måndag 23 maj 2022

Moderat dubbelmoral

» Eller ska vi säga brist på moral?

För snart två veckor sedan utmärkte sig den moderat/sverigedemokratiskt styrda skånska kommunen Staffanstorp genom att vägra lyda svensk lag. Det moderata kommunalrådet Christian Sonesson ansåg uppenbarligen att man inte behöver följa lagen om man anser att lagen är fel. En ståndpunkt som verkligen är revolutionerande.

Vad det handlar om är Staffanstorps kommuns vägran att ta emot de flyktingar som hänvisats till kommunen enligt Bosättningslagen. Enligt denna fördelas de flyktingar som ska ha en bostad till de svenska kommunerna baserat på hur många flyktingar man tagit emot redan, möjligheter till bostad och sysselsättning osv. Staffanstorps kommun har precis som andra svenska kommuner tilldelats ett visst antal per år. Nu handlade det om att ta emot fyra s.k. kvotflyktingar som i samråd med UNHCR hämtats från ett flyktingläger. Dom har beviljats uppehållstillstånd i Sverige och skulle alltså bosätta sig i Staffanstorp. Men det moderata kommunalrådet Christian Sonesson bestämde att det vägrar Staffanstorps kommun att göra. Nu löste det sig i sista stund genom att grannkommunen, även denna moderatstyrd, Vellinge, hämtade upp de fyra flyktingarna på flygplatsen och tog hand om dom inom den kvot som Vellinge tilldelats. Vellinges moderata kommunalråd Carina Wutzler var dock ytterst kritisk mot sin partikollega. - "Lagen gäller alla – även Staffanstorp" konstaterade hon.

Moderat nedskräpning
Jag skrev omedelbart till Staffanstorps kommun, till Moderaterna i Skåne och till Moderaterna på riksplan och undrade om man där tyckte att Staffanstorps agerande var korrekt och acceptabelt. Jag undrade om man tyckte att den som vägrade lyda lagen skulle kunna straffas för detta. Och, jag undrade om det är kommunen som sådan som ska straffas eller om det är den/de politiker som beslutar om att medvetet ställa sig över svensk lagstiftning som ska straffas.

Det ska påpekas att jag inte hört ett knyst från någon. Förutom ett mejl från Medborgarkontoret i Staffanstorp som meddelat att dom lämnat över mejlet till kommunens kansli för hantering. En hantering som alltså totalt uteblivit!

Kan det vara så att de uteblivna reaktionerna handlar om att man skäms? Eller handlar det om att man inte vet hur man ska uttrycka att man sympatiserar med handlandet? Låt mig ta några citat från Moderaternas Riksdagsgruppledare Tobias Billström:

- "Hur skall land med lag kunna byggas om de som är folkvalda inte själva kan respektera lagen."

- "I Sverige har tvärtom ett narrativ fått fäste som säger att lagbrott i samband med asylärendens handläggning är något upphöjt, närmast positivt. Det måste ändras."

Det ska påpekas att dessa yttranden från Tobias Billström är gjorda INNAN hans partikamrat Christian Sonesson tyckte att han hade rätt att välja vilka lagar han ska följa. Tycker han att lagen är fel så behöver han inte heller lyda lagen verkar han tycka!

Kanske ska vi påpeka att Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell helt nyligen föreslog en rejäl straffskärpning för klimataktivister som stoppar trafiken. Från dagens två veckors fängelse till ett års fängelse.

- "Reaktionen blir omedelbar och aktivisterna kommer inte kunna fortsätta begå brott." Poängterade Johan Forssell. Jag undrar om han tycker att även Christian Sonesson ska spärras in på ett år så att han inte kan fortsätta att trotsa lagen?

Kanske ska vi påpeka att Tobias Billström faktiskt har föregått med dåligt exempel genom att själv vägra lyda lagen när han tyckte lagen var fel. Civil olydnat brukar man väl kalla det. Tobias Billström vägrade betala TV-licens på den tiden den fanns. Ett föredöme för många som uppenbarligen tycker att lagar som man tycker är fel behöver man inte följa.

Ska bli spännande att se om det så småningom kommer några svar från Moderaterna i Skåne och i Stockholm eller från Staffanstorps kommun. Jag får väl skicka en påminnelse om några dagar!

Läs:
Svensk lag gäller också i Sonessons Staffanstorp. - Huvudledare Helsingborgs Dagblad
M-ledningen tyst om moderata lagbrott. - Aktuellt i Politiken (S)

Inga kommentarer: