torsdag 14 maj 2020

Rumpans dag

» Funderingar

Alla har åsikter om Coronaviruset och Anders Tegnell och Stefan Löfven och vem som egentligen gör rätt. ALLA! Det har nu gått flera dagar sedan jag senast berättade för er hur det egentligen står till. Jag blev inspirerad till att göra detta nu igen av en liten insändare i lokaltidningen som berättade att vi ju gör helt fel i Sverige. Det är ju så många fler i Sverige som drabbats (enligt den officiella statistiken i varje fall) än i våra grannländer. Och det är ju en skandal!

Själv tycker jag att vi ska vara försiktiga med att göra jämförelser mellan olika länder när vi inte ens vet hur man räknat fram siffrorna. Jag tycker dessutom att vi ska vänta med jämförelserna tills det hela är över och vi möjligen har slutsiffror över hur många fler som drabbats än vad som dör normalt. I Sverige dör i snitt ungefär 250 personer varje dag, av olika anledningar.

Bara lite snuvig
I Sverige är det främst i Stockholm som vi har många som drabbats av Coronaviruset. Det är främst Stockholm som skiljer sig från våra grannländer. Coronaläget här nere i Skåne är klart bättre än vad det är på andra sidan Öresund i København och på Sjælland där man stängt ner mycket mer än i Skåne. Men, kommer det att fortsätta vara bättre eller är det helt enkelt bara så att så småningom drabbas även vi skåningar?

Vad är det som gjort att Stockholm drabbats så svårt. Det kan ju i varje fall knappast handla om förre moderatledaren Anna Kinberg Batras klassiska: - "Stockholmare är smartare"! Kan det bero på att Stockholm hade sportlovsvecka just den vecka då läget var som värst i Italien så det var många sportlovsturister som tog det med sig smittan hem? Kan det finnas något samband mellan att närmare hälften av alla döda i Stockholm bodde på äldreboenden och att Stockholm har den högsta andelen privatiserade boenden i landet. Man har också den största andelen privatiserade läkare med ansvar för äldreboendena. Har det helt enkelt något samband med någon speciell 08-mentalitet? Vi har i TV och tidningar sett en hel del bevis för att det där med att hålla avstånd inte är så viktigt om man ska ut och festa. För ut och festa måste man ju! Här nere i Skåne har jag hört flera skräckskildringar över Fjollträskare som trots rekommendationerna åkt ner till sina sommarhus på Bjärehalvön och Kullahalvön och inte har anständighet att uppföra sig. Kan det hela ha med någon speciell 08-mentalitet att göra trots allt?

Hur som helst så ska vi vara försiktiga med allt för kategoriska slutsatser - ÄN! Men, jag tror faktiskt att Anders Tegnell och Stefan Löfven gör rätt. Detta med reservation för att man naturligtvis har gjort misstag. Man skulle nog t.ex. varit snabbare med att stoppa utlandsresor. Hur tror ni 08-orna hade reagerat om dom inte fått åka på sportlovssemester när andra fått göra det? Och att en del äldreboenden drabbats så svårt är inget annat än en skandal. I slutändan tror jag inte att det har så stor betydelse för hur många som drabbats, det blir nog ungefär det samma till slut. Även om lokala avvikelser kan göra stora skillnader. Som Stockholms sportlovsvecka. Men för ekonomin har det nog varit bäst att inte stänga ner för mycket.

Fortsätt tvätta händerna och nys i armvecket. Och vägra ta i hand när ni hälsar!

Inga kommentarer: