lördag 14 maj 2022

Om krigsbrott här och där

» Det ena gör inte det andra mindre.

I dagarna när vi just nu diskuterar och rapporterar om Ryssland ständiga krigsförbrytelser i Ukraina kan det vara på sin plats att påpeka att Ryssland inte är ensamma i världen som ockuperar andra staters territorium. Som med militärmakt förändrar gränserna mellan stater. Som begår krigsbrott och förtrycker innevånare i andra länder som man ockuperat.

En sådan stat är Israel. En stat som dessutom också är en kärnvapenstat. I den internationella överenskommelse som finns så ska det gamla territoriet Palestina (som en gång styrdes av Storbritannien) delas i två stater. En judisk stat Israel och en palestinsk stat Palestina. Den palestinska staten skulle omfatta Västbanken. Detta medan staden Jerusalem som är en helig stad för judar, muslimer och kristna ska delas i en del som tillhör staten Israel och en del som tillhör staten Palestina.

Så har det inte gått!

Fredsduva
Staten Israel har ockuperat Västbanken och flyttar in judiska medborgare från staten Israel som tar över allt större delar av Västbanken genom bosättningar. Detta medan den palestinska befolkning trängs undan till små enklaver med visst självstyre som mycket påminner om de s.k. Bantustans i apartheidtidens Sydafrika. Staten Israel har även ockuperat och annekterat Golanhöjderna som var en del av staten Syrien. Man har flyttat in israeliska medborgare i området som byggt upp olika bosättningar. Allt i brott mot internationella lagar som bland annat innebär att det är förbjudet att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark och därmed driva bort den befolkning som redan bor där.

Israel har även annekterat den östra delen av Jerusalem som enligt de internationella överenskommelser som gjorts ska vara en del av den palestinska staten. Man har sedan krävt att världens stater ska erkänna Jerusalem som staten Israels huvudstad. De flesta stater betraktar istället Tel Aviv som staten Israels huvudstad eftersom Jerusalem ska vara en delad stad. Pga detta finns t.ex. den svenska ambassaden i Israel i staden Tel Aviv. Det finns dock politiska partier i Sveriges Riksdag som anser att Sverige ska erkänna det israeliska annekterandet av östra Jerusalem (som alltså skett i brott mot internationella lagar) genom att flytta den svenska ambassaden till Jerusalem.

För inte så länge sedan släppte den internationella organisationen Amnesty International (som arbetar för mänskliga rättigheter) en rapport där man drog slutsatsen att den Israeliska behandlingen av palestinier/araber i Israel och på ockuperad palestinsk mark är att betrakta som apartheidpolitik.

Det förekommer ett väpnat motstånd från palestinsk sida mot ockupationen (precis som det t.ex. förekommer ett väpnat motstånd mot den ryska ockupationen av delar av Ukraina). Och det kommer ständigt rapporter om övergrepp som israelisk militär och polis gör mot palestinier som på ett eller annat sätt misstänks för motståndsaktioner. Det förekommer alltså regelbundet krigsförbrytelser från den israeliska ockupationsmakten. Precis som det ständigt förekommer krigsförbrytelser från den ryska ockupationsmakten i Ukraina.

Ett sådant brott mot internationella lagar skedde nyligen när den palestinska journalisten Shireen Abu Akleh sköts ihjäl av israelisk militär när hon för Al-Jazeera bevakade händelserna på den ockuperade Västbanken. Shireen Abu Akleh hade delat palestinskt och amerikanskt medborgarskap och var alltså anställd av den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera och var klädd i pressdress när hon sköts ihjäl av israeliska soldater. När Shireen Abu Akleh för någon dag sedan skulle begravas utbröt nya våldsamheter när israelisk militär gick till attack mot begravningen för att ta bort den palestinska flaggan. Tänk er reaktionerna om filmer visat hur ryska soldater attackerat en begravning i Ukraina för att riva bort den ukrainska flaggan?

Den israeliska militärens mord på den palestinska journalisten har enhälligt fördömts av FN:s säkerhetsråd. Något som inte sker så ofta!

Läs:
Al Jazeera-journalist ihjälskjuten i Jenin. - Tidningen Global
Shireen Abu Akleh: Al Jazeera reporter killed by Israeli forces. - Al Jazeera
Al-Jazira-journalist dödad på Västbanken. - Aftonbladet
Reporter för al Jazeera skjuten till döds under militärräd. - Expressen
Våldsamt när tusentals sörjde dödad journalist. - Dagens Nyheter
FN fördömer journalistmord. - Aftonbladet
Varje mördad journalist gör att vi vet mindre. - Aftonbladet

Inga kommentarer: