onsdag 13 maj 2020

Gamla Vänners Dag

» Maktens och Slantens arrogans

Det är väl inte så många av er kära läsare som säger emot mig när jag hävdar att den som blir rik eller på annat sätt får makt får lätt för att bli arrogant. Får lätt för att tro att rikedomen och makten ger rättigheter som den egentligen inte ger. Det är så lätt att rikedom och annan form av makt ger som resultat en form av fartblindhet som sedan drabbar andra.

Metoo var en tydlig reaktion på detta. Människor med stora rikedomar eller med andra former av makt över andra trodde sig ha sexuella rättigheter gentemot underlydande som var direkt brottsliga. Metoo satte ett pekfinger på detta missbruk av makt och många gubbar blev vräkta ner från sina piedestaler och fick både skämmas och betala för sig på olika sätt.

Skrytbil
Jag tänkte ta ett antal andra exempel på detta från tidningarna under några av de senaste dagarna. Och det handlar i huvudsak om bilar. Bilen är en klar indikator på makt och status. När man kommit upp sig förlorar bilen sin roll som något man transporterar sig med och förvandlas till något man visar upp sig i, som man samlar på, som man tror kompenserar för andra brister.

Man påminns ständigt om detta när man studerar trafiken. Mängder av bilister kör uppenbarligen mest runt för att visa upp sig i sina fina bilar. Jag ser ständiga exempel på detta vid mina regelbundna besök i närbelägna Helsingborg. Där genomfarten genom Centrum med Järnvägsgatan och Drottninggatan som leder upp till fina Laröd och Domsten är paradgata för att köra fram och tillbaka och visa upp sin fina Porsche, Ferrari osv. Fram och tillbaka bara för att skryta. Uppenbart är att detta dessutom är en form av bilar som har stora problem med ljuddämparen. Efter varje rödljus, korsning måste man ju trycka gasen i botten för att visa upp för alla hur många hästkrafter man äger och vilken fin acceleration bilen har. Och hur vackert det kan mullra när ljuddämparen uppenbart har problem. Har man inte råd med miljonerna för skrytbilen så får man nöja sig med en svart BMW. De unga killarna i svart BMW med ljuddämparproblem är en faktor som gör att jag är glad att jag inte bor där. Fast dom finns överallt egentligen!

På tal om ljuddämparproblem så undrar jag varför det är så svårt att konstruera en ljuddämpare till motorcyklar som fungerar? Men, det var dom där exemplen på pengarnas och maktens arrogans det skulle handla om.

I Australien är man lite upprörda över nonchalansen hos mäklarmiljardären Richard Pusey som med sin Porsche åkte fast för rejäl fortkörning. Nästan 150 km/tim fick ett avbrott när polisen stoppade honom. Han var uppenbart påverkad av cannabis och man hittade också metamfetamin i bilen. Men med gott om slantar så har man ju rätt att ta sig en del rättigheter som inte pöbeln har. Fast det var inte det här som gjorde australiensarna upprörda. Medan polisen förhörde Richard Pusey kom en långtradare och körde rakt in i ekipaget. Totalt dog 4 polismän i kraschen. Richard Pusey tog chansen att smita. Men först hånade han en svårt skadad kvinnlig polis (som sedan var en av de fyra som avled). - "Otroligt, helt otroligt. Allt jag ville göra var att ta mig hem och äta min sushi och nu har ni förstört min jävla bil." Detta kunde ses och höras på den film som beslagtogs senare från den kroppskamera som Richard Pusey hade på sig hela tiden. Men har man slantar så har man rättigheter, trodde han tydligen. Eller också var det bara cannabisen som gjorde att han förlorade allt omdöme.

Skrytbil
Ett exempel på killar som egentligen fått för mycket pengar och förbrukar en del av dessa på skrytbilar är Zlatan Ibrahimovic. I dagarna väckte han uppmärksamhet i Stockholm när han körde runt för att visa upp sin fina Ferrari Monza SP2. Det måste vara en verklig välgärning för självkänslan att kunna visa upp sig i en bil för 25-30 miljoner och se alla avundsjuka blickar. Man växer säkert ett antal centimetrar bara av känslan i alla blickar. Sedan undrar jag hur man egentligen gör med parkering och förvaring av alla lyxbilarna? Det står väl redan ett antal Ferrari, Porsche, Lamborghini osv i garaget. Ingår det garage för 5 bilar i hyran för lyxlägenheter? Hur förflyttar man alla bilarna ner till Italien om han nu ska dit och spela fotboll? Hyr man en specialtransport som tar med ett urval bilar? Många intressanta undringar. Det finns dom som samlar på frimärken och de som samlar på Ferrari! Nu har det visat sig att bilen var avställd så den gode Zlatan hade inte rätt att köra runt med den alls. Men jag kan förstå att det blir dyrt att hålla på att betala skatt för alla bilarna så dom får vara avställda när dom inte används. Och nu blev det väl en miss så fel bil plockades fram. Kanske var det bara så att det var den som stod närmast porten!

En annan som samlar på lyxbilar är Hans Kungliga Majestät Carl XVI Gustaf Folke Hubertus Bernadotte. Högste företrädare för ett Kungahus som ofta motiveras med att dom gör så'n stor nytta för svensk exportindustri. Men när det gäller att köpa födelsedagspresent till sig själv så dög det inte med en svensk bil. Nä, import från Tyskland i form av en BMW M8 Competition för några miljoner. Man kan väl inte jobba heltid för exportindustrin, man måste ju få vara ledig ibland och göra som man vill med sina miljoner. Jag hoppas det var plats i garaget för bilen, där stod ju ett antal redan tidigare. Annars får man väl bygga ut garaget.

Man kan också bli maktgalen av att tillverka bilar. Jag ser att Teslas vd Elon Musk är i konflikt med myndigheterna. I Coronatider har nämligen fabriken i Kalifornien stängts av myndigheterna. Och Elon Musk har inte fått klartecken att starta produktionen än. Men det är uppenbart att har man pengar och tror sig ha makt så har man också rätt att göra som man vill. Alltså startar Elon Musk produktionen igen och beordrar personalen tillbaka till jobbet trots myndigheternas enligt Musk korkade beslut. Jag tar inte ställning till vilka åtgärder som är rätt eller fel i Coronatider. Jag tror att vi gör rätt i Sverige som inte stänger ner totalt. Men det har inte med saken att göra. Varje stat (eller delstat eller county) fattar de beslut man anser vara de rätta där och då. Och då får faktiskt medborgarna lyda. Även om dom är framgångsrika mångmiljardärer!

Apropå Elon Musk så såg jag för några dagar sedan att han och hans flickvän artisten Grimes (egentligen Clarie Elise Boucher) döpt sitt första gemensamma barn till "X Æ A-12"! Ja, myndigheterna vill tydligen av någon anledning inte acceptera namnet och registrera det! Men, som sagt, är man miljardär och har makt så tror man att man har rättigheter utöver andras också. X representerar tydligen en okänd variabel, Æ är den ”alviska” stavningen av Grimes namn och A-12 är flygplansmodellen som användes av amerikanska underrättelsetjänsten CIA under det kalla kriget. Undrar vad stackaren skulle kallas. - "Hallå X, nu får du komma in och äta!" Eller - "Äh.. Sluta nu med dom dumheterna!" Kanske - "Nu får du skynda dig X-12!"

Det finns en del som skulle behöva plockas ner på jorden!

Inga kommentarer: