torsdag 26 maj 2022

En ekonom funderar

» Och tycker till.

Det är möjligt att det låter lite konstigt för en del läsare att den gamla gubben bakom dessa rader på Sven Tycker faktiskt är ekonom. Efter grundskolans 9:a gick jag en ettårig handelsutbildning på Yrkesskolan i Åstorp. Efter det ett 3-årigt Gymnasium på ekonomisk linje. Vi ska fira 50-års jubileum hela klassen om en dryg vecka. Sedan har jag läst Nationalekonomi och Företagsekonomi på Lunds Universitet. Jag är alltså ekonom - punkt!

Detta sagts som försvar för att jag alltid läser ekonomi- och näringslivssidorna i tidningen. Och faktiskt lite då och då även nappar på förmånliga provprenumerationer på t.ex. Dagens Industri. Det är alltid spännande läsning även för en vänsterpartist. Med ekonomiutbildning...

I dag tänkte jag därför fundera lite över Ränteavdragen. Detta inspirerat av en artikel jag läste i Svenska Dagbladet. Under rubriken: - "Ingves oro: Kovändning om ränteavdragen". Det handlar om att Riksbankens chef Stefan Ingves vill att politikerna genast börjar trappa ner på Ränteavdragen.

xxxxx
Varför detta? Jo, svensken är ju skuldsatt upp över öronen. Men en lång period av extremt låga räntor, med förmånliga ränteavdrag på de räntor som trots allt betalas, med banker och låneinstitut som bedriver en enorm kampanj för att lura oss till att låna ännu mer och en inställning bland många att det gör inget att belåna sig upp över öronen. Det kostar inte så mycket. Vi har ju till och med under en lång tid mer eller mindre uppmanats att inte ens amortera våra skulder.

Jag tycker synd om alla de som lurats att ta enorma lån och sedan under denna långa period av extremt låga räntor inte ens passat på att amortera ner sin skuld. Hur ska dom klara ekonomin när räntan går upp? Hade dom passat på att amortera när det hade gått lätt hade i varje fall skulden varit lägre idag.

Stefan Ingves har länge propagerat för att sänka de skattemässigt mycket förmånliga ränteavdragen. Ränteavdragen mer eller mindre uppmanar ju svenskarna att skuldsätta sig. Vi är värre skuldsatta nu än vad vi någonsin varit. För tre år sedan sade alla partier JA till att börja trappa ner ränteavdragen. Det var bara S och M som då sade Nej. V, Mp, C, L, Sd och Kd sade alla Ja till Stefan Ingves önskemål. Men inget hände trots att det alltså fanns en parlamentarisk majoritet.

I dag har de flesta partierna ändrat åsikt. I dag är det bara Vänsterpartiet som står fast vid kraven och som stöttar riksbankschefen Stefan Ingves önskemål. Ränteavdragen kostar statskassan omkring 30 miljarder idag. 30 miljarder är ungefär vad hela det svenska polisväsendet kostar skattebetalarna. Det är nästan halva den svenska försvarsbudgeten. Det är alltså enorma summor av skattepengarna som används för att subventionera svenska folket till att skuldsätta sig upp över öronen. Med stigande räntor blir skattebortfallet ännu större.

Det är dags för en kursändring. Enorma skulder är INTE något att sträva efter. Det är INTE något som skattebetalarna ska subventionera.

Läs:
Ingves oro: Kovändning om ränteavdragen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: