lördag 22 december 2018

Är det så det ska vara

» Så ser det ut

Att Sverige är ett splittrat samhälle är väl ingen större nyhet för läsare av Sven Tycker. Jag tror inte att det är någon stor nyhet för någon. Däremot finns det nog en del som tycker att det ska så vara. Att det är rätt att klyftorna är stora och att dom växer. Det finns faktisk nationalekonomiska teorier som går ut på att ju mer de privilegierade grupperna får desto mer sipprar så småningom ner till pöbeln. Om man sänker skatterna för de med riktigt höga inkomster så kommer dom som genom ett magiskt naturfenomen att betala in MER i skatt. Fråga mig inte riktigt hur det fungerar, men så hävdar man. Det är därför som borgerliga politiker från Högeralliansen så gärna sänker marginalskatter och statliga skatter. Dom tror uppriktigt på att om man sänker skatten för dom här redan privilegierade grupperna så kommer dom att tjäna så mycket mer pengar att dom totalt betalar mer i skatt trots detta. Ett av jordens sju underverk!

Vårt samhälle

Det som får mig att fundera i dessa banor är två olika artiklar i morgonens båda morgontidningar som trillade in genom brevinkastet. Helsingborgs Dagblad berättar om de högst betalda cheferna i Helsingborg. Det är inga småsummor det handlar om. Det är summor som ligger dubbelt mot vad deras politiska chefer har i lön. Och till detta en massa andra förmåner. Toppen i Helsingborg har energibolaget Öresundskrafts VD Anders Östlund. 196.000 kronor i månaden. Till detta jobbar han så hårt att han måste ha extra semester, 37 dagar, förutom bil, mobil, dator, internetuppkoppling hemma, larm i hemmet osv. Allt betalt av kunderna och skattebetalarna. De åtta högst betalda cheferna (7 karlar och ett fruntimmer) ligger på löner över 100.000 kronor i månaden. Till detta en hel del andra förmåner för att kunna sköta jobbet. Det är intressant det där med extra semesterdagar. 37 semesterdagar per år! Med helgdagar och liknande så är man nästan nere i 4-dagars arbetsvecka. De 11 högst betalda cheferna har en lön som ligger över högst betalda politikern, moderaten Peter Danielsson, som i sig har en rejäl politikerlön på 88.977 kronor. Det är alltså 30 anställda chefer som ligger på löner över vad ett heltids kommunalråd har, 66.900 kronor. Jag förstår att det inte finns slantar för att höja lönerna till personalen inom Hemtjänst eller på Förskolor.

I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga har man en 4 sidors snyftartikel om modebloggaren Mogis lägenhetsaffärsbekymmer. Ja, numera heter det inte bloggare utan "Influencer". Ordet "influencer" kommer av att man påverkar (- influerar) sina läsare till att köpa olika produkter. Det är detta man tjänar sina pengar på, dvs att få betalt för att skriva reklam för produkter. Ni vet: - "Jag köpte förra veckan världens mest underbara trosor. Bara 298:- kronor hos Veras underwear. Skriver ni att jag skickade er så kan ni få dom för 288:- om ni skyndar er." Hur som helst har tydligen Malin köpt en bostadsrätt på Östermalm för 4,7 miljoner kronor. 43 kvadratmeter! Sedan har hon lyxrenoverat den och tydligen hoppats på att sälja den med en rejäl förtjänst. Vilket misslyckats! Luften har ju gått ur marknaden för lyxbostadsrätter i Stockholm. Som jag läste någonstans att det är slut på söner och döttrar till miljardärerna som behöver ett krypin. - "Vi tänkte att det skulle bli som en hotellsvit, ett förstaboende för någon lyxig liten östermalmsdotter som vill ha nära till mamma och pappa, och absolut inte kan tänka sig att renovera själv." Tänk att jag tycker inte det minsta synd om Malin och hennes bekymmer att sälja med vinst. Spekulationshysterin på bostadsrättsmarknaden har varit sjuk. Det har tagits för givet att man skulle göra stora vinster på sitt boende. Ständigt upptrissade priser som gjort att vanligt folk inte haft råd med ett boende. Det är bra att priserna sjunker. Att spekulationsaffärerna inte lyckas. Jag tycker som sagt inte det minsta synd om Malin!

Skatteflykt

Det finns en hel del som kan göras åt de ständigt ökande klyftorna. Ett är att göra det mindre förmånligt att tjäna sina slantar på kapitalinkomster och mer förmånligt att arbeta sig till inkomster. Har du högre inkomster så betalar du mycket mindre i skatt på arbetsfria inkomster än på arbetsinkomster. Begränsa avdragsrätten på kapitalinkomster och höj skatten samtidigt som skatterna på arbetsinkomster (och "bidrag") sänks. Den enda indragning på avdragsrätten som M+Sd+Kd-budgeten presenterat var att slopa avdragsrätten för Fackföreningsavgiften. DET drabbar inte de redan privilegierade, det drabbar vanligt folk. Helt i enlighet med Högerideologin. Se till att vi har någon form av Fastighetsbeskattning värd namnet. Avskaffandet av Fastighetsskatten var ett misstag, ett stort misstag. Det är helt enkelt dags för Sverige att inte längre vara ett skatteparadis för kapitalägare och andra miljardärer. Ingen Förmögenhetsskatt. Ingen Arvsskatt. Ingen Gåvoskatt. I stort ingen Fastighetsbeskattning. Samt alltså lägre skatt på arbetsfria kapitalinkomster än på arbetsinkomster. Sluta sedan samtidigt upp med att subventionera deras lyxliv med RUT-bidrag, som ju nu i M+Sd+Kd budgeten ska tredubblas. Se sedan till att skatterna fortsätter att vara progressiva också. Det drabbar inte vanligt folk, det drabbar dom högst upp på stegen. Dom har råd. Läs sedan också den här artikeln i Arbetaren om hur vi för över resurser från glesbygden till storstäderna.

Inga kommentarer: