onsdag 22 december 2021

Grattis Chile

» Det går framåt också i världen.

Chile har fått en ny president. Till slut gick vänsterkandidaten Gabriel Boric segrande ur valstriden. Detta med en större segermarginal än vad undersökningarna och bedömare tidigare trott. Förloraren, den ultrakonservativa Antonio Kast, ska ha all heder av att omedelbart ha erkänt sig besegrad och gratulerat Gabriel Boric till segern. Detta i motsats till det stora "demokratiska föredömet" på den amerikanska kontinenten - USA. Där ju fortfarande förloraren Donald Trump inte har accepterat sin valförlust. Där Donald Trump sänkte förtroendet för den amerikanska demokratin som ett stort blysänke.

Förloraren i Chile, Antonio Kast, tillhör den ultrakonservativa skaran. Han har uttryckt stark samhörighet med Brasiliens högerpopulist Jair Bolsonaro och har flera gånger uttryckt stark förståelse för Chiles tidigare högerdiktator Augusto Pinochet. Augusto Pinochet kom till makten i en från USA dirigerad militärkupp 1973 som störtade (och mördade) den tidigare folkvalde vänsterpresidenten Salvador Allende. Antonio Kast ska ha all heder av att nu ha varit ett föredöme och omedelbart erkänt sig besegrad och gratulerat Gabriel Boric till valsegern. Ett föredöme som sagt.

Chiles flagga
Frågan är om man gråter inom de svenska Liberalerna nu? Mauricio Rojas som suttit i riksdagen för Liberalerna och som nyligen återvände till partiet som integrationsrådgivare var under en kort period kulturminister i den tidigare konservativa regeringen i Chile. Efter bara fyra dagar tvingades han avgå efter att han kritiserat granskningen av diktatorn Augusto Pinochet och istället uttryckt sympati för honom. Rojas är även representerad i Moderaternas integrationskommission. Han är en stark förkämpe bakom Liberalernas högervridning.

Men nu har alltså Chile fått en ny folkvald vänsterpresident i Gabriel Boric. Han har lovat att göra något åt de kraftigt ökade klyftorna i landet och låta de förmögna höginkomsttagarna ta ett större ansvar samtidigt som det sociala skyddsnätet byggs upp.

Läs:
En fin lektion i hur demokrati ska fungera. - Wolfgang Hansson i Aftonbladet
Tatuerad Greta-supporter inleder ny era i Chile. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: