måndag 16 maj 2022

Självklara beslut

» Som dras i långbänk.

En av de självklara åtgärderna med anledning av den ryska invasionen av Ukraina är att så snart som det överhuvudtaget är möjligt sätta stopp för all import av varor från Ryssland. Det finns ingen anledning för t.ex. Sverige att invänta beslut i andra EU-länder för ett sådant beslut. Sätt omedelbart stopp för importen av t.ex. olika former av bränsle från Ryssland. NU!

Men ett sådant beslut ska tydligen dras i långbänk? Det ska inväntas beslut från andra EU-länder för att det ska bli ett gemensamt beslut. Att fatta beslut om NATO-medlemskap som en följd av det ryska agerandet gick fort. Att sluta köpa diesel, bensin, flygbränsle osv går inte lika fort. Någon som begriper?

Putin och den ryska björnen
Om jag förstått det rätt så är ungefär hälften av allt kärnbränsle i de svenska kärnkraftverken levererade från Ryssland. Det har dock beslutats att inte köpa mer från Ryssland. Där finns beslut om tvärstopp. Hur det fungerar vet jag inte.

När det gäller bensin och diesel är Ryssland bara en liten leverantör till Sverige. Men, vi ska tydligen snällt invänta beslut i länder som köper större mängder från Ryssland. Varför? Sätt omedelbart stopp för köpen! NU!

Nästan hälften av det flygbränsle som används i Sverige importeras från Ryssland. Jag har dock inte sett något om något planerat stopp för den importen från Ryssland. Jag kan ha missat det, men jag har inget sett. Men, det är väl självklart att vi omedelbart sätter stopp? Några färre charterflyg till Medelhavet skulle bara bli bra för miljön. Om vi nu inte kan hitta andra leverantörer från andra diktaturer. Eller det handlar om att vi inte kan flyga våra JAS-plan utan ryskt flygbränsle?

För övrigt såg jag en notis som berättade att Ryssland stänger av elleveranserna till Finland. Tonen i notisen tydde på att man tyckte att det var ett upprörande beslut från Ryssland. Men, om vi stoppar importen från Ryssland så är det väl en ganska självklar effekt att Ryssland stoppar handeln med oss. Annars hade det väl varit konstigt? Jag tycker det är konstigt att inte Finland själva stoppar importen från Ryssland.

För övrigt så tycker jag att det låter som konstigt att den stora kärnkraftsnationen Finland måste importera stora delar av sin elenergi. Gör inte alla kärnkraftverk att man har en trygg och säker energiförsörjning? Så låter det ju när de svenska kärnkraftskramarna talar. Nu räknar tydligen Finland med att öka importen av elström från Sverige istället för att kompensera för stoppade leveranser från Ryssland. Men, kärnkraftskramarna i Sverige säger ju att vi har elbrist pga att vi stängt ner kärnkraftverk. Då har vi väl inte el i överskott att exportera till ett importberoende kärnkraftskramande land som Finland? Är det någon som begriper?

Jo, jag vet att Finland har problem med sin kärnkraft. Senaste aggregatet som byggdes blev enormt fördyrat och fruktansvärt försenat. Och nästa aggregat skulle byggas av Ryssland så det har totalstoppats.

Slutsats: Sätt stopp för all import från Ryssland av varor. En total bojkott - NU - är nog det enda som biter på Putin. Och, tro inte på kärnkraftskramarna när dom målar upp himmelriket med kärnkraft. Det enda himmelrike som kan bli aktuellt är det vi kan hamna i om vi drabbas av en härdsmälta. Eller en rysk attack mot kärnkraften. Militär attack eller cyberattack kan vara lika farlig.

Inga kommentarer: