onsdag 25 maj 2022

Vårt kära lugna Sverige

» När ska amerikaner begripa?

Så har då USA återigen drabbats av en galnings masskjutning. En ung, sedan länge mobbad, kille går på sin 18-års dag in och köper sina efterlängtade skjutvapen. Strax efter ger han sig till att börja skjuta vilt på en skola. Totalt 19 barn mellan 8-10 år gamla skjuts ihjäl. Totalt 22 personer är än så länge döda, inklusive den 18-årige grabben.

Ett föredöme för amerikaner
Masskjutningar är tyvärr inte ovanliga i USA. Amerikanernas sjuka fixering vid skjutvapen är vansinnig. Bland barn och ungdomar är att bli ihjälskjuten den vanligaste dödsorsaken. Sedan några år vanligare är trafikskador. Men vapenlobbyn i USA är stark och inflytelserik. Det finns 1,2 privata skjutvapen per innevånare i USA. I Sverige ligger siffran på drygt 0,2! Här handlar det i stort sett endast om rena jaktvapen.

Finns det en möjlighet att man i USA ska inse att situationen är ohållbar? Tyvärr tror jag inte på det inom en överskådlig tid. Dvs inte inom den här generationen. Det kommer hela tiden att finnas starka, förmögna och inflytelserika grupper, oftast ute på den politiska högerkanten, som kommer att kämpa med näbbar och klor för att förhindra att det införs några former av begränsningar. Texas, där den senaste masskjutningen inträffade, tillhör de delstater i USA som kämpar ihärdigast mot någon form av begränsning i rätten att fritt köpa och bära även automatvapen och liknande mer eller mindre militära vapen.

I dessa kretsar verkar den bästa lösningen på skolskjutningar vara att även lärarna är beväpnade!

Dom är inte kloka!

Vi ska känna oss tacksamma för att vi faktiskt bor i ett lugnt och fredligt hörn av vår värld. Det händer våld även här. Men vi blir faktiskt alla upprörda varje gång det sker. Det är inte bara ett: - Jaha, en gång till!

Läs:
Minst 19 barn döda i skolskjutning i Texas. - Svenska Dagbladet
19 barn ihjälskjutna – alla i samma klassrum. - Helsingborgs Dagblad
19 barn och två lärare döda i skolskjutning i Texas. - Dagens Nyheter
Gärningsmannen beskrivs som utstött och mobbad. - Sveriges Radio
Därför går det inte att förbjuda vapen i USA. - Svenska Dagbladet
I USA finns det fler privatägda skjutvapen än människor. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: