fredag 21 december 2018

Om rasism

» Rasism här och där

När jag för ett par dagar sedan kommenterade att rikemansghettot Vellinge fått klartecken till en lokal ordningsstadga som förbjuder tiggeri så konstaterade jag att dessa beslut i grunden bottnar i rasism mot romer. Att dom tar sig hit och tigger för att få ihop pengar beror på den rasism som romer utsätts för i t.ex. Rumänien och Bulgarien. Detta är en rasism som inte är unik för dessa länder och det är en rasism som har funnits i många århundraden. När vi tar till förbud för att slippa påminnas om fattigdomen och rasismen så är det inget annat än just rasism.

Romernas flagga
Romerna kom för kanske 1000 år sedan från norra Indien. Men när man i London en gång i tiden bestämde sig för att avdela en del av det ockuperade Palestina för att skapa en judisk stat, Israel, så var det ingen som föreslog att man skulle avdela en del av det ockuperade Indien för att skapa en romsk stat. Det ska dock poängteras att det inte funnits liknande krav från romer heller. När Nazityskland genom Förintelsen försökte utrota alla judar försökte man samtidigt även utrota alla romer. Men den romska förintelsen, Porajmos, har inte fått samma uppmärksamhet. Romer har alltid funnits längst ner på samhällsstegen. Och så fortsätter det. Alltså bestämmer vi oss för att förbjuda deras fattigdom så är problemet löst.

Ta avstånd från rasismen
Men, rasismen drabbar många. Och den finns överallt. För en liten tid sedan skrev jag om hur de svenska Apoteken berättade om hur personal som inte "såg svenska ut" kunde utsättas för rasistisk diskriminering. Kunder vägrade låta sig betjänas av dom. Eller dom utsattes helt enkelt för rasistiska påhopp när dom skötte sitt jobb. I dag berättar SVT om hur patienter inom sjukvården vägrar låta sig behandlas av läkare med icke-svenskt utseende. - "Jag vill inte ha en utländsk läkare, du får gå!" Till och med när det kan gälla akut livräddande behandling kan det hända att patienter vägrar att låta sig behandlas. Läkare och annan sjukvårdspersonal kan utsättas för påhopp och rasistisk diskriminering.

I Sverigedumokraternas favoritland, Ungern, är attackerna mot judar upphöjt till statlig politik. Motståndet mot att ta emot flyktingar och invandrare kan få oanade konsekvenser. För någon dag sedan avslöjades att den ungerska staten använder annonser på Facebook för att sprida sin rasism mot invandrare till bland annat svenskar. Till och med Försvarshögskolan ser det här som ett nytt inslag i propagandan. EU-landet Ungerns attacker på den ungerskfödde juden George Soros tar ständigt nya uttryck. Attackerna på George Soros har blivit ett samlat ämne för extremhöger och antisemiter runt om i världen. Allt från Donald Trump (George Soros stödjer Demokraterna) till Benjamin Netanyahu i Israel (George Soros vill stödja en fredlig utveckling i Palestina) och andra högerextremister förenas i hat och attacker.

På tal om Israel och Facebook så såg jag för några dagar sedan att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus son Yair Netanyahu stängts av från Facebook för ett flertal rasistiska och islamofobiska uttalanden mot muslimer och palestinier. Yair Netanyahu har tidigare väckt uppmärksamhet för grova attacker på George Soros.

Samtidigt här i Sverige lierar sig Moderater och Kristdemokrater på flera håll i vårt avlånga land med Sverigedumokraterna för att gemensamt komma till makten / släppa Sverigedumokraterna till makten. Samma parti som regelbundet avslöjas med nya partiföreträdare som visar sig ha en rakt ut sagt rasistisk syn på vårt samhälle. Sverigedumokraterna är ett rasistiskt parti med sina rötter i nazismen. Sedan kan Jimmie Åkesson ligga på en badstrand i militärdiktaturen Thailand och hävda annat hur mycket han vill. SD kan inte rensa ut all dynga ur partiet, för då blir där inte mycket kvar.

Vi är alla lika mycket värda, vi har alla samma rättigheter (och skyldigheter) oberoende av var vi är födda, vilken hudfärg vi har, vilken tro vi har eller vilket ursprung vi har. Vi ska bedömas efter hur vi handlar och gör, inte efter vilka vi är.

Inga kommentarer: