torsdag 20 december 2018

Servettskissen

» Det handlar om människosyn

Det är väl ingen som har missat den budget som den högerkonservativa grupperingen i Riksdagen drivit igenom. Stefan Löfven kallade det hela för en "Servettskiss" och jag har blivit allt mer övertygad om att han hade helt rätt. Det hela handlar om någon form av önskelista som röstats igenom utan att någon som helst fundering gjorts över vilka konsekvenser de olika besluten skulle få. Det finns exempel där det ska sparas in mer pengar än det överhuvudtaget fanns anslaget. Kraftiga nedskärningar görs på myndigheter utan att man ens funderat över konsekvenser eller funderingar om det är möjligt att minska ner så snabbt. De områden som drabbas värst är miljö, kultur, jämställdhet, arbetsmarknad och bostadsbyggande. Allt för att betala skattesänkningar för grupper som egentligen inte är i behov av detta och för att ytterligare öka subventionerna till de redan tidigare privilegierade. Att dessa högerkonservativa inte skäms är egentligen förvånande. Fast egentligen inte om man tänker efter.... Det är ju helt i enlighet med ideologin.

KD understrecket
Ebba Busch Thors argumenterar i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet förtvivlat för de Högerkonservativa krafternas "Servettskiss". - Vi har flyttat pengar från sådant som är roligt till det som är nödvändigt skriver hon. Jag vet inte riktigt hur hon får ihop det med att kraftigt öka pengarna till RUT-bidrag som ju främst går till de med gott om pengar istället för att satsa pengar på att bygga billigare lägenheter och studentbostäder. Du är faktiskt patetisk Ebba. Det du skriver är rappakalja.

Moderaternas pengataleskvinna Elisabeth Svantesson går ut med att det är Generaldirektörerna som helt enkelt inte vill spara. Jo, hon säger faktiskt så. Myndigheterna måste spara, men Generaldirektörerna vill inte detta. Det är därför dom får problem nu. Det påminner lite om moderaternas argumentation i Region Skåne när den tidigare Rödgröna majoriteten ville höja landstingsskatten. Lovar man skattehöjning, sade dom, så tror sjukvårdspersonalen att dom ska få mer pengar och kommer därför att börja slösa ännu mer med slantarna. Alltså skulle hela skattehöjningen försvinna utan att det blev något bättre läge. Som jag sagt tidigare så blev det första beslutet från den nya moderatledda Blågröna majoriteten att höja skatten - med dubbelt så mycket som de Rödgröna tidigare vill höja.

Annars har Riksdagens Utredningsinstitut fått i uppdrag på att räkna på konsekvenserna av den Högerkonservativa M+SD+KD-budgeten. Dom har kommit fram till att budgeten gynnar den rikaste tiondelen av svenskarna 16 gånger mer än den gynnar den fattigaste tiondelen. - "Vi tycker att det är rimligt att färre betalar statlig skatt" förklarar Elisabeth Svantesson det hela med. Hon hade kunnat be Riksdagens Utredningsinstitut att göra en beräkning först innan hon lade fram "Servettskissen". Fast å andra sidan så är det ju precis det som är meningen med hela "budgeten", dvs att gynna de rika och straffa de fattiga.

Det finns de som får mer slantar. Bland annat lyckas Kristdemokraterna tydligen få igenom att tre teologiska lärosäten ska få mer pengar för att kunna utöka platserna. Jag skulle råda Kristdemokraterna att skicka sina folkvalda politiker på en snabbkurs i det kristna budskapet. Vad säger ni, skulle dom inte behöva en påminnelse om det kristna budskapet?

Ulf Kristerssons löfte
Ett annat exempel hörde jag om på Rapport nu på kvällen. Man har kommit över handlingar som visar att Arbetsförmedlingen är på väg att ge upp att försöka ordna jobb till en grupp som gått arbetslösa mycket länge. Det handlar alltså om äldre människor utan utbildning och ofta med sjukdomar, det handlar om människor med handikapp och liknande. Men den syn på människor som finns bland många borgerliga politiker (och numera även sverigedumokrater som snart helt anammat den borgerliga synen på samhället) säger att ALLA SKA JOBBA. PUNKT! Jag tror att det faktiskt är Arbetsförmedlingen som har rätt. Det är helt enkelt ingen som vill anställa dessa personer eftersom dom inte är tillräckligt produktiva. Det är dags att inse att i dagens uppstressade arbetsliv finns det en grupp människor som ingen vill ha. Ge dom en "sysselsättning" och "försörjning", men inse att det går inte att ordna ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Det handlar om människosyn! Dom är inte lata, dom är helt enkelt inte önskvärda av arbetsgivarna pga ålder, sjukdom och handikapp!

Det handlar helt enkelt om människosyn! Åsså handlar det om M-ledaren Ulf Kristerssons omdöme. Som tidigare moderata justitieministern Beatrice Ask sade om Ulf Kristersson för några år sedan: - "Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme." Men man ska nog helst inte bli statsminister eller få ansvar för landets finanser...

"SD tar över i Skåne!" har Sverigedumokraterna satt som överskrift på en helsidesannons i gratistidningen Metro i dag. Jag funderar på att planera för att emigrera till Småland. Pappa är född i Pjätteryds församling och är uppvuxen i Älmhult - precis som Ingvar Kamprad. Jag kan berätta att jag gick på IKEA-varuhuset i Älmhult långt innan många av er hade hört talas om IKEA. Det får bli planering för emigration till Småland och kanske Älmhult om det fortsätter så här.

Inga kommentarer: