tisdag 16 april 2019

Knappast

» Lars Adaktusson, ut genom högerdörren?

Efter Dagens ETC:s avslöjande av Kristdemokraternas Lars Adaktussons återkommande deltagande i arrangerade möten med olika internationella hatgrupper ute på högerkanten har det från flera hålls ställts krav på att Lars Adaktusson borde avgå och att Kristdemokraterna ska ta avstånd från hans vänner. Krav som naturligtvis är naiva! Att man inom Kristdemokraternas högerflygel har en hel del tveksamma meningsfränder är inget nytt. Och när nu denna högerflygel (och dit hör den f.d. SVT reportern Lars Adaktusson) har tagit kommandot i Kristdemokraterna så är detta ju inget remarkabelt. Om än tragiskt.

Lars Adaktusson
Att Lars Adaktusson och andra KD:are deltar i möten med extrema abortmotståndare, grupper som anser att homosexualitet är en sjukdom eller hatgrupper mot George Soros och liknande grupper är inget att förvånas över. Att han ställer upp på möten som sprider hat mot den judiska affärsmannen George Soros kan i och för sig ses som lite förvånande eftersom Lars Adaktusson samtidigt är en av staten Israels främst försvarstalare i Sverige, och som sådan ser han antisemitism i allt som är kritik av staten Israels agerande. Men det förklaras av att Lars Adaktusson främst är en vän av högerpolitikern Benjamin Netanyahu medan George Soros står i stark opposition mot den högerpolitik och ockupationspolitik som förs av Benjamin Netanyahu. Benjamin Netanyahu (och därmed även Lars Adaktusson) lierar sig utan problem med grupper som ser George Soros som antisemiters nidbild av judiska affärsmän.

Nu kommer denna typ av krav på avgång eller kritik av Lars Adaktusson bara att rinna ut i sanden. Just nu glider Kristdemokraterna på stora räkmackan och kan i media inte kritiseras. Jag såg en undersökning som gjorts av (tror jag) någon högskola, som hade granskat hur de olika partierna hade skildrats under valrörelsen och därefter i svensk media. Det var en tydlig borgerlig räkmacka, och då främst Kristdemokraterna. I alla de granskade medierna övervägde de positiva artiklarna för de borgerliga partierna och då främst Kristdemokraterna medan de Rödgröna partierna oftast hade fått negativ publicitet. Och detta gällde alla media, från SVT via Aftonbladet och Expressen till DN och SvD.

Vi kan ju något förenklat jämföra Lars Adaktussons uppträdande på möten med hatgrupper på högersidan med den miljöpartistiska ministern Mehmet Kaplan som råkade gå på en middag där även en representant för extrema Grå Vargarna satt och åt. Han fick avgå!

Men, vi kan inte förvänta oss några konsekvenser för Lars Adaktusson och hans kollegor i Kristdemokraterna. Vi andra kan se det som ett exempel på Kristdemokraternas rejäla högergir. En gir som fått flera liberala kristdemokrater att lämna in handduken. Mitt förtroende för Lars Adaktusson har dock inte förändrats i någon större omfattning. Det var redan så lågt att det inte kunde sjunka så mycket lägre...

Arman Teimouri och Juno Blom, L
Aida Badeli och David Ling, Mp
Anders Lindberg, AB
Dagens ETC
Expo


Inga kommentarer: