söndag 30 december 2018

Give peace a chance

» Kränkningar

Ja, det ska inte handla om människor som känner sig kränkta utan om militära kränkningar av svenskt territorium. Fast det är klart, det kan kanske finns en och annan militär som känner sig kränkt av min åsikt om militärer. Men det får dom tåla och inte vara så lättkränkta.

- "Det är en vanlig missuppfattning att Ryssland skulle stå bakom de flesta överträdelser."

Fred
Så mycket mer än detta citat av Överstelöjtnant Stefan Wilson skriver inte Svenska Dagbladet om den rapport över kränkningar av svenskt territorium som inträffat de senaste tre åren. Enligt SVT så berättar en rapport från Försvarsstaben att svenskt territorium under de tre åren 2016, 2017 och än så länge 2018 har kränkts av främmande makt sammanlagt 49 gånger. Tre (3) av dessa gånger har det varit Ryssland som kränkt svenskt territorium. De tre ryska kränkningarna (av flyg) specificeras i artikeln. Men, det står ingenting av vilka de andra kränkningarna är som inträffat som andra länder står för. Hur som helst kan vi se en minskad trend i kränkningar av svenskt territorium. 2016 var det 20 (6 sjövägen, 12 luftvägen och de andra 2 på marken). 2017 hade det minskat till 16 (1 sjövägen, 13 luftvägen och en på marken). Än så länge 2018 är det nere i 13 (3 sjövägen, 7 luftvägen och 3 på marken).

Det hela ska bygga på en rapport från Försvarmakten, men jag kan inte hitta den någonstans. Tänkte jag skulle försöka se en bättre precisering av vad det egentligen handlar om. Men mitt sökande på nätet visade att i varje fall en av kränkningar på marken handlade om tyska militärer på övning i Norge som inte visste var gränsen mellan Sverige och Norge låg så dom kom in i Sverige. Jag tycker mig också ha läst om att tyska och amerikanska stridsflyg "av misstag" vid flera tillfällen råkat komma in på svenskt territorium när man är ute över Östersjön och spionerar eller leker.

Hur som helst så påpekar tydligen Försvarsmakten att det i allmänhet handlar om misstag eller som man kallar det administrativa misstag. Men vi har ju alla främmande U-båtar (läs ryska U-båtar på spionageuppdrag) som troligtvis inte finns med i statistiken eftersom dom inte kunnat fastställas. Eller kanske fastställts som fiskstim, minkar, roddbåtar eller teknisk bekymmer på mätutrustningen.

Men, den lede ryssen använder tydligen mer förfinade metoder för att hota den svenska säkerheten. Vi kan ju glädjas åt att den nya M+Sd+Kd-budgeten i varje fall utlovar en kraftig höjning av pengarna till det militära försvaret. Satsningen på att rädda miljön från klimathotet däremot skärs ner från redan mycket lägre nivåer. Men det är klart, skulle det gå åt helvete med planeten så har vi ju varje fall gott om JAS-plan, Luftvärnsrobotar, Stridsvagnar och annat att försvara oss med.

Fred

Personligen tycker jag inte att militärerna ska få några höjda anslag att leka med förrän dom lärt sig att hushålla med de pengar dom har. Det kvittar hur mycket krigshetsare av olika färg och dimension skriver. Hur som helst får väl vår "Rödgröna" regering glädja sig åt att Försvarsminister Peter Hultqvist är den minister som svenskarna har störst förtroende för. Det måste bero på att han är populär bland borgerliga väljare? Peter Hultqvists strategi att sittande i generalernas knä sakta smyga in Sverige i NATO har varit framgångsrik - för hans förtroende bland borgerliga väljare. Som någon gissade så kan han bli den enda minister som får sitta kvar om Ulf Kristersson skulle bli statsminister. Bevare oss för detta!

Inga kommentarer: