onsdag 6 maj 2020

Om att missgynna svensk industri

» Sluta med svassandet

Jag tog som mycket ung ställning för att Sverige är en demokrati. Jag har som en följd av detta dragit slutsatsen att den svenska monarkin är totalt otidsenlig. Visserligen har det svenska Kungahuset ingen egentlig makt. Mer än den Makt man får av att sitta på en tron där en stor grupp människor ser upp till medlemmarna av Kungahuset och i någon otäck svassig ton bugar och bockar och lyder. Det här svansandet får ibland rent komiska inslag.

Läs t.ex. den inställsamma intervju som Aftonbladet publicerade i dag. När man intervjuar eller på annat sätt samtalar med kungligheter så förekommer det aldrig någon form av kritiska frågor. Det är ett smickrande och svansande som gör det hela löjligt.

Ett av de argument som används för att motivera monarkin är att den gör så stor nytta för den svenska exportindustrin. Vilket i praktiken är rent struntprat. Tittar vi och jämför monarkier med republiker så finns det inget mönster som visar att monarkier (som Sverige, Danmark och Norge) skulle var mer framgångsrika än republiker (som Island, Finland och Tyskland). Det är alltså ett argument som inte håller.

I den ovan nämnda intervjun saknar jag t.ex. frågan om på vilket sätt Kung Carl XVI Gustafs egen 74-års present till sig själv på Valborgsmässoafton gynnar svensk exportindustri. Närmare bestämt så valde han en ny BMW M8 Competition lyxbil för 1,7 miljoner kronor. En bil med 625 hkr motor och toppfart på över 300 km/tim. Redan tidigare finns ett stort antal bilar i samlingen, som Ferrari, Ford Mustanger och en AC Cobra.

Vi får hoppas att Knugen inte lockas av alla hästkrafterna och trycker på gaspedalen. Hästkrafter som jag inte vet vad han ska med dom till. Å andra sidan gör det inget om herr Knugen åker fast för fortkörning. För det kan han nämligen inte göra. Den polis som stoppar Knugen och lappar honom för en fortkörning begår tjänstefel. Knugen kan nämligen inte straffas för vad han gör. Han har total straffimmunitet! Ett av de exempel som visar på hur otidsenligt systemet är.

Men det blev alltså inte en Volvo! När Knugen ska köpa födelsedagspresent till sig själv handlar det alltså om specialbeställd lyxbil från Tyskland. På vilket sätt gynnar detta svensk industri? Snarast tvärtom skulle jag vilja säga. Men, har man fått gott om slantar att leka med så går det på det här sättet.

Vi är alla lika, fast det finns en del som är lite mer lika!

I ett demokratiskt land väljs statsöverhuvud, och därmed även avsätts, genom demokratiska val efter bedrift och handlande. I andra, och därmed icke lika demokratiska länder, räcker det för att vara statsöverhuvud att till exempel ha gener från en på 1800-talet importerad fransk officer.

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

Läs lite:
Drottning Silvia: Även unga kan få viruset. - Aftonbladet är underdåniga
Kungens lyxiga födelsedagspresent – till sig själv. - Aftonbladet
Kungen köpte BMW:s nya superbil. - Byt bil

Inga kommentarer: