lördag 18 december 2021

Ny väljarundersökning att frossa i

» Och glädjas över.

Så är det då dags igen för en av alla dessa väljarundersökningar som jag älskar att frossa i. Den här gången är det Svenska Dagbladet som publicerar sin undersökning som görs av Sifo. En undersökning som innehåller en del signifikanta förändringar från förra månaden. I korthet kan vi notera att den stora vinnaren är Socialdemokraterna medan Centern och Moderaterna är de stora förlorarna. Så här ser det ut med förändringen inom parentes.

Socialdemokraterna » » 31,1% (+2,4)
Moderaterna » » 20,0% (-1,0)
Sverigedemokraterna » » 19,7% (-0,6)
Vänsterpartiet » » 9,7% (+0,6)
Centerpartiet » » 7,0% (-1,1)
Kristdemokraterna » » 5,1% (+0,5)
Miljöpartiet » » 3,2% (-0,4)
Liberalerna » » 2,8% (+0,5)

Mycket förenklat så kan vi alltså konstatera att det i varje fall inte står still. Det är intressant att studera vilka som gynnats och missgynnats av det som SvD kallar "regeringskrisen".

Socialdemokraterna med Magdalena Andersson är den verkligt stora vinnaren på utvecklingen efter bytet av statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. Uppenbart är att väljarna anser att det bland annat är Socialdemokraterna som uppfört sig vuxet under det man vill kalla "krisen". Ett antal olika undersökningar om partiledarnas förtroende och popularitet har också visat på starka siffror för Magdalena Andersson. Jag tror att man på S partikansli just nu ser framtiden an med tillförsikt.

Moderaterna är nog inte lika lyckliga. Att Ulf Kristersson just nu dessutom drabbats av Covid-19 strör väl lite salt i såren samtidigt. Uppenbart är i varje fall att de hårda orden från moderat håll inte gett utdelning utan snarast tvärtom. Att bara gnälla är inte alltid en framkomlig väg! Uppenbart är att de genomdrivna förändringarna av budgeten inte gett utdelning hos väljarna i varje fall.

Sverigedemokraterna har en nedåtgående trend. Jimmie Åkessons drömmar om att bli Sveriges största parti får nog förbli hans drömmar. Populistiska missnöjespartier brukar inte bli hur långvariga som helst. Vi kan se det i land efter land. Kan vi hoppas att det tar slut här också en dag?

Vänsterpartiet ökar också. Vilket får sägas är mycket positivt när det sker samtidigt som S har en stark uppgång. Idag är S+V större än M+Sd, 40,8% mot 39,7%. Lägger man till att Nooshi Dadgostar ligger mycket högt i de olika undersökningar av partiledarnas förtroendesiffror som görs så kan nog Vänsterpartiet se framtiden an med tillförsikt.

Centern är undersökningens största förlorare. Kan det ha att göra med Centerns något inkonsekventa agerande när det gäller budgeten för 2022. Först förhandlar man fram budgeten med S (och Mp). Sedan vägrar man att stödja samma budget när det kommer till omröstning för att S haft förhandlingar med V i andra frågor. Resultatet blir en budget som förhandlats fram med Sd. Kanske tycker väljarna att Annie Lööf fått problem med riktningen? Att uppföra sig som barnrumpor lönar sig inte.

Kristdemokraterna har en liten uppgång och har kanske placerat sig tillräckligt högt över spärrgränsen för att känna lite säkerhet en liten tid framöver. Är det en del av Moderaternas tapp som gått till Kd för att säkra deras framtid? Man kan ju spekulera.

Miljöpartiet straffas kanske för att man uppträdde ganska tramsigt i samband med det som SvD kallar "regeringskrisen". Var har vi Miljöpartiet? I många kommuner verkar MP:s samarbete med partierna till höger fungera bra. Samtidigt som det uppenbarligen INTE fungerade bra med partierna till vänster i riksdagen! Vad är Miljöpartiet? Behövs Miljöpartiet? Många väljare ställer tydligen den frågan.

Liberalerna slutligen har en liten uppgång som säkert gör Nyamko Sabuni överlycklig. Men, det är långt kvar så jag tvivlar. Men, om Moderaterna fortsätter sjunka tillräckligt långt ner så kanske tillräckligt många går till Liberalerna för att rädda dom.

Regeringsunderlaget under ledning av Magdalena Andersson (S + V + C) leder nu med 180-169 över den samlade oppositionen under Ulf Kristerssons paraply (M + Sd + Kd). Min tidigare gissning som jag upprepat ett antal gånger att valet kan komma att avgöras av vilka partier som åker ur Riksdagen gäller fortfarande. Åker Mp ut medan både Kd och L klarar sig så kan Magdalena Andersson få problem med att få majoritet i Riksdagen. Skulle Mp klara sig men L + Kd åka ut kan Ulf Kristersson inrikta sig på någon annan karriär än den politiska.

Jag hoppas ni är lika fascinerande av siffror som jag...

Läs:
Socialdemokraterna uppåt efter regeringskrisen. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: