lördag 7 maj 2022

Katastrofval för Högern

» Nästa gång i Sverige.

Det har hållits lokala val i Storbritannien. Val som går mot att bli en katastrof för Högern i Storbritannien. Kan vi hoppas på en fortsättning på den utvecklingen i kommande val runt om i Europa? Fast i Storbritannien finns det flera anledningar till fiaskot för Högern. En skäl stavas Boris Johnson! Men det finns fler anledningar.

Karta över Storbritannien
Allra mest intresse visas för resultatet av valet i Nordirland. För första gången någonsin vann nämligen det vänsternationalistiska partiet Sinn Féin. Partiet kommer att bli störst i det regionala parlamentet för första gången någonsin sedan Irland delades upp i Republiken Irland och Nordirland. Sinn Féin vill förena Nordirland med Irland istället för att tillhöra Storbritannien.

Framgången för Sinn Féin beror väl främst på två saker. Högerledaren Boris Johnson har gjort fiasko som premiärminister i Storbritannien! Det framtvingade Brexit, alltså att Storbritannien lämnade EU, och det har skapat stora problem för Nordirland. Helt plötsligt är ju gränsen mot Irland EU:s yttre gräns. Men regler har gjort att det blivit mer gräns mot övriga Storbritannien också. Att fritt kunna resa över gränsen är ett minne blott. Stödet för att Nordirland lämnar Storbritannien och anslutes till Irland istället har plötsligt blivit något realistiskt för många nordirländare. Troligtvis finns det fortfarande inte en majoritet för ett så drastiskt drag, men...

Lägg till detta Högerns katastrofval i hela Storbritannien.

Kan vi hoppas på en fortsättning på Högerns katastrof? I Frankrike gick det inte heller så bra för Högern. Och i...

Läs:
Sinn Féin mot historisk seger i Nordirland. - Svenska Dagbladet
Sinn Féin går mot valvinst i Nordirland. - Dagens Nyheter
Sinn Fein kan bli största parti – vill folkomrösta om anslutning till Irland. - Dagens Nyheter

Inga kommentarer: