onsdag 3 april 2019

Extra, extra, skolextra

» Äntligen ett glädjeämne för skoltalibanen

Äntligen ett glädjebesked för den stackars Folkpa... f'låt Liberala partiledaren Jan Björklund. Skoltalibanen Jan "Majorn" Björklund har tydligen fått med sig Sverigedumokraterna och de andra Högerallianspartierna på ett uttalande från Utbildningsutskottet som uppmanar regeringen att lägga fram ett förslag på någon form av ordningsbetyg i skolans högstadium och gymnasium.

Jan Björklund
Vad jag förstår så är de främsta argumenten att det skulle ge lite bättre ordning i skolan. Att det ska ge föräldrarna information om hur telningarna sköter sig i skolan. Samt att de flesta andra länder i Europa har det. Hur är det då med verkligheten bakom dessa Jan-argument.

Hurraropen kommer knappast från de berörda. Lärarna betackar sig. Eleverna är i huvudsak kritiska. Överhuvudtaget är det nog främst bland populistiska politiker som vi hittar ett stöd. Kritiken bland de berörda är snarast ganska enig. Det handlar om "handlingskraftiga" beslut som egentligen inte gör någon nytta. I Dagens Samhälle är en grupp psykologer snarast kritiska mot utbildningsminister Anna Ekström för att redan hennes förslag handlar om populism. För några år sedan gjorde Skolinspektionen en utredning i ämnet. Det är många förslag, men knappast Ordningsbetyg.

Liberalerna
Sedan argumenterar Jan Björklund för att det skulle vara ett sätt att informera föräldrarna om problemen. Jag som trodde att föräldrar ska få den typen av information kontinuerligt under skolåret? Det är väl ingen nytta om föräldrarna när terminen är slut får veta att gullgossen och älsklingstösen inte sköter sig i skolan. Den informationen ska väl föräldrarna ha kontinuerligt under skoltiden. Det är väl ingen nytta att få veta det när det är slut. Du pratar i nattmössan Jan Björklund!

Det tredje argumentet skulle vara att de flesta länder i Europa har den här typen av omdömen i betygen. Men kära Jan, om vi ska göra som andra gör så har jag ett förslag på förändring på ett område inom skolan där vi är helt unika. Vi är ensamma om att tillåta skattefinansierade skolor som drivs av kommersiella börsnoterade aktiebolag som har som syfte att maximera vinsten. Det är INGET annat land som accepterar den användningen av skattepengarna. Vad säger du Jan Björklund? Ska vi införa en form av vinstbegränsning inom friskolorna? Det har alla andra länder!

Tyvärr kära Jan. Dom enkla, snabba och populistiska lösningarna är ofta inte någon lösning utan bara ett papper utan effekt.

På tal om Liberalerna så är det väl ingen som missat Liberalerna i Falun som beställde flygblad inför det kommunala omvalet och fick 2.500 Pizzamenyer för en belgisk pizzeria istället från det holländska tryckeri man anlitat. En fråga till Liberalerna i Falun. Finns det inget lokalt tryckeri som kunde anlitas? Istället för att beställa från Nederländerna? Hört talas om Närproducerat? Stödja Lokalt Näringsliv?

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

https://www.hd.se/2019-04-02/garna-ordning-och-reda-men-aven-i-skolpolitiken