tisdag 30 april 2019

Vem vinner och vem förlorar

» En Uffe på dekis

Det är ett litet tag sedan som jag ägnade utrymme åt att tycka till om någon av den uppsjö av väljarundersökningar som presenteras. Så det kan kanske vara dags att fundera över ämnet idag. Och eftersom Aftonbladet i dag publicerar sin månatliga undersökning som görs av Inizio så tar vi denna som avstamp.

Månadens största vinnare är faktiskt Vänsterpartiet som med sina 9,5% har en uppgång med +0,9 från förra månaden tillsammans med Liberalerna som kryper över strecket och får 4,2% och även har en uppgång med 0,9. Månadens tre stora förlorare är Socialdemokraterna som får 25,6% (-0,9), Moderaterna som får 15,7% (-0,8) och Kristdemokraterna som får 11,4% (-0,7). Övriga partiers förändringar är mindre, Sverigedumokraterna får 18,6% (+0,4), Centerpartiet får 9,3% (+0,2) medan Miljöpartiet får 3,9% (-0,3). Övriga partier får 1,8% (+0,4).

Om vi tittar på de gamla politiska blocken så får de tre Rödgröna partierna 39,0% (-0,3) medan det som förr kallades den Borgerliga Högeralliansen får 40,6% (-0,4). Ett annat sätt är att titta på det regeringsunderlag (Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Liberalerna) som finns i dag och som får 43,0% (-0,1). Vänsterpartiet som lade ner sina röster har alltså dessutom 9,5% (+0,9). Det nya Högerkonservativa blocket med Sverigedumokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna tappar och får 45,7% (-1,1).

Vem tror ni är mest ledsen över de här siffrorna? Min gissning är att det nog är Ulf Kristersson. De 15,7% som Moderaterna får är sämre siffror än de 16% som Moderaterna hade när Anna Kinberg Batra fick sparken. Enkelt kan man uttrycka det som att hur Moderaterna än gör - så går det åt skogen. Senaste budet är tydligen lite populistiska utspel på skattefronten. I korthet handlar det i sedvanlig moderat ordning om sänkta skatter, höjda utgifter och skenande budgetunderskott. Något som vi ju är vana vid när det handlar om Moderater och ekonomiskt ansvar.

Rosenbad
Min gissning är att Stefan Löfven inte är lika ledsen trots att det alltså går i exakt samma riktning för Socialdemokraterna. För inte kan väl Stefan Löfven förvänta sig något annat resultat för en socialdemokratisk statsminister som för en helt borgerlig politik tvärt mot vad partiprogram, fack och medlemmar tycker. Den utvecklingen kommer helt självklart att fortsätta.

Jag misstänker att Ebba Busch Thor börjar bli orolig över att den ständiga färden mot höjderna helt plötsligt tappar fart. Kommer man för nära solen så smälter vaxet. En kristdemokrat som för en politik färgad av halvrasistisk populistsmörja måste en dag springa in i väggen. Jag gläds, och hoppas att det inte bara är tillfälligt.

Jan Björklund kunde man nästan höra över hela landet när han drog en suck av lättnad. Äntligen är Liberalerna över strecket. Kanske kan till och med EU-älskarna inom Folkpa... f'låt Liberalerna känna sig säkra på att i varje fall få ett mandat i EU-Parlamentet.

Jonas Sjöstedt känner väl också en viss tillfredsställelse. Med ett socialdemokratiskt parti som för en politik som inte har ett dugg med socialdemokratiska idéer att göra så är ju hela åkern ledig för Vänsterpartiet. Keep on Jonas! Det här kan inte annat än gå bra.

Miljöpartiet? Finns dom fortfarande? I Regeringen hjälper man Socialdemokraterna att föra en borgerlig politik - och detta utan att protestera. Och runt om i landet sitter man i kommuner och landsting i koalition med Högerallianspartierna och för en tydlig borgerlig politik.

Jimmie Åkesson bryr jag mig inte om. Sverigedumokraterna är och har alltid varit ett populistisk pajasparti befolkat av en uppsjö knäppgökar.

Annie Lööf och Centern verkar också ha hamnat i bakvattnet. Så vi glömmer dom också

Inga kommentarer: