söndag 15 maj 2022

Vilken tur vi har

» Som bor i lugna, fridfulla Sverige.

USA har återigen drabbats av massmord. En högerextrem och rasistisk 18-åring sköt ihjäl minst 10 personer vid en masskjutning i en livsmedelsbutik i staden Buffalo. 18-åringen Payton S. Gendron sände sina massmord på nätet och hade skrivit ett rasistiskt manifest innan han sökte upp en lämplig plats med många färgade personer. 11 av de 13 som sköts (två har än så länge överlevt) var färgade. 18-åringen har uppenbart blivit inspirerad av konspirationsteorier på nätet som han följt och som bland annat gått ut på att den vita rasen håller på att bytas ut av färgade. "Det stora folkutbytet" kallat. Något som starkt påminner om de sverigedemokratiska myterna om att muslimer tar över! Tyvärr är detta inte ens en engångsföreteelse i USA. USA drabbas då och då av extrema masskjutningar. Där högerextrema rasister är kraftigt överrepresenterade.

Vårt fridfulla fosterland
Sverige har varit förskonade från den här typen av massmord. Det närmaste vi kommer är väl ett antal skolattacker. Även dessa har utförts av ungdomar som inspirerats av vad dom läst och sett på nätet och har hyst sjuka högerextrema och rasistiska åsikter. Det här är händelser där den ena händelsen inspirerar till den andra. I USA händer skolskjutningar regelbundet. Antalet mord i USA ligger på ungefär 6 gånger så många som i Sverige. Den stora tillgången till skjutvapen påverkar naturligtvis detta. Den amerikanska inställningen till skjutvapen är farlig!

Men, Sverige är inte så fridfullt som vi kan önska. Även här dör medborgare i onödan. I en internationell jämförelse sker det inte många mord i just Sverige. I en nordisk jämförelse sker det fler i Finland, färre i Norge och ungefär lika många i Danmark. Det varierar från år till år, men ungefär så ser det ut.

Men det är egentligen inte bara ett lugnt och fridfullt Sverige. I morse såg jag på nyheterna att ytterligare tre personer dödats i en trafikolycka. 3 ungdomar som försökte köra ifrån en poliskontroll frontalkrockade tydligen i hög hastighet med en annan bil. 2 av ungdomarna dog och en person i den mötande bilen dog. Det är inte många dagar sedan 3 skånska ungdomar dog i en annan trafikolycka här nere i Skåne. Grabbarna hade fått stopp på bilen och blev bakifrån påkörda av en långtradare. De tre dog omedelbart!

Totalt dör omkring 200 personer i trafiken på ett år i Sverige. Förra årets siffra var en liten ökning jämfört med 2020. Detta är nästan dubbelt så många som dör pga yttre våld, som det heter. Dvs som mördas.

Jag såg förresten en liten artikel i tidningen som berättade att den gamla journalisten Elisabet Höglund på kort tid drabbats av det andra rånet. Kreditkorten stulna och snabbt försvann det ungefär 8.500 kronor. Det ska kanske tilläggas att Elisabet Höglund vistas i Spanien så det var där det hände.

Vi ska som sagt vara tacksamma för att vi bor i ett lugnt och fridfullt hörn av vår värld. Men, vi ska inte förringa farorna som finns i vårt samhälle. Du riskerar att utsättas för brott och ännu större är risken att drabbas av en trafikolycka.

Minst tio döda i skjutning vid stormarknad i USA. - Sveriges Radio
Buffalo shooting: Ten dead in attack at supermarket in New York state. - BBC
Han dödade tio i matbutiken: Ren ondska och hat. - Aftonbladet
Tio döda i masskjutning vid matbutik. - Svenska Dagbladet
Tio döda vid masskjutning i Buffalo – hatbrott. - Dagens Nyheter
Masskjutningen påminner om att det största hotet mot USA är inhemskt. - Martin Gelin i Dagens Nyheter
Tre döda efter frontalkrock. - Aftonbladet TV
Tre döda i allvarlig krasch på E4 söder om Nyköping. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: