torsdag 18 april 2019

Om rädsla

» Några jämförelser

Man kan undra
Än så länge i år så har 20 personer (minst) dött på jobbet i arbetsplatsolyckor. Det är alltså mer än en person i veckan som offrat sitt liv för jobbet. Hur många som skadats framgår inte av den statistiken. Det kan t.ex. jämföras med att förra året dog totalt 108 människor i Sverige pga dödligt våld. Det kan alltså vara allt från att ha skjutits ihjäl till att ha misshandlats av maken eller fyllekompisen så att man dött osv. De vanligaste fallen är familjevåld eller uppgörelser inom kriminella grupper. Mycket få är personer som mördats av helt okända människor. I trafiken dog mer än 320 personer.

Vi kan alltså konstatera att det farligaste vi kan göra är att ge oss ut i trafiken. Sedan kommer att vistas hemma. Därefter kommer att gå till jobbet. Slutligen så är det minst farliga vi kan göra är att ge oss ut och promenera på stan.

Låt oss göra lite internationella jämförelser. Faktum är att det dör fler människor på jobbet runt om i världen än som dör i krig. Runt om i världen är det alltså farligare att vistas på jobbet än att drabbas av krig. Nåja, riktigt så är det naturligtvis inte. Krig pågår bara på några få ställen i världen, medan arbetsplatsolyckor händer överallt i världen.

En annan sak att fundera över är att trafiken i EU-länderna skördade under 2018 mer än 25.000 dödsoffer. Sverige ligger lågt i den statistiken. I Sverige dog 32 personer på 1 miljon innevånare i trafiken. Snittet i EU ligger på 49 dödsoffer i trafiken per 1 miljon innevånare. Högst är siffran i Rumänien där det dödades 96 personer i trafiken per 1 miljon innevånare. Även i Polen, Lettland, Kroatien och Bulgarien ligger siffran på över 70 döda per 1 miljon innevånare. Lägst är den i Storbritannien med 28 döda, medan även Danmark, Irland och Nederländerna har bättre siffror än Sverige.

Men, det är alltså våldet vi går omkring och är rädda för!

Det förtjänar att fundera lite över detta. Vem är det som skrämmer upp oss?

Inga kommentarer: