fredag 8 maj 2020

Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget

» Israel och Netanyahu

Jag ser att Sverige utsett en ny ambassadör i Israel. Det är den gamle folkpar... f'låt liberalen Erik Ullenhag som utsetts till ambassadör. Erik Ullenhag är i dag ambassadör i Jordanien men ska alltså i september flytta till Hashlosha Street i Tel Aviv där den svenska ambassaden ligger. Låt oss hoppas att den förblir där och inte flyttar till Jerusalem dit en del länder flyttat sina ambassader för att på sätt intyga att man stödjer den israeliska annekteringen av tidigare ockuperade östra Jerusalem.

Erik Ullenhag gjorde ju ett försök att bli ny partiledare för Liberalerna, men det visade sig att Nyamko Sabuni hade stöd från fler lobbyister så det försöket misslyckades. Nu får han nöja sig med att vara ambassadör i Israel. Jag antar att det ses som ett steg upp från Jordanien i varje fall?

Hur som helst så ser faktiskt Israel ut att få en riktig regering nu. Den korruptionsåtalade Benjamin Netanyahu verkar vara på väg att lyckas komma överens med sin största rival Benny Gantz och har dessutom fått klartecken från Knesset. Högsta Domstolen har också gett klartecken. Det har tagit 18 månader och ett antal nyval som inte har gett någon majoritet för någon. Nu ska dom bara komma överens om ministerposterna! Och Benjamin Netanyahu kanske kan ytterligare skjuta på domstolsförhandlingar som riskerar att sätta honom i fängelse för sin korruption.

Ett annat bekymmer för Benjamin Netanyahu är hans 29-åriga son Yair Netanyahu. Sonen bor fortfarande hemma hos familjen och har varit inblandad i ett antal skandaler. Nu senast har han dykt upp som supporter till tyska extremhögerpartiet AFD, Alternativ für Deutschland.

- "Schengen är dött. Förhoppningsvis snart också det globalistiska EU. Då blir Europa fritt, demokratiskt och kristet!"

Så löd stridsropet från Jerusalem som gladde AFD. Tidigare har han bland annat stöttat den ungerska premiärministern Victor Orbáns kamp mot den judiska finansiären George Soros. Även andra högerledare på den yttersta högersidan i Europa har fått stöd av Yair Netanyahu. Till stora problem för Benjamin Netanyahu som naturligtvis får svårt att förklara för EU-ledarna de EU-kritiska utropen på Twitter och Facebook.

Det är inte heller första gången Yair Netanyahu tvingat pappa Benjamin till att be om ursäkt osv. Ett exempel är för några år sedan när en inspelning offentliggjordes där sonen diskuterade och skröt över att Pappa Benjamin Netanyahu hjälpt en kompis till att göra miljardaffärer. Fast ännu större skandal blev det när det visade sig att inspelningen hade gjorts utanför en strip-club dit en kraftigt berusad Yair Netanyahu körts av statliga livvakter på skattebetalarnas bekostnad.

Coexist
Hans hatfulla uttalanden om den arabiska och palestinska befolkningen har inte heller underlättat. Även om det är åsikter som han inte är ensam om inom stora judiska kretsar i Israel. Ett exempel:

- "There will never be peace with those monsters in the form of men that have called themselves ‘Palestinians’ since 1964."

Men all form av kritik mot den israeliska politiken är ju baserad på judehat och antisemitism tycker ju många. I Israelvänliga kretsar kan man inte se skillnad på kritik av den politik som de styrande i Israel för och kritik av judar som grupp. Och det finns inom delar av dessa grupper ett starkt hat mot muslimer, araber, palestinier och allt annat som inte stödjer staten Israel.

Hur som helst så är tydligen Israel på väg att i Coronahotens spår få en regering och en ny svensk ambassadör.

I dag är det FN-dagen för "Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget". En era som präglades av förutom ett grymt krig även ett systematiskt försök att utrota judar i Europa. En period av massmord som man inte kan förstå hur mänskligheten kunde låta ske. Det ska påpekas att Förintelsen inte handlade om specifikt judar. Den handlade om utrotande av alla "mindre värda". Som judar, men också romer, muslimer, homosexuella, handikappade osv. En tid som mänskligheten verkligen ska skämmas över.

Läs en del underlag:
Erik Ullenhag ny ambassadör i Israel. - Dagens Nyheter
Klartecken för ny regering i Israel – efter 18 månader. - Dagens Nyheter
Netanyahus son nytt affischnamn hos tyska AFD. - Dagens Nyheter
The scandal-plagued son: Who is Yair Netanyahu? - Jerusalem Post
Sonens skryt över miljardaffär problem för Netanyahu. - Dagens Nyheter
Netanyahu’s son brags about prostitutes, $20 billion deal for friend’s dad in strip club rant. - Washington Post
Israels ambassadör: Svenska kyrkan är Israelfientlig. - Dagen

Inga kommentarer: