söndag 3 maj 2020

Det görs framsteg

» Sven Gnäller

Med ojämna intervaller drabbas jag av dåligt samvete. Sven Tycker har förvandlats till någon form av ett dagligt Sven Gnäller. Det finns så mycket att vara kritisk mot, så många som uttrycker sig korkat, som uppför sig motbjudande, som tycker helt galet fel. Ja, uppräkningen kan bli lång. Men så plötsligt kommer jag på mig själv med att tycka att nu har det väl ändå blivit för mycket gnäll. Att tycka att nu är det väl ändå dags för Goda Nyheter som omväxling. Så i dag ska det INTE bli Sven Gnäller. Istället kan vi väl kalla det för Sven Jublar! Jag hämtar mina tre glada nyheter från samma sida i dagens Svenska Dagbladet.

Alla kan jubla
♥ 1 Sudan har man beslutat att förbjuda könsstympning av flickor. Man räknar med att 90% av alla flickor och kvinnor i Sudan i dag är könsstympade. När diktatorn Omar al-Bashir störtades förra året efter stora folkliga protester spelade protester från kvinnliga demonstranter en mycket stor roll. I den nya övergångsregeringen har flera kvinnor fått poster. Och flera andra framsteg har gjorts som slopat krav på kvinnor att täcka håret offentligt eller slopat förbud mot att bära byxor offentligt. Naturligtvis utrotar man inte en kulturell sedvänja över en natt. Men det är ett stort steg. Det visar att det görs framsteg också i vår värld.

♥ 2 Allt fler länder börjar faktiskt att lätta på restriktionerna i Coronavirusets spår. Efter sju veckor mer eller mindre inlåsta så får spanjorerna nu lov att ge sig ut och motionera. Gatorna och trottoarerna i Spanien är fyllda av joggande, cyklande eller på annat sätt motionerande spanjorer. Fler spanjorer än någonsin sysslar nu med utomhusmotion.

♥ 3 Efter att ha skapat ett himmelrike för ryktesspridare sedan den 11 april så har nu plötsligt Nordkoreas Stora Ledare Kim Jong-Un dykt upp i offentligheten igen och besökt en fabrik för tillverkning av gödningsmedel. Naturligtvis jublade personalen när dom fick se sin Stora (i dubbel bemärkelse...) Ledare livs levande. Alla de som under ett antal veckor spritt rykten, gjort avslöjanden och avslöjat den Stora Sanningen får nu gå i dvala tills nästa gång Den Stora Ledaren tröttnat på uppmärksamheten och att aldrig få vara ifred så han bestämmer sig för att hålla sig hemma och titta på Netflix 20 timmar om dygnet i några veckor. Vi väntar nu på avslöjanden som berättar att han i själva verket återuppstått från de döda. Sån't kan ju Stora Ledare göra.

Inga kommentarer: