast förbindelse till København för främst godstrafiken på järnväg. Och i Helsingborg vill man bygga både en järnvägstunnel och en biltunnel mellan Helsingborg-Helsingør.

Artikeln handlar om att danskarna inte vill ha någon ny HH-förbindelse. Man vill helt enkelt inte har mer genomgående trafik Helsingør-København utefter kusten. Till nöds kan man tydligen acceptera en biltunnel för mer lokal pendling. Jag har personligen sedan Öresundsbron byggdes hela tiden misstrott Helsingborgs drömmar om fast förbindelse över till Helsingør. Satsa på färjorna, det tar inte mycket längre tid och är klart trevligare än en resa i en lång tunnel. Det räcker för den lokala trafiken, och för den långväga trafiken finns det andra alternativ.

Men artiklarna visar hur politikerna gärna satsar på bilarna (och flyget) medan de stora investeringarna i miljövänligare järnvägstrafik dras i så långa långbänkar som möjligt. I artiklarna nämns planerna på nya stambanor Stockholm - Göteborg och Malmö. Dagens järnvägar är så överbelastade att något måste göras. Men inget händer. Politikerna funderar och funderar och prioriterar sedan annat.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth verkar dock inte erkänna detta. Han hävdar att det händer saker. Det är ju anslaget 100 miljoner till Trafikverket hävdar han! Det är växelpengar som inte leder någonstans. Dessa 100 miljoner kan jämföras med de cirka 600 miljoner som Sverige ska betala i medlemsavgift till NATO varje år för NATO:s gemensamma administration osv. Dvs 6 gånger mer än vad som anslagits till nya stambanor. Till dessa 600 miljoner kommer att Sverige ju ska kraftigt höja anslagen till militären. 2% heter det ska vara målet (en majoritet av NATO:s medlemmar uppfyller inte det målet idag). 2% av BNP motsvarar ungefär 10% av statens totala utgifter. Av varje 100-lapp du betalar i skatt ska alltså 10 kronor gå till militären. Och så 600 miljoner till NATO-högkvarteret i medlemsavgift.

Läs:
Vägen är utstakad för Pytteleden. - Helsingborgs Dagblad
Danmark vill bygga HH-förbindelsen som motorväg. - Helsingborgs Dagblad

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Det är en metro mellan Malmö - Köpenhamn, inte järnväg.