måndag 4 maj 2020

Den ljuva framtiden

» Det moderna samhället

Det moderna samhällets digitala utveckling innebär många stora framsteg. Vi ska inte bromsa den utvecklingen. Men, vi måste vara kritiska och fundera över hur fort det ska få gå. Utvecklingen får inte gå så fort att stora grupper lämnas utanför. Vi får inte göra oss av med de gamla goda alternativen för snabbt bara för att någon kan tjäna pengar på att introducera något nytt modernt.

Digitala världen
I dagens Helsingborgs Dagblad läser jag om "Eva" som skäms över sin digitala okunskap. Artikeln finns säkert även i Sydsvenskan. Men, den är tyvärr låst för icke-prenumeranter. "Eva" känner sig utstött när hon inte klarar av alla de nya moderna digitala hjälpmedlen. Det pekar på ett stort problem. De som inte hänger med i utvecklingen, de som inte klarar av alla nymodigheter eller kanske helt enkelt inte vill tvingas byta mobil varje år osv.

Det finns fortfarande människor som inte använder Bank-appen för att betala sina räkningar. Som skickar/lämnar in räkningarna till banken i ett kuvert på det sätt vi alla gjorde för inte så många år sedan. Men man får allt större problem. Man får helt enkelt inte något inbetalningskort med de uppgifter som behövs.

Du förväntas ha tillgång till Swish, mobilappar osv för att kunna betala. Du kan inte parkera bilen om du inte har rätt app installerad i din smarta mobil. Du kan faktiskt i princip inte åka med Skånetrafikens stadsbussar om du inte har rätt app i telefonen eller ett kort med blippfunktion. Är du omodern eller nyss anländ turist får du snällt ta och gå.

I en debattartikel påminner Björn Eriksson som talesperson för Kontantupproret om att det faktiskt finns 1,2 miljoner människor i Sverige som inte använder digitala betalningar. Det är inte bara bakåtsträvande teknikmotståndare. Det finns många äldre eller funktionshandikappade som helt enkelt inte klarar av tekniken. På landsbygden kan det fortfarande vara problem med uppkopplingen. Det finns utsatta och förföljda människor som inte vågar lämna några digital spår efter sig. Det finns personer som pga tidigare ekonomiska problem faktiskt inte släpps in i den digitala världens kort och appar av bankerna. Alla dessa människor är utlämnade till att använda kontanter.

Kontanter som bankerna samtidigt gör allt svårare för oss att komma över. Kontanter som bankerna gör det allt svårare för affärer och andra näringsidkare att hantera. För bankerna vill inte ha kontanter. Kontanter är bara till besvär, dom kan man nämligen inte tjäna pengar på att hantera. Alltså gör bankerna allt dom kan för att styra (tvinga...) in oss i den digitala pengavärlden. För det kan dom nämligen tjäna pengar på. Varje gång du handlar med kortet i affären går en slant till banken. Varje gång du swishar i affären tar banken en liten bit. Digitala betalningar är en lönsam affär. Kontanter är en förlustaffär. Alltså handhar bankerna inte kontanter. Detta gör att allt fler affärer vägrar ta emot kontanter eftersom dom inte kan bli av med dom till sin bank.

Beredskapen för vad som händer när kortterminalerna står still, när Swish ligger nere är nästan obefintlig. Än så länge har det inte skett under långa perioder. Men det händer lite då och då. Vad händer den dag en bugg, en krasch, ett virus eller något annat gör att du under flera dagar inte kan använda ditt kort för att betala? Kan du komma över mat om affären samtidigt slutat ta emot kontanter?

Kontanter behövs
Jag tycker också att det är behändigt många gånger att betala med kort. Ska jag köpa dyra saker är det skönt att inte behöva skaffa fram en stor summa kontanter. Men, jag har som princip att mindre summor betalar jag med kontanter. Jag kräver av affärer att dom ska ta emot kontanter. Svenska kontanter är ett giltigt betalningsmedel. Skulle affären vägra att ta emot mina pengar så får dom faktiskt klara sig utan mig som kund. Det är ett råd, eller uppmaning, jag vill ge till er alla. Slopa inte kontanterna helt. Använd dom ibland. Vill affären inte ta emot kontanter så gör klart att då får dom faktiskt klara sig utan dig som kund också. Inte bara för din egen beredskap utan också i solidaritet med alla de som är utlämnade till att bara använda kontanter.

Låt inte girigheten och den tekniska utvecklingen lämna människor kvar på perrongen!

Läs mer:
Skam över digital okunskap: ”Man känner sig som en andra klassens medborgare”. - Helsingborgs Dagblad
Utfasningen av kontanter diskriminerar de som inte kan betala med kort. - Kontantupproret i Göteborgs-Posten

Inga kommentarer: