onsdag 19 december 2018

Det straffar sig

» Lite funderingar i kalabaliken

Den första väljarundersökningen som fått med det mesta av de senaste turerna i Regeringsbildningen (eller ska vi säga icke-regeringsbildningen) presenteras i dag av Dagens Nyheter. Det är Ipsos som gör undersökningen med hjälp av telefonintervjuer. Undersökningens största förändring är att Socialdemokraterna ökar till 32% (+4). Centerpartiet tappar till 7% (-3) samtidigt som Kristdemokraterna ökar till 8% (+3). Sverigedumokraterna tappar till 18% (-2) och Liberalerna tappar till 4% (-1). Moderaterna 18%, Vänsterpartiet 8% och Miljöpartiet 4% ligger stilla. Jämförelsen är alltså gjord med läget för en månad sedan. Om vi ska fortsätta tala om de båda blocken så ökar alltså de tre Rödgröna partierna till 44% medan den Borgerliga Högeralliansen tappar till 37%. Sverigedumokraterna har 18%. Om vi ska prata om SD:s favoritämne, det Högerkonservativa blocket (M + SD + KD) så får detta 44%. Socialdemokraternas favoritkonstellation, ska vi kalla det ett Mittenliberalt block (S + C + L + MP) så får detta 47%.

I de här nya blockkonstellationerna har det alltså inte hänt något speciellt. En omföring av röster från Sverigedumokraterna till Kristdemokraterna i blocket till höger medan det i blocket i mitten har varit en överföring av röster från Centern till Socialdemokraterna. Däremot har vi alltså en tydlig förskjutning inom den gamla blockpolitiken där de Rödgrönas försprång nu är klart märkbart.

Funderar
Vad beror då förändringarna på? Vad som får Kristdemokraterna till att öka (på Sverigedumokraternas bekostnad?) har jag faktiskt ingen teori om. Jag förstår mig inte på Ebba Busch Thors storhet. En inställsam karriärpolitiker. Men kanske ser en del sverigedumokrater Kd som lite mer rumsrent ute på högerflanken? Att Annie Lööfs och Jan Björklunds hattande straffar sig är jag däremot inte förvånad över. Allra helst bland de centerpartistiska väljarna finns det ett stort stöd för ett samarbete i mitten med Socialdemokraterna. Kanske är det så att delar av dessa väljare nu gått till Socialdemokraterna inför risken att Annie Lööf istället ska sätta sig i Jimmie Åkessons knä.

Samtidigt balanserar både Miljöpartiet och Liberalerna på strecket vid ett eventuellt Extraval. Och ska jag vara uppriktig så är det tveksamt om jag kommer att sakna Miljöpartiet. Ett parti som allt mer börjat göra hattande till en politisk konst. Här i Skåne har Miljöpartiet anslutit sig till den Borgerliga minoriteten och tagit över styret. Första beslutet från det nya Blå styret var att höja skatten i Skåne. I fyra år har de Borgerliga partierna sagt Nej till de Rödgrönas önskan om att höja skatten. Det vore förödande och skulle bara få personalen i sjukvården att slösa med pengarna sade man nästan rakt ut. Sedan fick man makten, och dagen efter förklarade man att man ska höja skatten - med det dubbla. För någon dag sedan står det klart att den nya majoriteten i Region Skåne chockhöjer taxorna inom Folktandvården. Priserna i Skåne har tidigare legat i anslutning till den s.k. Referensprislistan. Nu stiger taxorna med i snitt 20%. Inget tal om att likställa tandvård med annan sjukvård där inte. Miljöpartisten Dolores Öhman som är ansvarig för tandvården kallar beslutet för "Ansvarsfullt". Kan det vara så att man vill minska köerna till Folktandvården. Ännu dyrare och ännu lite fler avstår från att sätta sig i tandläkarstolen. Bra tänkt! Här i Åstorp har den miljöpartist som satt i Kommunfullmäktige förra perioden men som åkte ut vid valet nu dykt upp - i Liberalerna!

Från Riksdagen rapporteras också att den Sverigedumokratiska kalabaliken fortsätter. Nästa SD-politiker som tvingas gå efter skandaler är SD-riksdagsmannen Jonas Millard efter avslöjande om vilka vidrigheter som skrivits på hans olika konton på t.ex. Flashback. Nu tvingas han att lämna sitt uppdrag i Riksdagen. Vem blir nästa?

Jag tänker inte ytterligare kommentera den spännande servettskissen till budget som Moderaterna tillsammans med Sverigedumokraterna och Kristdemokraterna drivit igenom i Riksdagen. Att den inte var särdeles genomtänkt har väl de flesta redan upptäckt. Besparingar som är större än hela anslaget. Besparingar som ingen begriper. Besparingar som får extrema konsekvenser. Tyvärr, men inget annat att vänta från den sidan. Spåren efter Ulf Kristerssons tidigare eskapader avskräcker ju tyvärr. Eller som den tidigare moderata justitieminister Beatrice Ask förklarade: - "Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme." Det var alltså Ulf Kristersson hon talade om!

Inga kommentarer: