måndag 29 april 2019

Brist på etik

» Mer militärkritik

Regelbundna läsare av Sven Tycker har nog förstått att jag inte är någon stor älskare av militärer. Man kan nog lite kortfattat uttrycka det som att militärer, militärälskare och s.k. försvarspolitiker inte står i allt för hög kurs hos mig. Dom kan helt enkelt dra år skogen vad mig anbelangar!

Non Violence
I dag har SIPRI (Stockholms internationella fredsforskningsinstitut) offentliggjort siffrorna för de militära utgifterna i världen under 2018. Totalt har man bränt av motsvarande 17.000 miljarder kronor (17.000.000.000.000). En ökning från förra året med 2,6% och därmed den högsta siffran sedan Kalla krigets dagar. Mycket förenklat innebär det att varje innevånare på vår planet lägger mer än 2.000 kronor på militära utgifter. Allt från nyfödda bebisar till åldringar, allt från fattiga i Kairos slum till miljardärerna på något skatteparadis i Västindien. Samtidigt som i stort sett alla är överens om att det stora hotet är klimatförändringarna och att alla resurser måste läggas på att minska vårt klimatavtryck på vår planet. Nåja, kanske inte alla, vi har ju Jimmie Åkesson, Donald Trump och ett par till.

Mer än en tredjedel av världens militärutgifter står USA för. USA slängde 2018 ut 649 miljarder dollar på sin militär. Det är ungefär 2.000 dollar per amerikan. Efter USA kommer ingenting, men på andra plats kommer Kina med 250 miljarder dollar. Detta motsvarar ungefär 180 dollar per kines. Efter Kina kommer inte heller någonting. Men på tredje plats kommer Saudiarabien med 68 miljarder, Indien med 67 miljarder, Frankrike med 64 miljarder och på sjätte plats i världen kommer Ryssland med 61 miljarder kronor. Lilla Sverige ligger tydligen på 32 plats i världen. Inte så illa pinkat av ett litet land i världens utkant med en total befolkning som motsvarar en storstad runt om i världen.

Men, vi lever ju i ett konstant hot från en granne som är rustad till tänderna och som har för vana att invadera länder runt om i världen som inte lyder. Ja, egentligen är det ju faktiskt hotet från den ryska björnen som "tvingar" oss till att rusta oss till tänderna. Ryssland har ju för vana att militärt lägga sig i sina grannländers angelägenheter. Fast, i motsats till världens verkliga militära stormakt (USA...) så har faktiskt inte Ryssland för ovana att invadera länder som inte i Moskva anses vara vasaller men som är på väg att sluta lyda påbuden från Kreml. Se ingripande i gamla Warszawapaktsländer från gamla Sovjetunionen (se Ungern och Tjeckoslovakien t.ex.) och numera gamla sovjetrepubliker som inte vill lyda (se Georgien och Ukraina). Det ska dock poängteras att Sovjet/Ryssland inte har för ovana att ingripa militärt utanför det man anser vara deras egna intressesfär.

Det finns en annan stat som har för vana att skicka sin militär runt om i hela världen för att ingripa när utvecklingen inte går som man hade tänkt. Dvs när stater som inte är allierade kan misstänkas för något. Se t.ex. alla stater i Syd- och Centralamerika som på olika sätt får veta att det straffar sig att inte underordna sig Washington. Men även på andra håll i världen ingriper USA gärna med sin militär. Och skapar då ofta större konflikter än vad den ursprungliga konflikten var. Se invasionen av Irak som baserades på medvetna lögner och som egentligen är den utlösande faktorn till all den terror vi upplever nu. Se bombningarna av Libyen som egentligen bara skapade ett enda stort kaos. Och så vidare.

Men, generalerna blir i varje fall lyckliga som får ännu mer pengar att leka med.

Sveriges Radio
Svenska Dagbladet
ETC
Sipri

Inga kommentarer: