fredag 29 maj 2020

Flyget på marken

» Nedläggning

Så har då beslutet kommit som väl inte så många blir förvånade över. PEAB har beslutat sig för att lägga ner flygplatsen i Ängelholm (- Helsingborg)! Åtminstone tills vidare. Om det ska ses som någon form av "utpressning" mot kommunerna i Nordvästra Skåne återstår att se.

Flygplatsen är sedan 2011 privatägd. Då köpte nämligen Region Skåne och kommunerna i NV Skåne flygplatsen av Swedavia för 40 miljoner kronor. Innan dess hade kommunerna varje år subventionerat flygbiljetterna genom årliga bidrag. Dagen efter att Kommunerna köpt flygplatsen sålde man den till PEAB för samma belopp. Och skickade dessutom med ett kontantbidrag på 15 miljoner kronor till det privata bolaget. Kammarrätten konstaterade senare att bidraget var lagvidrigt. Men någon ändring skedde inte.

Utsläpp
I miljödebatten och flygskammens spår har dock flygplatsen börjat få problem på senare år. Antalet resenärer har minskat och ekonomin har försämrats. Sedan kom Corona! Men som sagt, redan innan Corona började det hintas om att PEAB ville ha stöd från skattebetalarna för att fortsätta driva flygplatsen. En situation som blivit akut med Corona. I dag sker det ingen flygtrafik alls.

Så nu har alltså PEAB dragit slutsatsen att lägga ner flygplatsen. All personal är uppsagd. Men man flaggar alltså för att öppna upp igen om skattebetalarna öppnar plånboken. Några tankar på att t.ex. föreslå att flygbolagen betalar tillräckligt höga avgifter för att använda flygplatsen så att det går ihop har dock inte förts fram. Det vore ju annars det naturliga, dvs att de som utnyttjar en service betalar vad det kostar. Sedan får flygbolagen ta ut biljettavgifter från sina resenärer så att dom i sin tur får sina kostnader täckta. Tycker ni inte att det är ett ganska lämpligt förfarande?

Men ack nej. Kraven från Näringsliv och Politiker att skattebetalarna ska öppna plånboken och subventionera flygbiljetterna för de som vill ta flyget till Stockholm är snabbt framme. Jag kan inte förstå att Näringslivets representanter är så kåta på att skattebetalarna ska betala deras biljetter. Dom vill ju annars att Marknadskrafterna ska vara rådande? Men när det gäller dom själva så finns det alltid skattepengar att kräva ut.

När skattebetalarna bidrar till kostnaderna för en form av resor så är det för att man vill styra resandet åt ett visst håll. Länstrafikens kollektivtrafik är subventionerad. Och detta gör vi för att styra resandet till tåg och bussar istället för att korka igen vägarna med bilar. Staten köper också upp viss flygtrafik som anses nödvändig men som inte går att få lönsam. Det handlar alltså om destinationer i Norrland och Gotland där alternativen inte är realistiska. Man köper också upp viss järnvägstrafik som är nödvändig men som inte går att driva kommersiellt. Även här handlar det om destinationer till Norrland.

Skulle skattebetalarna subventionera flygbiljetterna mellan Ängelholm - Stockholm så skulle vi i så fall göra det för att vi ansåg att det är bättre att resenärerna flyger än tar tåget. Miljöskäl möjligen? Snarast är det väl så att om skattebetalarna ska subventionera trafik till Stockholm från Nordvästskåne så ska man väl upphandla tågtrafik. DET är ju det miljömässigt bästa. Har resenärerna så bråttom att dom inte vill ta tåget så får dom vara så vänliga att betala vad flygbiljetten kostar. Det ska inte jag göra med mina skattepengar. I dag finns det inte direkta tågförbindelser från Nordvästskåne till Stockholm. SJ (och dom andra) gör väl den bedömningen att det inte lönar sig. Skulle flyget försvinna kanske SJ börjar tycka att det kan löna sig med direktförbindelse och inte bara att ta Pågatåget till Hässleholm och ansluta där.

Se till att hålla plånboken stängd!

Läs lite här:
Ängelholm Helsingborg Airport läggs ned tills vidare – men håller sommaröppet. - Helsingborgs Dagblad
Ängelholms flygplats måste räddas för välfärdens skull. - Per Tryding Sydsvenska Handelskammaren i KvP
Flygplatserna behövs för att landet ska fungera. - Debattartikel Norran

Inga kommentarer: