tisdag 25 december 2018

Ruth, Ursula och Tina

» Om solidaritet i juletid

4,64 miljarder kronor drog en liten grupp svenskar av i sina deklarationer förra året för att dom betalt någon annan för att städa till dom. Jag talar alltså om RUT-avdrag. I år kommer summan att öka, och eftersom den beslutade M+Sd+Kd-budgeten kraftigt höjer taket så kan vi räkna med att de redan privilegierade kommer att fortsätta öka sina bidrag. Visst kan det kännas solidariskt att få hjälpa till att betala städningen till den som inte kan göra det själv? Flest utnyttjare av RUT finns i rikemansghettot Danderyd där drygt 26% av innevånarna får bidrag av oss andra för att få städat. Boende i andra moderatghetton som Lomma och Vellinge här nere i Skåne ligger också högt, även här är det mer än var femte innevånare som får bidrag av oss andra skattebetalare för att få städat. Ju lägre genomsnittsinkomst i kommunen, desto färre som har råd att få bidrag. Lägst ligger Åsele med under 2% som får solidarisk hjälp av de andra skattebetalarna för att få städat. Man kan också dela upp det i inkomster. Den tiondel av svenskarna som tjänar mest får i snitt hjälp med nästan 2.500 kronor för att få städat. Redan när vi kommit ner till den andra tiondelen av svenskarna så har RUT-bidragen sjunkit till i snitt 1.000 kronor. Går vi ner till den tiondel som tjänar minst så ligger bidraget på under hundralappen. Observera att de sista siffrorna har ett par år på nacken, så beloppen ligger högre i dag. Men skillnaderna består!

RUT-bidrag

Men visst känns det skönt att vi får lov att solidariskt få hjälpa miljardärerna i Danderyd eller Vellinge eller Lomma att hålla rent där hemma. Det gläder mig att den nya M+Sd+Kd-budgeten ökar på denna solidariska insats ytterligare. Det är så synd om dom som inte hinner städa själva och inte tycker sig ha råd att stå för hela kostnaden själva. Det är sedan tur att förändringarna i skatterna i tidigare nämnda servettskiss till budget i varje fall innebär att samma höginkomsttagare får sina skatter sänkta. Det kan inte vara lätt att tvingas betala in skatt för att finansiera sin städning.

Det känns så skönt nu i Juletid och veta att jag kan visa solidaritet med våra stressade miljonärer i Danderyd, Vellinge, Lomma osv och kan hjälpa dom att få det städat och fint.

Inga kommentarer: