lördag 23 maj 2020

Danskjävlar

» Kiss och bajs från Danmark

Vi skåningar (och egentligen alla som bor i det som 08:or lite föraktfullt kallar Landsorten) tycker ibland att stockholmare är lite dryga. I Fjollträsk tror man att hela världen kretsar kring Stockholm medan verkligheten ju är den att Stockholm bara är en liten provinsiell håla. Här nere i Skåne har vi ju tillgång till en i varje fall lite större stad med København i Danmark.

Danmarkskarta
Men egentligen har köpenhamnarna troligtvis samma överlägsna attityd gentemot resten av Danmark, gissar jag. I varje fall har man det gentemot det Skåne som gärna vill vara en del av den storregion som köpenhamnarna helst kallar Greater Copenhagen medan vi i Skåne hellre använder uttrycket Öresundsregionen. Jag vet inte om det finns någon motsvarighet i København till förre moderatledaren Anna Kinberg Batras klassiska, men ack så korkade, uttryck: - Stockholmare är smartare än lantisar. Men antagligen finns det något sådant.

Här nere i Skåne trodde vi att integrationen mellan Malmö och Skåne å ena sidan och København och Sjælland på andra sidan verkligen skulle ta fart när Öresundsbron byggdes. Istället har det faktiskt sedan dess varit fler inskränkningar i det fria resandet mellan Skåne och Sjælland efter brons invigning än vad som gällde innan. Sedan jag föddes har man kunnat åka mellan grannländerna utan att behöva visa pass eller identifiera sig. Det är slut med de öppna gränserna i dag. Det har skyllts på asylsökande, kriminalitet och Coronavirus. Men det är faktiskt svårare att ta sig till Danmark i dag än vad det var för 10 år sedan. Jag har varit in till Helsingborg en vända i dag och kunnat titta över till Helsingør på andra sidan Sundet. Men faktum är att förbindelserna till Danmark är mycket sämre i dag. I min ungdom fanns det två färjerederier och dessutom Sundsbussarna och lilla Marina till Gilleleje. I dag finns det ett färjerederi medan Sundsbussarna just nu står still. Men det finns de på båda sidor som reagerar också. Läs det här citatet från den förra danske utrikesministern Uffe Ellemann-Jensen:

- "Vi tabte Skåne på grund af enevoldsherskernes dumdristige krigseventyr. Nu risikerer vi med grænselukningen at miste Skåne igen på grund af dumstædige politiske ønsker om at bygge grænser."

Danmarkskarta
Intelligent för att vara från en dansk! Vi har ju från skånsk sida känt oss privilegierade som har tillgång till Kastrups flygplats i København som ju är en större och viktigare flygnav än Arlanda i Stockholm. Men danska åtgärder har gjort att tillgången till Kastrup plötsligt har försvårats rejält. Kommer skåningarna att fortsätta se Kastrup som sin flygplats eller kommer vi inte längre att lita på danskarna?

För man kan ibland fundera över dansk intelligens. I går stod det plötsligt klart att København från och med i morgon och 5 dagar framåt kommer att släppa ut ungefär 290.000 kubikmeter helt orenat avloppsvatten i Öresund. Och detta utan att på något sätt ha informerat grannarna i Sverige om det. Här blev det känt när det plötsligt stod en notis om det i danska tidningar. Danskarna ska bygga nytt och "måste" under 5 dagar släppa ut all sin skit i Öresund istället för att skicka det till reningsverket. Under en tid framåt finns det alltså risk för att det flyter iland danska bajstollar på skånska stränder! Kanske ska vi trots allt stänga ner Öresundsbron totalt och låta färjorna i Helsingborg stanna i hamn. Det finns ju risk för att danska hjärnskador kan vara smittsamma. Vi vill ju inte heller ha Coronasmittan från Danmark till oss i Skåne. För dom har mer smitta än vi har i Skåne.

Stäng gränsen!

Läs mer om danskt bajs:
Danskt bajsvatten kan nå svenska badgäster. - Aftonbladet
Danskt bajsvatten kan nå svenska badgäster. - Expressen
Danskt bajsvatten kan nå svenska badgäster. - Helsingborgs Dagblad
Skarp skånsk kritik mot dansk avloppsdumpning. - SVT
Stoppa det danska bajsvattnet! - Mitt Skifte namninsamling
Kallbadet fruktar bajsvattnet från Danmark. - Helsingborgs Dagblad
En Bro gör ingen sommar. - Heidi Avellan i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: