lördag 8 december 2018

Förbättra säkerheten

» Den farliga döden

Vet ni vad som är den vanligaste dödsorsaken för barn och ungdomar (mellan 5-29 års ålder) i världen? Trafikolyckor! Det är FN:s hälsoorgan WHO som publicerar siffror på detta. Värst är läget i Afrika, men även t.ex. Latinamerika tas upp som avskräckande exempel. Bland annat förklarar man detta med bristande hastighetsregler och -kontroller. Antalet döda i Afrika ligger på cirka tre gånger så många som i Europa. Även bland fotgängare och cyklister är dödssiffrorna värst i Afrika.

Situationen i Sverige är klart mycket bättre. Men, som jag skrivit tidigare, verkligheten är ju faktiskt den att det är fler människor som dör i trafiken än som t.ex. råkar ut för dödligt våld. Det är helt enkelt större risk för att du råkar ut för en trafikolycka än att du blir misshandlad eller mördas. Kanske dags att bli rädd i trafiken istället för att vara rädd för att vara ute och gå! Observera att detta alltså gäller Sverige.

Farligt
När vi nu är inne på ämnet trafik så är det några saker som jag förundrat mig över.

1. Tänk att det ska vara så svårt att tillverka en ljuddämpare till motorcyklar som fungerar. Ägare av stora muskelvidunder måste ha stora problem med garantireparationer eftersom ljuddämparen på deras MC ständigt verkar sluta att fungera. Är det inte dags att ställa krav på HD och dom andra?

2. Är det något systemfel på bilar från främst BMW och Audi. Det känns som om hastighetsmätaren i speciellt svarta BMW och Audi visar fel hastighet. Den visar på tok för låg hastighet vilket får förarna till att alldeles för ofta köra för fort. Är det inte dags för BMW och Audi att återkalla bilarna för garantireparation?

3. Ställs det inte krav på läskunnighet när man tar körkort? Ingår det inte att man ska hålla sig uppdaterad om nya lagar? Det känns som om en majoritet av landets bilförare missat den nya lagen som förbjuder användande av mobiltelefon osv medan man kör. Det måste ju bero på att man inte kan läsa!

Sedan ska vi inte glömma alla som dör i förtid pga utsläppen från trafiken!

Inga kommentarer: