måndag 13 december 2021

Att engagera sig politiskt

» Det här med demokrati.

Jag gissar att en hel del regelbundna läsare av Sven Tycker har förstått att jag är politiskt engagerad. Det märktes till exempel i dag. Luciadagen. Redan 0930 på morgonen hade jag ett möte med vad som kallas Arvodes- och Organisationsgruppen här i Åstorps kommun. Med en representant från varje parti i Kommunfullmäktige ska vi komma fram till ett förslag till hur kommunen ska vara organiserad. Och vilka arvoden som ska betalas ut. Sedan är det alltså Kommunfullmäktige som fattar beslut. Det ska man göra på den första delen (dvs den andra delen i namnet idag). Så på kvällen är det Kommunfullmäktigemöte. Men jag var bara dit och vände för gruppens träff.

Intressant i denna frågan är att specifikt Liberalerna är motståndare till att Åstorps kommun behåller en Kultur- och Fritidsnämnd. Just Liberalerna har reserverat sig mot att nämnden ska behållas. Jag trodde att Liberalerna hade ett intresse för kultur- och fritidsfrågor och inte tycker att dom frågorna bara ska fördelas ut som bifrågor i andra nämnder. Men ack vad man kan bedra sig. L:s representant i gruppen har helt enkelt blivit överkörd av andra i det partiet. Nya Liberalerna - det kulturfientliga partiet.

Hur som helst så ska vi nu börja titta på vilka arvoden som betalas ut till politikerna i kommunen. Ganska kortfattat så kan vi se när vi gör jämförelser mellan de andra fem kommunerna i NV-Skåne som inte är märkbart större konstatera att Åstorp har ganska låga arvoden. För några dagar sedan kunde vi på Sven Tycker läsa att i moderatfästet Kävlinge var ersättningen till högsta politiska hönset, kommunalrådet, det näst högsta i hela Sverige. Alltså klart större än grannkommunen S-styrda Malmö som är många gånger större till exempel. Högre än Stockholm också...

En form av demokrati
Hur som helst kunde vi konstatera att Åstorps S-märkta kommunalråd Ronny Sandberg var det lägst betalda kommunalrådet bland oss sex ungefär jämnstora kommuner i NV-Skåne (Åstorp, Bjuv, Klippan, Örkelljunga, Perstorp och Svalöv). Så då kommer vi alltså in på principiella frågor. Hur ska man t.ex. värdera politiskt arbete? Det är inget 8-16 jobb må-fr. Ska ett kommunalråd som kommer från verkstadsgolvet ha en lägre ersättning än om hen varit direktör i det privata näringslivet? I allmänhet sätter kommunerna sina arvoden i ett förhållande till riksdagsarvodena. I Åstorp är det 90% av riksdagsmannaarvodet. Andra kommuner här har t.ex. 100% eller 110%. Sedan gäller det också olika nämndsordförande osv. Det ska bli intressant att diskutera och göra jämförelser. I korthet kunde vi vid dagens möte konstatera att arvodena i Åstorp ligger lågt i jämförelse. Men trots detta är kostnaderna höga i jämförelse.

Detta beror tydligen på att man håller långa sammanträden. Åstorpspolitikerna är mer pratglada! Vad ska vi eftersträva? Är det bra att man bara träffas och klubbar besluten som tjänstemännen föreslår? Kanske behövs det bara en politiker som skriver på alla beslut utan opposition? Det är en svåra fråga. Demokrati handlar om att ge så många som möjligt inflytande. Att olika grupper är företrädda. Men det får ju inte heller gå till överdrift. Det finns politiker som älskar att höra sin röst. Som kan protestera och ha invändningar mot allt - bara för att förslaget kommer från någon annan. Frågan är svår!

En annan form av demokrati är folkomröstning. I det högerstyrda Svalöv här i Skåne (ingår i de jämförelser jag nämnt tidigare) ville man införa en ny form av bolagsstyrning av de kommunala bolagen. Något som man försöker genomföra i flera högerstyrda kommuner. I Svalöv gick det så långt att det samlades in namn till en folkomröstning i protest mot planerna. Och det blev också beslut om en sådan. Alltså har det i helgen hållits folkomröstning om ifall Svalöv skulle genomföra en ny förändrad bolagsstyrning. Problemet är att Svalövs kommun redan infört den förändrade bolagsstyrningen. Folkomröstningen som hölls igår var alltså helt betydelselös. Högermajoriteten i kommunen (SD + M + Kd osv) har gjort förändringen ändå utan att bry sig om att avvakta resultatet av en folkomröstning. Lågt valdeltagande blev det men stor majoritet mot att förändra. Något som alltså inte hade någon som helst betydelse. Det är också en form av demokrati!

Och så såg jag att det var någon i Svalöv som inte alls trodde på demokratin. Han gjorde Hitlerhälsning i vallokalen, förolämpade några väljare i lokalen med rasistiska påhopp innan han smet. FY FAN! Också en form av demokrati i SD-kommunen?

Läs:
Tre av fyra röstade nej – men det ändrar ingenting i Svalöv. - Helsingborgs Dagblad
Klart nej i folkomröstningen – men lågt valdeltagande. - Helsingborgs Dagblad
Gjorde nazisthälsning inne i vallokal. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: