måndag 15 april 2019

Ointressant?

» Val i Finland

Det har varit parlamentsval i Finland, vårt Broderland. Intresset för valet i svensk media har legat på en nivå motsvarande ett delstatsval i USA! Är detta nivåer som speglar svenska folkets intresse, eller är det media och journalister som styr vårt intresse. Är vi verkligen så ointresserade av vad som händer i vårt grannland? Blir det samma ointresse när det snart är val i Danmark också?

Hur som helst så kan vi notera att valet faktiskt blev en rejäl vänstervridning av den finska politiken. Partierna till vänster ökade medan de finska Centerpartiet rasade i valet. Så här gick det:

Kart över Finland
Socialdemokraterna - 17,7%, 40 (+6)
Sannfinländarna - 17,5%, 39 (+1)
Samlingspartiet - 17,0%, 38 (0)
Centern - 13,8%, 31 (-18)
De Gröna - 11,5%, 20 (+5)
Vänsterförbundet - 8,2%, 16 (+4)
Svenska Folkpartiet - 4,5%, 9 (0)
Kristdemokraterna - 3,9%, 5 (0)
Blå Framtid - 1,0%
Övriga - 4,9%, 2

Den tidigare finska regeringen bestod ursprungligen av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna efter förra valet. Sannfinländarna (finnarnas motsvarighet till Sverigedumokraterna) sprack dock och partiet har lämnat regeringen för några år sedan. Utbrytarna, Blå Framtid, misslyckades dock. Nu återstår en komplicerad regeringsbildning där Socialdemokraterna som största parti (för första gången detta århundrade) ska få ihop en majoritet. Hur det ska gå till återstår att se.

Är det så ointressant i Sverige hur det går i Finland?

Hufvudstadsbladet
Svenska Dagbladet
Dagens Nyheter
Aftonbladet

Inga kommentarer: