måndag 27 december 2021

Flytta gränser med vapenmakt

» Det går inte - bara ibland.

När ryska trupper bidrog till att Krimhalvön blev en del av Ryssland istället för en del av Ukraina påpekades det från USA och västmakter i allmänhet att man inte kan ändra gränser med vapenmakt. Att Ryssland påpekade att Krim historiskt varit en del av Ryssland och att de ryssar som utgör majoriteten av innevånarna på Krim vill tillhör Ryssland och inte Ukraina hade ingen betydelse. Man kan inte flytta nationsgränser med vapenmakt. Alltså beslutades det om diverse sanktioner mot Ryssland.

Fred - vinner i längden hoppas vi
Och det är en riktig princip. Att man inte kan flytta gränserna mellan nationer med vapenmakt! Tyvärr är det en viktig princip som många har svårt för att hålla sig till. USA och andra stater som är så noga med att hålla på de demokratiska principerna är mer än gärna villiga att frångå de här principerna när det passar de egna intressena. Om dom själva tjänar på det alltså! Regeln gäller bara "fienden", inte "vänner!

Det är inte så många år sedan som staten Kosovo skapades som en utbrytning från Serbien med hjälp av intensiva flygbombningar från amerikanskt stridsflyg. Det där med heliga gränser och vapenmakt gäller bara ibland.

Att jag tar upp ämnet idag beror på att jag läser i tidningen att staten Israel ska kraftigt utöka de israeliska bosättningarna på Golanhöjderna, som Israel ockuperat med militärmakt från Syrien. Enligt de internationella lagar som gäller så får man bland annat inte heller flytta in sin egen befolkning på mark som man av olika skäl ockuperat. Något som ju staten Israel gör hela tiden med olika bosättningar. På Västbanken och Golanhöjderna t.ex. De syriska Golanhöjder och Östra Jerusalem har dessutom Israel beslutat sig för att annektera, dvs införliva med staten Israel. Det är områden som inte bara är ockuperade, det är områden som nu är en del av staten Israel. Man har helt enkelt med vapenmakt flyttat gränserna. Men i de här fallen har USA (och flera andra stater) accepterat att staten Israel annekterat områdena. Dvs införlivat dom med staten Israel, flyttat in sin egen befolkning och mer eller mindre fördrivit den befolkning som tidigare bott där. Det finns politiska krafter i Sverige som anser att Sverige också ska acceptera ockupationen och annekteringen av Östra Jerusalem genom att flytta den svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Dvs att acceptera att man flyttar nationsgränser med vapenmakt.

Varför accepterar världen detta? Är det bara för att USA accepterar det, och USA lyder man?

Läs:
Dubbelt så många bosättare i Golanhöjderna. - Aftonbladet

Inga kommentarer: