tisdag 31 maj 2022

Kommunpolitik kan också vara spännande

» Och det är viktigt.

Jag var på Kommunfullmäktigesammanträde igår. Nu är jag inte ordinarie ledamot utan bara ersättare så jag får sitta på avbytarbänken. Något som har en ergonomisk nackdel. Man har inget skrivbord framför sig utan får sitta på en vanlig enkel stol med läsplattan med materialet och annat i knät eller på en stol bredvid.

I kommunfullmäktige här i Åstorp har vi sju partier representerade. Socialdemokraterna (10 mandat), Sverigedemokraterna (9), Moderaterna (6), Centern (2), Liberalerna (2), Vänsterpartiet (1) och Kristdemokraterna (1). I motsats till exempelvis i grannkommunen Bjuv så har SD och M inte lyckats komma överens om att bilda ett gemensamt styre. Istället har vi tre block. Det största består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet och har alltså 13 av fullmäktiges 31 platser. Det är detta block som styr Åstorp i minoritet. Ett samarbete som faktiskt fungerar ganska bra.

Sedan finns det alltså två lika stora oppositionsblock. Sverigedemokraterna med 9 mandat och dom som kallar sig Allians för Åstorp (M+L+Kd) som också har 9 mandat. Enar sig dessa båda block så kan man alltså stoppa förslag från den styrande minoriteten. Nu sade jag att Sverigedemokraterna har 9 mandat. Nu har ju SD i Åstorp precis som SD på en massa andra håll i landet, på riksplan och ute i EU drabbats av regelbundna avhopp, uteslutningar och politiska vildar. Lite då och då kan man inte besätta alla 9 platserna. Antalet kvarvarande ersättare räcker inte till helt enkelt. Så har det varit under de två senaste sammanträdena till exempel. Det är bara 8 sverigedemokrater närvarande. Men, det är som sagt inget att förvånas över när det gäller Sverigedumokraterna.

Åstorp - Söderåsstaden

Vad hände då på gårdagens möte? Ja, den största konflikten inträffade redan innan mötet hunnit öppnas! Kommunfullmäktige håller sina möten i det som idag är Kulturhuset Björnen. Tidigare var detta en stor frikyrka (EFS). När den kyrkliga verksamheten upphörde tog Åstorps kommun över den pampiga byggnaden och omvandlade denna till Kulturhuset Björnen. I den stora samlingssalen hålls då bland annat kommunfullmäktigesammanträden varje månad. Här finns en scen så att man kan ha olika uppträdande. I samband med den nyligen arrangerade Konstrundan var lokalen utställningshall. I samband med valen i Sverige är det vallokal för det valdistrikt som er bloggare är ordförande för. Vid valet nu i september är det tydligen så att två olika valdistrikt ska hålla till i salen. Vi i Vänsterpartiet tycker dock att de perfekta lokalerna inte används tillräckligt för de kulturaktiviteter som det var tänkt. Och ett av våra krav inför valet är att man utnyttjar Kulturhuset mer till just det - Kultur!

Men, det var alltså den inledande konflikten det skulle handla om. Förutom den stora samlingslokalen finns det en "balkong". På tre av sidorna finns alltså en andra våning för åhörare och andra former av åskådare. I samband med Kommunfullmäktigesammanträdena är det bestämt att ledamöter, ersättare och andra speciellt inbjudna som kanske ska presentera något för sammanträdet ska sitta i den stora salen. Åskådare, press osv ska sitta uppe på balkongen. Detta passade dock under gårdagens sammanträde inte kommunens egen Don Quijote. Den tidigare moderata toppolitikern P.P. bedriver sedan en tid sin egen Don Quijote-kamp mot Åstorps kommun (och även lokala tidningen Helsingborgs Dagblad). Bakgrunden är att för ett antal år sedan när han var den ledande oppositionspolitikern blev han förklarad som ett arbetsmiljöproblem av personalen på kommunkontoret. Som oppositionsråd hade han egen nyckel till kommunkontoret. Men han uppförde sig så illa mot personalen att han förklarades som ett arbetsmiljöproblem. Till slut togs nyckeln ifrån honom och han fick inte komma in i lokalerna om han inte hade någon som följde med honom. Ni kan ju förstå att detta inte gjorde saken bättre (förutom för personalen på kommunkontoret). Det gjordes inslag i SVT:s Sydnytt och Helsingborgs Dagblad skrev flera artiklar om detta. P.P. blev ännu mer upprörd. Till slut gjorde han det stora misstaget att försöka forska efter vilka tjänstemän det var som hade uttalat sig för SVT och HD. Något som är förbjudet i lag. Man får helt enkelt inte forska i vilka källor media har för sina uppgifter. Det blev polisutredning och till slut dömdes P.P. till dagsböter för brott mot Grundlagen. P.P. överklagade domen så långt han kunde men till slut vägrade Högsta Domstolen att ta upp ärendet och domen stod fast. Efter att domen blivit fastställd uppmanades Åstorpsavdelningen av Moderaterna av Moderaterna i Skåne att uppmana P.P. att avgå från sina politiska uppdrag. Något han också gjorde till slut. Men P.P har inte övergett sin kamp. Han bedriver numera en form av Don Quijote-kamp mot allt som händer i Åstorp och mot den enligt honom usla tidningen Helsingborgs Dagblad. Något stöd från sitt gamla parti Moderaterna har han dock inte längre. Mitt intryck att dom helst inte vill ta i honom med tång ens.

