måndag 31 december 2018

2018 från A till E

» Ett år har flytt

När jag skriver det här så är det inte många timmar kvar på 2018. När även dessa sista timmar har flytt så är det helt plötsligt 2019. Kommer det att innebära något nytt? Eller fortsätter det egentligen precis som innan utan några större förändringar? Låt mig därför fundera över några saker som jag tror vi kommer att förknippa med 2018.

¤ A.   Kommer vi att komma ihåg 2018 som året då det stod klart att vi faktiskt MÅSTE göra något åt klimatförändringarna. I dag har väl trots allt de flesta insett just detta. Vi MÅSTE göra något. Visst finns det fortfarande de som inte tar klimathotet på allvar. Än så länge verkar de flesta vara kvar i att NÅGON måste göra något, men inte jag själv. Vi måste flyga mindre, bara jag får min årliga tur till solen. Vi måste göra något åt utsläppen från biltrafiken, men jag måste ju ha min nya statusbil och det blir för dyrt med elbil. Vi måste äta mindre kött, bara jag får min hamburgare maxi. Vi måste konsumera mindre, bara jag kan köpa alla dom där billiga prylarna som jag egentligen inte behöver. Än så länge är vi nog bara komna till insikten att NÅGOT måste göras - men av någon annan.

¤ B.   2018 är också året då de högerpopulistiska politikerna hade framgångar på många olika håll i vår värld. Det är allt från Donald Trump till Jimmie Åkesson. I USA sitter Donald Trump och säger upp internationella avtal på löpande band. När han har härjat färdigt kommer det att ta många år innan någon vågar teckna ett nytt avtal med USA. I Sverige röstar nästan var femte svensk på ett politiskt parti som satt nytt svenskt rekord i politiska skandaler. Ta en titt på den här listan och fundera över hur nästan var femte svensk kan stödja den här samlingen. Den är inte komplett, men det räcker!

¤ C.   Ovan nämnda lista handlar till mycket stor del om oförmågan att uppträda anständigt på sociala medier av olika sort. 2018 är året då vi verkligen börjat fundera över hur människor uttrycker sig. Donald Trumps Twittrande sätter ständigt nya rekord i oanständigheter och plumpa attacker på de som tycker annorlunda än han själv. Men det finns gott om dumheter även på svenska sociala medier. Sverigedumokrater eller personer ännu längre till höger är flitiga med vidrigheterna. Men det finns personer inom andra politiska grupper också som inte kan uttrycka sig anständigt. Moderaternas högergir kan symboliseras av Hanif Bali som regelbundet uttrycker sig på ett sätt som inte hör hemma i det dagliga samtalet. Han har en gång lovat den moderata ledningen att sluta Twittra. Det varade inte länge och numera verkar han vara heltidssysselsatt på Twitter. Jag har frågat Moderaterna om det Hanif Bali framför är moderaternas åsikt - men inte fått något svar. Jag har nyligen skickat en påminnelse, återstår att se om jag får något svar nu.

¤ D.   Överhuvudtaget är väl 2018 året då Moderaterna och Kristdemokraterna slutgiltigt tog steget åt höger och anslöt sig till Sverigedumokraterna på den populistiska högernationalistiska bänken. Tillsammans med sina Högerallianskollegor i Centern och Folkpa... f'låt Liberalerna beslutade Moderaterna, Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna om en Högerbudget. Dock lyckades man inte ena sig tillräckligt för att sedan bilda en regering och ta ansvar för tidigare nämnda Servettskiss. Det har fortfarande ingen lyckats ena sig om när jag skriver det här. Kanske blir det under nästa år ett Extraval som inte kommer att lösa problemet. Hur som helst så står det klart numera att avståndet mellan Högeralliansens Högerflygel med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor och Högerpopulismen genom Jimmie Åkesson är mycket mindre än till den Liberala flygeln med Annie Lööf och Jan Björklund. Dagens moderater och kristdemokrater känner mycket mer samhörighet med Sverigedumokraterna än med Centern och Liberalerna. Läs t.ex. några rader i Svenska Dagbladets ledarsida som numera också tycker att avståndet M+Kd mot Sd är mindre och attraktivare än till andra partier. Fundera sedan på hur en politiker med den här historien kan vara aktuell som statsminister. Fundera vidare på Ulf Kristerssons lämplighet.

¤ E.   2018 blev också året då Spelbolagen på Malta och i Gibraltar fick sitt verkliga genombrott i att lura svenskar till spelmissbruk. Nästa år måste dom ha licens och betala skatt i Sverige och även visa lite återhållsamhet. Men TV-reklamen för spelbolagen sätter nya rekord de sista dagarna för att locka in så många som möjligt i missbruket innan lagen träder i kraft. I går på kvällen orkade jag med att räkna antalet reklaminslag i ett av reklamavbrotten som jag inte utnyttjade för att gå och kissa, gå och hämta något gott, gå och titta ut genom fönstret eller hittade på något annat för att slippa se skiten. Det reklamavbrott där jag räknade innehåll sammanlagt 23 olika reklaminslag. 13 av dessa var olika spelbolag och 10 handlade om annat, som lån, flygbiljetter osv. Om det nu ska bli lite mer återhållsam reklam, hur ska TV-kanalerna överleva?

Vad tror ni, kommer 2018 att gå till historien som något viktigt? Eller blir det bara ett år i raden av år som 2014, 1997, 1835, 1958, 2020... Nä visst nä, det året har inte varit än. Ska vi komma överens om att träffas här om fem år och så får vi se om det är något som hände 2018 som vi då kommer ihåg. Om nu vår planet finns kvar då?

Gott Nytt År

Inga kommentarer: