torsdag 9 december 2021

Privatisering till staten

» Och en väljarundersökning.

Det händer att jag när jag läser notiser i tidningar eller på nätet att jag får funderingar över hur det egentligen står till. Låt mig därför ta ett par exempel på sådant.

Jag har ju flera gånger haft synpunkter på det upphandlingsvansinne som präglar offentlig verksamhet. Man inbillar sig att man ska spara pengar på att upphandla verksamheter. Men det kostar att genomföra upphandlingar och sedan ska det ju bli pengar över till vinst för det vinnande företaget. Så jag är lite tveksam till det där med att spara pengar. Sparar man pengar så beror det på att personalen får betala det genom sämre villkor än om dom hade varit offentligt anställda. Så köper t.ex. i stort sett alla länstrafikbolag upp trafiken av olika företag. Här i Skåne är det t.ex. företaget Arriva som sköter den lokala tågtrafiken, Pågatågen. I Stockholm är det företaget MTR som kör pendeltågen. MTR ägs av myndigheterna i Hongkong, dvs det är i princip den kinesiska staten som kör pendeltågen i Stockholm. Kanske ska vi berätta att Arriva som kör Pågatågen i Skåne är ett brittiskt bolag som dock ägs av Deutsche Bahn dvs den tyska statens järnvägsbolag. I korthet är det alltså tyska staten som kör pendeltågen i Skåne och kinesiska staten som kör pendeltågen i Stockholm. Så mycket för den privatiseringen!

Utdelning av skattepengar
Hur som helst, att jag nämner det här beror på att jag såg att SL (Stockholms lokaltrafik) har beslutat att ge MTR en extra bonus på 24 miljoner kronor. Det är inget som man måste göra, men styrelsen (eller snarare högsta tjänstemannen på SL) tyckte att MTR var förtjänta av en extra bonus på 24 miljoner kronor. Anledning? Jo, MTR har ju varit duktiga och kört trafiken som det är överenskommit i kontraktet. Kinesiska staten har alltså fått en bonus från skattebetalarna i Stockholm för att dom gjort vad dom skrivit kontrakt om att dom skulle göra. Tillåt mig att fundera en aning?

Jag skrev ju lite här på Sven Tycker för några dagar sedan om politikerförakt och mitt förtroende för politiker. I dag såg jag en artikel i Dagens Samhälle som berättade om arvodena till de högsta politikerna i landets kommuner. Detta får mig att fundera lite. Landets näst högst betalda Kommunstyrelseordförande är moderaten Pia Almström i moderatnästet Kävlinge här i Skåne. Kävlinge är landets 82:a största kommun, men arvodet till Pia Almström är det näst högsta i Sverige. Mycket mer än vad socialdemokraten Katrin Stjernfeldt Jammeh i mycket större grannkommunen Malmö får. Ibland finns det slantar.

Utan att hävda något samband med ovanstående reflektioner så såg jag siffror från SVT/Novus väljarundersökning. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som får 29,3% (+3,7). En rejäl uppgång och där man plockar väljare från i princip alla håll. Siffran är 1% bättre än valresultatet 2018. Även om Vänsterpartiet tappar till Socialdemokraterna så ligger Vänsterpartiet 2% över valresultatet. Även Miljöpartiet tappar och ligger nu under 4%-spärren. Undersökningens stora förlorare däremot är Moderaterna som får 21,2% (-1,7) vilket dock är bättre än valresultatet. SD:s nedgång fortsätter. Man har kontinuerligt tappat sedan juli i år men ligger fortfarande med 19,0% över valresultatet. De två stora förlorarna sedan valet är Liberalerna och Kristdemokraterna. L är stadigt förankrade under 4%-spärren men Kd håller sig i varje fall ovanför. Ett valresultat med dessa siffror skulle ge S+V+C ett försprång med 178 mandat mot M+Sd+Kd som skulle fått 171 mandat.

Läs:
Förlusttyngt SL gav 24 miljoner i bonus till MTR. - Svenska Dagbladet
Leder mindre kommun – är näst bäst betalda politikern. - Dagens Samhälle
Novus/SVT väljarbarometer december: S ökar kraftigt i opinionen – MP tappar. - Novus
SVT/Novus: Ökat väljarstöd för S. - SVT
Stödet för S ökar – med väljare från flera håll. - Expressen
Ökat stöd för Socialdemokraterna. - Aftonbladet

Inga kommentarer: