tisdag 5 maj 2020

Donald är inte ensam

» Vem litar på dom?

Två notiser i dagens tidning får mig till att fundera på supermakternas förtroende. Litar du på vad som kommer från Beijing? Litar du på vad som kommer från Moskva? Litar du på vad som kommer från Washington? Min rekommendation är att aldrig lita på det som påstås från dessa tre maktcentra. Det kvittar vem det är som för tillfället sitter på Makten med fingrarna på knappen. Påstår dom något så gör dom inte detta för att det är sanningen. Dom påstår det eftersom det gynnar deras egna intressen. Det kvittar om det är Washington, Moskva eller Beijing!

Venezuelas flagga
Vad är det som får mig till att bli så här kategorisk och negativ? Om vi börjar med den ena notisen/artikeln så berättar denna att Venezuela hävdar att dom dödat 8 personer och tillfångatagit ytterligare två personer som försökt landstiga i norra Venezuela och som kommit från Colombia. Deras syfte ska ha varit att mörda företrädare för styret i Venezuela i syfte att skapa oro och få igång ett uppror mot regeringen. USA förnekar naturligtvis det hela. Men jag läser också att en f.d. amerikansk soldat Jordan Goudreau (som stridit i bland annat Irak och Afghanistan) uppger att han ligger bakom en aktion i Venezuela med syfte att tillfångata ledare för regimen och få igång ett uppror.

Vilken version av verkligheten som ligger närmast sanningen vet vi naturligtvis inte. Men, det pekar på det faktum att Washington aldrig har accepterat att det i Latinamerika och Västindien har funnits stater som haft styren som inte varit villiga att gå i Washingtons ledband. Detta precis som Moskva inte har accepterat några avfällingar i sin egen maktsfär. När det hette Sovjetunionen handlade det om Östeuropa. Lydde inte staterna så ingrep helt enkelt Moskva med militärmakt. Ungern och Tjeckoslovakien för att ta exempel. När Sovjetunionen till slut kraschade ihop blev Moskvas aktiviteter de samma gentemot de gamla Sovjetrepublikerna. - "Ni är vår buffert, så bara lyd" var den order som gällde. Ville man välja en annan väg så var det militär som gällde. Georgien och Ukraina är exempel.

USA:s flagga
USA agerar på exakt samma sätt i Latinamerika och Västindien. Man iscensätter en militärkupp (Chile t.ex.), man invaderar (Grenada för att ta ett exempel). Man finansierar terrorgrupper som ska ta makten (Nicaragua för att ta ett exempel). Eller utsätter staterna för total blockad för att skapa kaos som kan göra det möjligt för en mer lydig marionett att komma till makten (Cuba och Venezuela är exempel). Cuba har varit utsatt för blockad och bojkott sedan Castro störtade den amerikanska marionetten och diktatorn Batista. USA har ju även försökt sig på invasion (Grisbukten som blev totalfiasko). I dag är bland annat Venezuela sedan länge utsatt för total blockad från USA.

Vilket som kom först, blockaden eller vanstyret i Venezuela kan de lärde diskutera länge. Är vanstyret och problemen i Venezuela en effekt av USA:s blockad eller hade problemen funnits även utan denna blockad? Antagligen är sanningen någonting mitt emellan. Men faktum är att USA aldrig accepterar ett vänsterstyre i sin egen maktsfär utan att ta till de vanliga aktiviteterna: Militärkupp, Blockad, Inbördeskrig eller Invasion.

Kinas flagga
I dag gör Washington allt man kan för att lägga skulden för Coronavirusets härjningar på Kina. Man höll medvetet tyst om viruset i början och viruset kommer från ett laboratorium hävdar Donald Trump. De som hävdar att de här beskyllningarna bara har som syfte att få bort fokuset från att det verkar som om USA är det land som drabbats allra värst av Coronavirusets härjningar har naturligtvis bara baktankar med detta. Det går under beteckningen Fake News!

Personligen så litar jag alltså inte på någon. Varken den som sitter i fåtöljen i Washington eller den som sitter i Beijing. Gynnar det de egna syftena så ljuger man som borstbindare. Allihopa! Och det är inget nytt. Vi kan alla komma ihåg hur USA (och Storbritannien) medvetet ljög om irakiska massförstörelsevapen för att ha en ursäkt för att invadera Irak och ta kontroll över den irakiska oljan.

Rysslands flagga
Och det där med inget nytt gör att vi kommer fram till den andra lilla notisen jag läste i bladet. I dag är det nämligen 60 år sedan som Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov hävdade att man från sovjetisk sida skjutit ner ett amerikanska spionflygplan över Uralbergen. Bara lögn sade man från Washington, sån't sysslar inte vi med. Men när Kreml visade upp piloten Gary Powers som överlevt nedskjutningen och erkänt sitt uppdrag fick man från Pentagon krypa till korset och erkänna att det var ett spionage man hållit på med sedan 1956.

Slutsats:

Lita aldrig på vad dom påstår från Washington, från Moskva, från Beijing osv. Dom ljuger som borstbindare om det kan gynna deras egna syften.

Inga kommentarer: