fredag 15 maj 2020

Coronaeffekter

» Långvariga effekter

Jag tänkte fortsätta på Coronaspåret i dag också. Och nu fundera över de långvariga effekterna av Coronatiderna. Och då på två speciella effekter. Jobb hemma och digitala möten.

Möte IRL
Coronavirusets härjningar över hela klotet har fått flygtrafiken att gå ner för räkning. Folk reser inte och mängder av nödvändiga möten sker istället via digitala möten på olika sätt. Det är en positiv effekt. Flygbolagen räknar i dag knappast med att komma tillbaka till samma nivåer som gällde innan Coronaviruset inom en överblickbar framtid. Jag (och flygbolagen) tror att många möten runt om i världen kommer att även på lång sikt ersättas av digitala möten. Men kan alla möten ersättas av digitala möten? Naturligtvis inte! Ibland måste man träffas IRL, öga mot öga. Men mängder av resor för möten runt om på jorden kommer att rationaliseras bort. Affärssnubbarna, politiksnubbarna och alla de andra snubbarna och snubborna kommer att komma fram till att det är mycket mer effektivt använd tid att använda digitala möten. Att göra långa resor bara för att diskutera en fråga och sedan åka hem igen kommer att kännas meningslöst. Vilket gör att tekniken för de digitala mötena kommer att bli bättre. Det handlar kanske inte om att sitta framför en 17" laptop utan istället framför en jätteskärm på väggen. Och det här är en BRA utveckling!

En annan effekt är en kraftig ökning av "jobba hemifrån". Hemmakontoret! Till hur stor del är detta en positiv utveckling? På den här punkten är jag mer splittrad. Visst kan det för många vara skönt att kunna sitta hemma och sköta jobbet, slippa trängas i trafiken, leta parkeringsplats, trängas i ett försenat tåg eller bara cykla till jobbet i ösregn och motvind. Men, det finns faror som lurar. Det får inte gå till överdrift. Det får inte bli ett tvång. Vi behöver även träffas. Samtalet över en kopp fika eller över lunchen kan vara mycket viktigt för oss. Både yrkesmässigt och som gruppvarelser. Det är en mycket stor risk att 8-timmars arbetsdagen förvandlas till 24-timmars jourtjänst. Du förväntas vara tillgänglig för jobb dygnet runt. Jobbens e-post ska besvaras, telefonsamtal ska besvaras. Allt oberoende av vid vilken tid på dygnet. Detta är en farlig utveckling. Antalet "utbrända" kommer att öka kraftigt. Det är alltså väldigt viktigt med disciplin. Nu jobbar jag, nu är jag ledig. Annars kommer jobbet att äta upp oss. Samtidigt måste det fortfarande finnas kvar de personliga mötena som är nyttiga.

Slutsats: Det finns fördelar och det finns nackdelar. Vi måste vara uppmärksamma på farorna annars riskerar det att sluta med stora problem.

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Ett lästips: https://www.svd.se/hemmajobb-gar-ut-over-privatlivet