Under gårdagens sammanträde vägrade han att lämna fullmäktigesalen trots uppmaning från fullmäktiges ordförande. Det tog en lång tid av diskussion och uppmaningar innan han till slut tog sitt förnuft till fånga och gick upp och satte sig på balkongen för att följa sammanträdet. Det enda stöd han kunde märka verkade komma från Liberalernas Å.H. som gjorde ett något obegripligt inlägg från talarstolen.

Hur som helst kom sammanträdet igång så småningom något försenat. Nu var det två av frågorna som gick så långt som till omröstning. I sedvanlig ordning utmärkte sig rasisterna i Sverigedemokraterna. Som alltid blir partiet upprörda så snart något som kan tänkas tolkas som positivt om invandrare, nya svenskar, flyktingar eller på något sätt människor från annan kultur. Det skulle antas en ny Arbetsgivarpolicy. På ett ställe finns de här båda meningarna: - "I Åstorps kommun är alla medarbetare lika viktiga och värdefulla oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har. Den mångfald som våra olikheter innebär berikar oss och är en tillgång när vi möter våra invånares olika behov." Ordet "mångfald" får naturligtvis en rättrogen sverigedemokrat att gå i taket. Trots påpekande om att "mångfald" gäller många saker, som ålder, kön, ursprung osv krävde man från SD:s sida att ordet omedelbart skulle strykas. Något sådant kan man ju inte gå med på. Det gick så långt som till votering som man lyckligtvis förlorade även om det verkade som om några moderater stöttade dumheterna.

En annan fråga som gick till votering handlade om Kommunfullmäktiges arbetsordning. Det handlar om sådant som hur långa anföranden får vara, hur många dagar innan sammanträdet som frågor osv ska lämnas in osv. Det blev diskussion om en del petitesser som om man skulle få lov att komma med ytterligare material som bilder osv vid sammanträdet men som inte varit med vid beredningen i kommunstyrelsen och hur långt före ett sammanträde man ska lämna in frågor och interpellationer så att den som ska svara hinner få fram ett svar. Liberalernas långtalare Å.H. lyckades nästan alla gånger hålla sig inom de 5 minuter som inläggen är begränsade till. Det var på gränsen några gånger och bara en gång som det gick över tiden. Den votering som genomfördes vann styrets förslag som fick stöd även av Sverigedemokraterna.

Ett par s.k. enkla frågor vållade också lite diskussion. Dels har tydligen Moderaterna i Åstorp inlett en kampanj mot det förslag till ny detaljplan som grannkommunen Bjuv håller på att anta. Man vill att Åstorps kommun ska framföra kritik mot tankarna. Jag hoppas att Moderaterna redan framfört dessa synpunkter till sina partikamrater i Bjuv. Moderaterna ingår ju faktiskt i ledningen för Bjuv även om kommunalrådet kommer från Sverigedemokraterna. Bjuvs styrs av SD (11 mandat), Moderaterna (5) samt en avhoppad liberal som blivit sverigedemokrat och en avhoppad socialdemokrat som blivit politisk vilde. Jag förutsätter att Moderaterna framfört sin kritik till sina partivänner i Bjuv. I princip håller jag med Moderaterna, delvis i varje fall, i sin kritik. Det handlar om att bygga stora industrilador på jordbruksmark. Åstorps kommun har redan byggt sådana lador ända fram till kommungränsen till Bjuv. Och nu vill Bjuv fortsätta på andra sidan gränsen. Sedan tycker jag det verkar vara lite oklart vilken mark det verkligen handlar om. Tittar jag på kartorna i Bjuvs kommuns handlingar så handlar det om mark fram till den s.k. Skånebanan, alltså järnvägen Åstorp - Bjuv - Helsingborg. Här har också Åstorps byggt. Men läste jag i texten så skulle det även gälla ett område mellan Skånebanan och den s.k. Söderåsbanan, alltså järnvägen Åstorp - Billesholm - Malmö. I Åstorps kommuns del av området har bland annat Trafikverket en stor elanläggning för att försörja järnvägen med elström. Men denna marken finns inte med på kartan och inte heller några tankar på hur transporter dit ska ske. Det är alltså "industrilador" på denna marken som Moderaterna främst är upprörda över. Mig icke begripa!

Vänsterpartiet visar vägen

En annan enkel fråga handlade om en lång följetong i den lokala politiken. Det som kallas "giftdepån" på Norra Vallgatan. En mindre seriös företagare tog hand om en stor mängd natriumsulfat från Perstorps AB. Det är alltså inget livsfarligt gift, men i de mängder det handlar om är det inte bra för naturen. När det inte gick som han tänkt för företagaren så konkade han och försvann. Så nu står kommunen där med en "giftskandal". Det här är mark som i princip var där jag lekte som barn. Det har varit en stor vånda hur kommunen skulle göra med massorna. Till slut blev det ett beslut om att allt skulle täckas över och kapslas in. Det konstaterades att det skulle skapa ännu mer miljöproblem att börja gräva upp allt, transportera bort det och deponera det på någon annan förhoppningsvis lämpligare plats. Det var också de råd man fick från experter och det är dessutom billigare. Men beslutet har överklagats i olika instanser, och sedan har det tagit tid att komma över marken som till slut har exproprierats. Men, nu är det förhoppningsvis dags att göra något. Att ha litat på en oseriös företagare och entreprenör har kostat Åstorps skattebetalare många tiotals miljoner kronor.

Hur som helst så kan det hända spännande saker också i kommunpolitiken.

Jag vill till slut ge en eloge till de som orkat läsa allt detta. Ni har varit duktiga.

Inga kommentarer: