fredag 24 december 2021

En julklapp

» Julen ska vara de positiva nyheternas högtid.

Visst känns det bra när man läser positiva nyheter i tidningen på Julafton. Jag ser att Regeringen nu gör en liten reträtt när det gäller slakten av Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kräver nu att Arbetsförmedlingen ska avbryta reträtten från landets kommuner. - "Det duger inte som det ser ut nu, vi måste se till att Arbetsförmedlingen finns lokalt närvarande i betydligt högre utsträckning än idag."

Stoppa slakten av Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har som ett led i den slakt av verksamheten som inleddes för mindre än tre år sedan än så länge lagt ner 132 kontor och har idag bara drygt 100 kvar i landets 290 kommuner. Efter krav från privatiseringsivrarna inom Centern och Liberalerna och budgetförändringar genomdrivna av högerpartierna inleddes en slakt av Arbetsförmedlingen till förmån för olika privata utförare som skulle ges en chans att tjäna en slant på att hjälpa arbetslösa till sysselsättning.

I landets kommuner har man blivit oroliga eftersom det är de som står längst från arbetsmarknaden som fått allt svårare att få ett jobb. Många kommuner har konstaterat att eftersom det är dom som till slut kommer att stå för kostnaden för de långtidsarbetslösa så vill man själva engagera sig för att hjälpa de arbetslösa när Arbetsförmedlingen gett sig av och de privata entreprenörerna inte finner det lönsamt. Utvärderingar som gjorts visar dessutom att det inte alls har blivit bättre.

Nu har alltså även regeringen insett att slakten av Arbetsförmedlingen inte var en bra utväg. Det är en i varje fall delvis reträtt som gäller. Låt oss se det som en god nyhet så här i juletider. En liten julklapp till de arbetslösa. Att Centerns Martin Ådahl är kritisk kan vi glömma. Han är kritisk till allt som inte ger privata investerare en chans att tjäna pengar.

Läs:
Regeringen kräver mer AF-närvaro i landet. - Svenska Dagbladet
Regeringen vill stoppa AF-reträtt. - Helsingborgs Dagblad
Kritik: Fel göra om Arbetsförmedlingen. - Svenska Dagbladet
Omgörningen av Arbetsförmedlingen kritiseras. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: