torsdag 23 december 2021

Julen börjar

» Ta det lugnt.

Julhelgen börjar. Hur många vet varför vi egentligen firar jul? För de flesta av oss handlar julen i dag istället om att frossa i mat och presenter. Men, det är inte bara negativt. Det handlar också om att umgås. Att träffa släkt och vänner som vi kanske inte umgås med regelbundet. Familjen blir viktigare än vanligt.

Kanske ska vi passa på att skänka en tanke åt alla de som är ensamma. Jag såg på TV-nyheterna för några dagar sedan ett inslag om hur många det är som dör i ensamhet. Hur många som ligger döda i månader eller till och med i flera år utan att någon märker att dom gått bort. Pengar trillar in automatiskt på kontot och hyran och andra kostnader dras automatiskt. Ingen märker att dom somnat in!

Jag har min 100-åriga mamma på ett äldreboende. Jag hälsar på mamma varje dag. Det är inget långt besök, men jag kommer med tidningar osv till henne att läsa. Vattnar blommor osv. Vi talas vid kortfattat i telefon minst en gång om dagen. Jag har lite dåligt samvete för att telefonsamtalen är korta och besöken snabba. Men samtidigt möter jag i stort sett aldrig någon annan besökare till de andra boende på avdelningen.

Samtidigt har jag haft min svärfar boende på en annan avdelning på samma äldreboende. Min svägerska har tillbringat en del av dagen hos honom. Min fru har pratat med honom i telefon varje dag och besökt honom en gång i veckan. Han har inte behövt vara ensam. Nu har han precis lämnat oss och vi har idag slutgiltigt tömt och städat hans rum. Men samma där, jag har inte sett andra besökare på avdelningen när jag varit där.

Men, det var julen det skulle handla om. Låt det vara en glädjens högtid. Man måste inte köpa en massa julklappar som ingen egentligen vill ha. Man behöver inte äta så mycket mat att man blir sjuk. Man behöver verkligen inte dricka en massa sprit, även om en del verkar tro det. Jag cyklade förbi Systembolaget vid lunchtid. Det var låååång kö utanför. Jag skäms över min tanke att det var synd att det inte regnade...

Men, umgås! Njut av vänner och familj! Ha en riktigt trevlig Jul!

xxxxx

Inga kommentarer: